Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 15:58 5 460 1

Мечката е сред най-застрашените видове у нас

  • мечки-
  • четири лапи-
  • фондация-
  • биоразнообразие
Мечката е сред най-застрашените видове у нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ние сме една от държавите в световен мащаб с най-голямо биоразнообразие и трябва да уважаваме и да се гордеем с този факт. И трябва да го пазим. Това заяви за Факти.бг Явор Гечев от международната фондация „Четири лапи” по случай днешния Световен ден за защита на животните.

За съжаление, през последните години това уважение липсва и живеем със самочувствието, че сме на върха на цивилизацията и че животните трябва да ни се подчинят, а тези които са по-силни от нас да бъдат отстранени. А това е изключително грешен подход, посочи Гечев. Ставаме свидетели на много странни изказвания от сорта на „На хората в Родопите им пречат мечките”, на други хора им пречат чакалите, на трети се оказва, че им пречат делфините...

Застрашените у нас животни са страшно много, посочи Явор Гечев. Той уточни, че „има такива, които са на ръба на изчезването, има и такива които се водят изчезнали, като риса, но отвреме-навреме от съседни държави у нас влизат отделни екземпляри.

От характерните за страната диви животни може да се каже, че сред най-застрашените е кафявата мечка, независимо, че България и Румъния са единствените държави в Европейския съюз, в които има стабилна популация от кафяви мечки, посочи Гечев.


Във всички планини на България има кафяви мечки, но сблъсъци с хората има само в Родопите, отбеляза Гечев. По думите му, „това от една страна е изключително странно, но от друга си има своето обяснение. Обяснението е че не се прилага ефективен контрол върху популацията от диви мечки. Ясно е че има мечки стръвници, ясно е че тези т.нар. „проблемни мечки” трябва да се отстраняват и да се изследват причините за проблема, но години наред на този проблем се гледаше несериозно и отстрелът на тези мечки изцяло се предоставяше на ловните стопанства, като много често се отстрелваха не правилните животни. По този начин проблемната мечка оставаше.”

 

Апелът за премахването на дивите животни от цирковете е част от международна кампания във всички страни в които фондация „Четири лапи” има офиси, с изключение на Австрия и България, каза още Явор Гечев.

В нашата страна и в Австрия  не провеждаме кампанията, защото законодателството е на високо ниво по отношение на цирковите животни и нещата са добре уреден. В останалите европейски страни обаче законодателството е малко по-различно и там все още е разрешено използването на диви животни в цирковете, което ние считаме за неприемливо.
У нас до 2015 г. има гратисен период, в който животни придобити преди приемането на закона могат да се използват в цирковете, уточни Явор Гечев.

В една Холандия обаче, има над 40 пътуващи цирка с диви животни. Това са циркове, които всеки ден сменят своето местоположение, което е изключително мъчение за самите животни. Представете си, това животно живее цял живот в клетка, когато не е там се дресира от своя дресьор или изнася представление. Това е една безобразна експлоатация на животното. Тези животни страдат от изключително много психически и здравословни проблеми. И именно срещу този тип циркове е насочена кампанията на „Четири лапи” в Западна Европа, подчерта Гечев.

Няма значение дали животното е заловено или е второ или трето поколение, родено в плен, посочи той. Има класификация, която у нас е в Закона за биоразнообразието и може да се направи справка.

Важно уточнение е че според нашето законодателство, делфинариумите и представленията на китоподобни не попадат под удара на Закона за защита на животните. Жителите и гостите на Варна не бива да се притесняват, делфинариумът ще продължи да съществува, каза в заключение Явор Гечев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Не е вярно, че само в Родопите има сблъсъци на хора и мечки. В планинарския форум планина-ипсилон има доста публикации. Последният сблъсък е в резерват Соколна (Централен Балкан) преди месец, когато на маркираната туристическа пътека женска с мечета напада турист и САМО "го овъргаляла", без да го убие. Дали е осакатен трайно не знам, той си знае. Парковата администрация е регистрирала нападението.