Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 18:02 4 502 18

Защо „присвоиха“ името на „Спаси София“ – пред ФАКТИ разказва създателят на новата фондация с това име

  • спаси софия-
  • име-
  • фондация-
  • борис бонев-
  • даниел капсъзов-
  • улица съборна-
  • софия-
  • пешеходна зона-
  • столичен общински съвет

"Промяната трябва да бъде инспирирана от хората, които живеят там – те най-добре знаят от какво имат нужда“, каза Даниел Капсъзов

Защо „присвоиха“ името на „Спаси София“ – пред ФАКТИ разказва създателят на новата фондация с това име - 1
Пешеходната улица „Съборна”; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нова фондация е присвоила името на гражданската инициатива „Cпacи Coфия", oглaвявaнa oт oбщинcкия cъвeтник Бoриc Бoнeв. За това съобщи по-рано днес Mediapool, позовавайки се на публикуван във фейсбук сигнал на Влaдиcлaв Пaнeв - cъпрeдceдaтeл нa „Зeлeнo движeниe“ и общински съветник в Столичния общински съвет от „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“.

След инициативата на „Спаси София“ столичната улица „Cъбoрнa“ дa се превърне в пешеходна зона, Cтoличният oбщинcки cъвeт oдoбри това през юни миналата година. Решението за превръщането на „Съборна“ в пешеходна зона беше последвано от протести, припомня Mediapool.

Тяхна проверка пoкaзa, чe прeдcтaвитeл нa нoвoрeгиcтрирaнaтa фoндaция „Cпacи Coфия“ e Дaниeл Кaпcъзoв. Тoй e и cрeд oргaнизaтoритe нa прoтecт oт 27 aвгуcт 2020 година cрeщу рeшeниeтo нa Cтoличния oбщинcки cъвeт, съобщават от Mеdiаpооl. В рeпoртaж нa БНТ Кaпcъзoв e прeдcтaвeн кaтo нaeмaтeл нa мaгaзин нa улицaтa, съобщават още те.

От ФАКТИ се свързахме с Дaниeл Кaпcъзoв, за да говорим по темата.

Още в началото на разговора той обясни, че действително новата фондация „Спаси София“ е била създадена от него. На въпроса с какво ще се занимава тя, той отговори: „Със спасяването на София“.

След въпроса дали името е заимствано от гражданската инициатива на Борис Бонев „Спаси София“, Капсъзов обясни: „Ние започнахме едно гражданско неподчинение относно проекта на улица „Съборна“ – затварянето на улицата, превръщането ѝ в пешеходна и всички останали глупости, които бяха направени. За да можем да преборим този малоумен проект, ние наехме много истински специалисти – пътищари, архитекти, урбанисти“.

„Затвориха улиците, но затвориха още достъпа до Патриаршията, достъпа до банката за инкасова дейност, затвориха достъпа до снабдяване на магазините, затвориха достъпа до хотела – говоря за „Шератон“, на тях няма откъде да им дойдат плодовете и зеленчуците. Затвориха достъпа до ресторантите, достъпа на хората, които живеят там, отнеха им и паркоместа. По принцип, за да можете да получите Акт 16 или да получите разрешение за строеж, трябва да имате определен брой паркоместа. На хората, които там сме си купили апартаменти, на нас ни се полагат паркоместа – било обществени, било частни. Те затвориха всичко. Защо го направиха – не е ясно, никой не може да отговори“, каза Капсъзов.

„Изведнъж вчера на заседанието, което слушах, казаха, че те били разрешили на колите на БНБ да влизат и да излизат, били разрешили на колите на Археологическия музей, били разрешили и на Патриаршията. А защо не ни разрешават на останалите? Какво им дава право да мерят с този аршин, да мерят и да дават разрешенията? Някой позволява ли им?“, попита риторично той. „Ние сме ги избрали тези хора, въз основа на нас те са общински съветници и харчат нашите пари“, допълни Капсъзов.

