Last news in Fakti

3 Ноември, 2015 15:23 2 680 6

Ще бъдат спестени 25 млн. лв. ако обезщетенията на полицаите бъдат намалени

  • владислав горанов-
  • румяна бъчварова-
  • полицаи-
  • мвр-
  • спестени-
  • обезщетения-
  • намалени

Същевременно пред сградата на министерство на финансите се събраха служители от всички управления в София

25 милиона лева ще бъдат спестени за една година ако се намали възнаграждението при пенсиониране на служителите на МВР от 20 на 10 заплати. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на извънреден брифинг съвместно с вътрешния министър Румяна Бъчварова в Министерството на финансите.

Същевременно по време на брифинга пред сградата на министерство на финансите се събраха служители от всички управления в София и чакаха да излезнат двамата министри. Хората заявиха, че ще останат пред сградата, "докато е нужно", и са дошли на мястото "спонтанно". Главният секретар на МВР Георги Костов също пристигна в министерството, но отказа коментар. 

По думите на Бъчварова и Горанов предложението е било обсъждано от близо два месеца. Средствата, които ще бъдат спестени ще бъдат използвани за подобряване на условията на работа в МВР. По думите им държавата трябва да мотивира полицаите да си вършат работата, а не да ги стимулира при напускането й.

"Служителите нямат реална възможност да изпълняват своите функции по начина, по който в момента е структуриран бюджетът на системите за сигурност. Те имат едни заплати, нищо повече, нямат и хартия, нямат и химикалки, абсолютно никаква материална база да могат да вършат своите работи.

Може би не е редно да го казвам, но бих го определил така, ако мотивацията на тези служители е такава, че с 10 заплати те са готови веднага да напуснат работа, може би има някакъв проблем с тяхната мотивация. И е по-добре да платим наведнъж тази цена и след това в системите, да влизат и да работят хора, които наистина да искат да вършат полицейска работа, да не влизат в нея с обещанието, че след някакви години те ще се пенсионират рано, ще получат едни възнаграждения и след това ще продължат живи и здрави трудовата си кариера", заяви Владислав Горанов.

"Ако приемем, че нямаме достатъчно кандидати в България поради ниската безработица за тези системи, има причини да мислим в тази насока. Ако обратното – смятаме, че имаме достатъчно възможност и желаещи да работят в тези системи, ние трябва да помислим да им дадем инструменти да си вършат работата, а не толкова да им обещаваме нещо, като си тръгнат. Трябва да са мотивирани, когато работят вътре, а не когато си тръгват", каза той.

Възнагражденията в МВР ще се запазят до достигнатите нива и за намаляването им не може да се говори, подчерта той и допълни, че става въпрос единствено за намаляване на компенсациите при пенсиониране, ограничаване на отпуските и консолидиране на допълнителните възнаграждения за прослужено време.

Горанов заяви още, че бюджетът за МВР възлиза на над 1 млрд. лева, а през последните години се е стигнало до там, че 95% от разходите са за възнаграждение, а останалите 5% за издръжка.

"Тези 20 заплати, които се изплащат не са разходи нито за МВР, нито за МО, защото се дават към пенсионната система, когато хората напускат системата на МВР. Ако тези обезщетения останат на разположение на МВР, ще бъдат харчени за укрепване на системата", заяви още той. по думите му възнагражденията ще се запазят до достигнатите нива и е невъзможно да говорим за намаления на заплатите на засегнатите системи.

Горанов обеща, че ще продължат преговорите с полицейските синдикати и призова за разбиране от страна на служителите. Същевременно призна, че не са правени изчисления за ефектите върху бюджета, ако има масово напускане на служители на МВР преди края на тази година.

Вариантите са обсъждани и с другите министри и всички са се обединили около позицията, внесена в Законопроекта за Закона за държавното обществено осигуряване (ЗЗДОО) за догодина. Ще има диалог по въпроса и в парламента, подчерта Румяна Бъчварова.

Сега се финансират грешки на предишни ръководства на МВР. На година се дават между 250-300 млн. лева, посочи Румяна Бъчварова. И двамата министри подчертаха, че заради предишния Закон за МВР, приет по времето на кабинета "Орешарски", е необходимо редуциране на разходите в МВР.

Според Бъчварова едно отлагане на решението би довело до задълбочаване на дефицита в системата. Горанов подкрепи изказването й, като обясни, че мярката не е самоцелна.

Стана ясно още, че в системата на МВР работят около 45 хил. души. Около 250 служители в сектор „Сигурност“ са подали молби за напускане през последните дни.

По думите и на двамата ско се стигне до масово напускане в сектора със сигурност ще има проблем с опазването на границата с Турция. Не е вярно, че по въпроса няма диалог със синдикатите, посочиха министрите. Бъчварова заяви, че служителите в система "Сигурност" имат пълното право на протест и никой няма да го ограничава.

На пресконференцията беше споменато и, че заради оставките в отдел "Убийства" в Пловдив има останал само един служител. Бъчварова обаче не можа да потвърди тази информация официално и заяви, че ще я провери. Тя и не се съгласи, че с реформата ще се предизвика криза за кадри в МВР.

