Last news in Fakti

3 Ноември, 2015 17:56 2 828 2

Емануил Йорданов: Горанов да бъде озаптен

  • емануил йорданов-
  • горанов-
  • озаптен-
  • полицаи-
  • мвр
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Към този проблем се подходи много непрофесионално и с едно странно незачитане на правата и достойнството на служителите на МВР. Министърът на финансите Владислав Горанов трябва да бъде озаптен. Това заяви за Факти.бг бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод ескалиращото напрежение след предложението от Министерство на финансите да им бъдат орязани 20-те заплати след пенсиониране.

Г-н Йорданов, напрежението сред служителите на МВР ескалира, след като им бе казано, че ще им бъдат отрязани 20-те заплати след пенсиониране. Вече има препречени проходи в страната и протести в различни градове, както и информации, че граничните полицаи не изпълняват задълженията си на българо - турската граница. Как бихте коментирали това?

Към този проблем се подходи много непрофесионално и с едно странно незачитане на правата и достойнството на служителите на МВР. Ние не трябва да забравяме, че тези служители са започнали работа в министерството при определени условия, което значи, че имат сключен определен договор с държавата да работят, така както е било в момента на тяхното постъпване. Изведнъж и то непосредствено излиза след поредните избори нещо ново. Според мен, това е крайно несръчно. Няма как след това да не се отрази върху отношенията между служителите на министерството и хората, които ръководят държавата. Създават се рискове за националната сигурност.

Има ли път назад ?

Това, което показват предишни събития е, че при нарастване на напрежението се намесва премиера. Неговата намеса до някъде тушира конфликтите. Той умее да прави крачка назад, което в много от случаите върши работа. Не знам как сега биха се развили събитията. Аз смятам, че министърът на финансите трябваше да бъде озаптен по-рано. Това не е първи негов гаф.

Според мен решението на проблемите е един много по-задълбочен и сериозен преглед на щатовете в министерството и съкращаването на тези длъжности, които не са необходими за осъществяване на конкретните задачи. Изведнъж толкова рязко движение и то в една неподходяща посока, не смятам, че би могло да свърши работа. Дори и да се търси подобно решение, то трябваше да се предхожда от един много сериозен диалог от синдикалните организации, ако щете и с обществеността, за да може непопулярните решение да бъдат обяснени в своята същност и хората да разберат техния смисъл и неизбежността от тяхното предприемане. Такова внезапно предприемане на пожарни мерки, носи риск изведнъж министерството да се употреби.

Обещаха се пари за образование, за здравеопазване, няма нищо лошо, но трябва ли да се преразпределят парите от националната сигурност на страната?

Трябва да има много по-сериозен контрол върху изразходването на бюджетните средства и то не само в сферата на сигурността. Най-елементарният подход е да посегнеш на парите, които се получават в МВР. Много често се казва, че МВР има огромен бюджет, но не можеш да сравняваш Министерство на вътрешните работи, където работят десетки хиляди души с едно министерство, където работят няколко стотин. И то говорим за хора, заемащи административни функции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо от Кюстендил

    0 0 Отговор
    ТОЗИ **** БЕШЕ НАЙ - ГОЛЯМОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ - МИНИСТЪР НА ВР....
  • 2 Митев

    0 0 Отговор
    с две думи ПОЛИЦЕЙСКА ПРОСТОТИЯ!!!Полицай станали на по- 60 години искат да работят до 300 години!!