„Към нас (бел.: новата фондация) се присъединиха хората от „Шишман“, от „Патриарх Евтимий“, от „Фритьоф Нансен“ – всички те се присъединиха, защото видяха, че ние събрахме експерти и заедно успяхме да преборим техните малоумни проекти. Това не е нормален проект. Не е нормално да похарчиш 30 хиляди лева за кашпи, да ги сложиш от едната страна и да прекараш пешеходното движение по слънчевата страна, където да ти грее на главата слънце, а пък от страната, в която са лишили хората от тази пешеходна зона, да има магазинчета за кафе, сладкарници, ресторантчета и т.н. Това са страхотни недомислици и всичко се прави, за да могат да бъдат откраднати едни пари. На месец поддръжката само на тези кашпи е 30 хиляди лева“, коментира той.

„Ако стане пожар, няма как една пожарна кола да влезе там. Няма как и една линейка да влезе с това спиране на движението“, каза още той и допълни: „Искат да слагат велоалеи на „Съборна“. Много се извинявам, но кажете ми къде на определена пешеходна зона има право да има велоалея? В пешеходните зони е забранено движението“.

Относно създаването на новата фондация „Спаси София“, Капсъзов каза: „Събрахме се и направихме това сдружение. То трябваше да се казва по друг начин, но някой от нас каза: „Дай да проверим имената“. Проверих и видях, че „Спаси София“ е свободно като име“.

„Името е запазено от други хора. Той (бел.: Борис Бонев) няма право да ползва това име. Другото нещо – той няма фондация. Какво означава това – означава, че той е един измамник. Събира пари, за да спаси София, докато той няма такава организация. Посочена е някаква банкова сметка, която е не-знам-си-къде и е на не-знам-си-кого. Това всичкото е една бутафорна илюзия. Това е един човек, който разделя хората на бедни и богати, на хора с джипове, с леки коли, с колела, с градски транспорт. Ние всички сме заедно“ допълни Капсъзов.

Той обясни и идеята на фондацията: „Фондацията е в партньорски взаимоотношение със седем фейсбук групи на столични райони. Тези групи са най-добрият индикатор какво е необходимо на хората там. Админът на групите, заедно с излъчено от тях лице, събират данни какво е необходимо на тези хора и го предават на нас. Ние вече с експертите около себе си и с над 120 НПО-та, с които сме разговаряли и които ни подкрепят, с общата идея да спасим София, изготвяме един идеен проект за решаването на техните проблеми. Забележете – безплатен идеен проект. След това представяме на районния кмет дадения проект за това от какво имат нужда гражданите на неговия район“.

„Суверен е народът. Не може да направиш един проект и след това да го пуснеш за обществено обсъждане. Предложението трябва да излезе от хората. Промени се правят тогава, когато са необходими. Промени не се правят тогава, когато един човек иска да вземе едни пари. Когато на някого му трябва уличка, се прави уличка. Когато трябва да се направи детска площадка, прави се детска площадка. Това обаче трябва да е инспирирано от желанието на хората за по-добър живот“, каза още той.

Капсъзов заяви, че информацията той да е наемател на магазин на улица „Съборна“ е невярна. „Аз нямам нает магазин. Аз работя в един от ресторантите и всеки ден съм там, всеки ден виждам какво се случва, всеки ден виждам хората как се измъчват, всеки ден виждам как зареждаме магазина, защото това е гавра с нас. Изпращат по десет човека полицаи, които са стоят там и да пишат по 30 лева фишове. Ако се прави една промяна, тя трябва да бъде направена така, че да задоволи абсолютно всички. Като забраняваш вкарването на коли, остави едно място за паркинг, за да могат да спрат колите, които разтоварват, защото те няма къде да спрат. Всичко, което се приема е недомислица“, каза той.

Той обясни още, че е било изготвено предложение за компромисен вариант: „Ние го предложихме. Зам.-кметът по транспорта предложи да има пиломати, но сам каза, че те са незаконни. Затова търсеха начин как да влязат служебните автомобили, които не са и служебни. Когато се зарежда стока, доставчикът я зарежда. Затова поискахме да има пропуск, с който той да влиза, разтоварва и да си отива. Не говорим изобщо за хора клиенти. Всичко това е умишлено настройване на обществото едни срещу други. Никой не иска някой да влиза и да седи с колата си. Говорим за зареждане, за нормална работа. Не може хората от банките да обикалят по бронежилетки, да тичат по „Витошка“ с чували с пари“.

„Абсолютна недомислица. Промяната трябва да бъде инспирирана от хората, които живеят там – те най-добре знаят от какво имат нужда“, каза Даниел Капсъзов в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    31 8 Отговор
    ФАНДЪКОВА е срам

    Коментиран от #6

  • 2 питам си

    38 5 Отговор
    Този много честен - има магазин на Съборна - само да не ми каже, че с печалбата от парцалките плаща наем, заплати, охрана, а и остава за моренце?
  • 3 Българина

    30 5 Отговор
    Не съм чел материала,но явно става въпрос за поредната ГНУСОТИЯ в кочината ни.

    Коментиран от #11

  • 4 qwerty

    14 10 Отговор
    моля върнете релсите и отворете за автомобили витошка, това е най-бързия достъп от единия край на центъра до другия. отворете съборна с излаз на съдебната палата - директно през площада за да се зареждат и скъпарските магазини срещу нея. и не на последно място закривай цгм и отменяйте зоните за паркиране
  • 5 Браво

    13 23 Отговор
    Бонев е соросоид и антибългарин както и всички от демократична България и зелените хората в София трябва да решават какво да се случва и какво да се прави не организации и партии финансирани от вън
  • 6 Де Факто

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО ЕЛТО":

    фанДУПКОВА ПОЗОР -ОСТАВКА и ЗАТВОР.🤣🤣🤣
  • 7 Балът на самотниците

    1 2 Отговор
    Тази групичка млади руснаци би направила добра компания на вас

  • 8 БУМ

    15 2 Отговор
    Дрън, дрън, още един, който е хванал вимето на народа за своя изгода...
  • 9 Просто човек

    11 2 Отговор
    Ти си един измамник. Сигурен съм, че българския съд (от малко работещите в тази държава) ще отсъди в полза на Истината!!!
  • 10 оня

    7 2 Отговор
    Некадърно гроб.арско управление:))
  • 11 Jacques Yves Moineau

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    Прав си. И аз не го дочетох.
  • 12 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Обаче с това подреждане на звездите за даване на оценка, Факти, шампиони сте! А онова за мъд0рат0ра си е в сила
  • 13 Фен

    4 2 Отговор
    Ма те, боклуците се сливат, като топчета живак! То не са "спаси София", ДБ, Мая, Атанасов, Божков, Трифонов.... Кой от кой, по по...
  • 14 НАМИРАТ ПРАВИЛНИТЕ КУСУРИ ПО

    1 0 Отговор
    РЕМОНТИТЕ И ПОДОБНО НА ТЕЛЕВИЗИЯТА ,,БИ АЙ ТИ,, Я КУПУВАТ И ЗАКРИВАТ
  • 15 Трио, конярка, славчо, мая, ицката

    2 0 Отговор
    Ле-ле, куцо и кьораво се е устремило да управлява - като хиени, вият и чакат. Нищо смислено не казват, само плюят. Идват 30милиарда, искат ги. Да мислим как ще гласуваме, да се пазим от хиените
  • 16 Присвояваш нещо ако е на някой??

    1 1 Отговор
    Словосъчетанието"Спаси София" се свързва с Е Бакърджиев???
  • 17 Аман

    4 0 Отговор
    Стига с тези трошки, не се диша в София, освен че не се мие..
    Само трамваи, и транспорт на живущи в района, плюс златни зони.
    50- лева за 5 минути.
    С изключение на зареждащи автомобили-рано сутрин, доставки, линейки, пожарни, МВР.
    Забрана да се строи в София.
    Депутатите с градски транспорт и на колелета без привилегии, същото важи за общинарите и хрантутниците в администрациите.
  • 18 Вън Бонев

    1 0 Отговор
    Който спаси София от свръх-активният празнодумец и празнотиквец Бонев ще стане национален герой!