Утре сутрин премиерът Бойко Борисов вика министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. Според Илия Кузманов събралите се пред Министерство на финансите, които блокират и ул. "Раковска" в момента, на 8 ноември ще има масов национален протест пред Народното събрание. Полицаи се отправиха да блокират и кръстовището при Софийския университет, макар че бяха помолени от главния секретар Георги Костов да се разотидат, негодуващите не се подчиниха.

Вече са блокирани проходите Шипка, Маказа, Хаинбоаз, АМ "Марица", по непотвърдена информация граничните полицаи в знак на протест отказват да охраняват границата с Турция.

Факти.бг припомняме, че полицейските синдикати се заканиха, че от утре 20 000 служители от системата излизат на протест. Причината са две мерки, предвидени от държавата за догодина. Първата е спирането на бонусите за прослужен стаж, а втората - намаляването наполовина на обезщетението за пенсиониране - от 20 заплати на 10.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербераси

    0 0 Отговор
    Честито Гроб пак ни подхлъзват ,все да вземем от някой за общото благо нещо като при винетките когато ги пуснаха тогавашните шефове на пътна инфраструктура обещаваха че са скъпи но до 5 години няма да има дупки или както ни залъгваха с фаровете че ще намашеят катастрофите е сега ни въведете и зимните гуми задължително и ни обяснете после че през комунизма забранявали е вие ги минах те .
  • 2 Morgoth

    1 1 Отговор
    Така е - един път като се раздадат привилегии трудно се отнемат.
    Полицаите трябва да получават по-високи заплати и да имат добавки когато работят опасна работа на улицата, но да се пенсионират с останалите и да нямат тези привилегии. Не може една писарушка дето цял ден кисне зад бюрото да се води, че работи опасна работа, да се пенсионира на 45 години и да вземе 20 заплати за това докато простосмъртните зад бюрата в съседната частна фирма да бачкат до 70 години докато съвсем изкуфеят.
  • 3 Буден

    0 1 Отговор
    Горанов за какви 25 милиона става на въпрос.Икономисваш от националната сигурност за да дадеш на опърдяните политици да ги харчат за абсолютни глупости.Я се огледай ,какво се случва след изборите ,та твоите 25 милиона икономии висят по диреците и билбордовете ,а полицаите нямат гориво за патрулките и взимат мизерни заплати.Който иска да става КМЕТ или ПОЛИТИК да вади собствени пари и да се кандидатира,народа не е длъжен да финансира сулю или пулю и после да не ги виждаме с години!СПРЕТЕ партийните субсидии и дайте парите където трябва.
  • 4 истината

    0 1 Отговор
    Много пари ще спестите бе. Ако вземете да се редуцирате вие от 240 на 120 да речем, и слезнете от мерцедесите ще спестите повече........намалете броя на заплатите на администрацията, какво пипате на оперативните дето са на улицата и се занимават с отрепките
  • 5 ченги с бонус за 2013

    0 0 Отговор
    В парламента имало 24 дупедавци и един който се колебаел???????????
  • 6 Милен

    0 0 Отговор
    Като чета коментарите се чудя, действително ли Обществото не разбира същността на проблема. Защо Полицията се приема само като униформен състав. Без разбира се да неглижирам значимостта на този род полиция. Нека да помислим обаче какво ще се случи с оперативните полицаи и с разследващите полицаи. Ако не да напуснат, поради най-вече финансови причини и банкова закрепостеност, какво ще стане с тяхната и без това крехка мотивация. Аз самият съм старши разследващ полицай и утре още в 8,30 часа ще си подам заявлението за напускане. И то не защото ще загубя много пари като обезщетения. Напускам поради затвърдено усещане, че няма перспектива в МВР. Завършил съм английска гимназия с успех с 5,90 и юридическо образование с успех 5,50. От няколко години работя като разследващ полицай в Икономическа полиция. Преди година бяхме преместени в канцелария със замазка върху дупките по балатума. Бях принуден от самоуважение да закупя балатум за 200лв. , за да не се излагам пред посетителите. Сега, да кажа какво работим. Основната по значимост група разследвана престъпност от нас са престъпленията против бюджета. Същия този Републикански бюджет, който според двамата иницииращи промените Министри ще реализира икономии в размер на 25 милиона лева. Ха ха. Дори само делата, които аз и колегите ми разследваме, касаят неправомерно ползване на данък по ЗДДС за по-голяма от тази сума. А какви злоупотреби с бюджетни средства да очакваме през 2016г. в контекста на демотивацията на състава. И тук не става въпрос за какви да е бюджетни икономии, а за обезщетения на полицаите. Някои наричат тези суми привилегии. Аз ги наричам компенсации. Компенсират работата в полицейските условия. С различните им нюанси. А, и да не забравя. Като разследващ аз гледам фактите. Ами погледнете ги и Вие. Защо всъщност напускат полицаите, след като са заплашени само половината от нормативно провидените им суми за обезщетения. Има няма 5-10 хиляди лева. Ако работата им и условията във ведомството ги компенсират – защо напускат заради подобна сума…..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове