Last news in Fakti

30 Септември, 2011 10:34 1 614 0

Св. Синод: Има огромно натрупване на гняв и омраза сред народа

  • синод-
  • бпц-
  • църква-
  • православна-
  • позиция-
  • катуница
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мащабът на разразилите се събития свидетелства за огромно натрупване на гняв и омраза сред народа. Така става винаги, когато системно се пренебрегва и се допуска да бъде погазван Божият закон. Бог иска на земята да има справедливост. Справедливост има тогава, когато всекиму се въздава според делата, а нарушенията и престъпленията бъдат наказвани.


Това се казва в позицията, озаглавена "Послание за мир и единство", публикувана на сайта на Светия синод на Българската православна църква по повод събитията в пловдивското село Катуница и последствията от тях.


С огромна душевна печал посрещаме трагичните събития в с. Катуница и други места, се казва в посланието на митрополитите.  Те подчертават, че „народът ни е мъдър и сме сигурни, че няма да допусне да бъде въвлечен в изкушенията на необуздана ярост, предизвикваща насилие”.
„Етническо напрежение в България не е имало, няма и не бива да има”, смятат архиереите. Те са категорични, че +Православната църква ще направи всичко по силите си, с молитва и проповед, това да не се случва.”


Когато държавата търпи безучастно отделни лица не просто да извършват, но даже да парадират с престъпната си дейност, то тогава народът е принуден да се съпротивлява, се казва в посланието.

Отсъствието  на двата основополагащи принципа – справедливост и солидарност, заплашва да разруши обществения организъм, заявяват митрополитите.  По думите им задача на държавата е със своите действия да покаже и докаже, че има воля да ги спазва. Да наказва престъпниците. И същевременно с това да се грижи и защитава слабите.


Светият синод изказва съболезнование на родителите, близките и сродниците на невинните жертви.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА