28 Декември, 2015 08:00 25 472 5

Най-дългите 17 секунди

  • турция-
  • русия-
  • самолет-
  • су-24-
  • захлаждане-
  • отношения-
  • санкции-
  • ердоган-
  • путин

Какво крие политическата черна кутия на сваления Су-24

Най-дългите 17 секунди - 1
Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

24 ноември, 2015 година. Руски бомбардировач Су-24 преминава през въздушното пространство на Турция – близо до границата със Сирия – казват за 17 секунди. Следват предупреждения от турските военновъздушни сили. Отговор не последва. Самолетът е свален от турски изтребители Ф-16, единият от двамата пилоти загива.

Това е официалната версия на Анкара. Кремъл категорично отрича самолетът да е навлязъл в турското въздушно пространство и определя действията на Турция като „враждебни”.

Дали това ще бъдат най-дългите 17 секунди в двустранните отношения между двете страни?

Часове след новината президентът Владимир Путин обяви, че свалянето на Су-24 ще има трагични последствия за отношенията между Москва и Анкара.

Руското външно министерство мигновено посъветва гражданите си да не пътуват до Турция. А Турция е най-предпочитаната дестинация за руските туристи – над 3 милиона са пътували до южната ни съседка от януари до месец септември тази година.

„Ножът в гърба”, както бяха определени действията на Анкара, предизвикаха изстудяване, което се отрази на икономическите отношения между двете страни. Бизнес проекти са под сериозна въпросителна, а освен това бе нанесен удар и по турски банки.

Дни след свалянето на бомбардировача министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че работата по проекта „Турски поток” е спряна. Икономическите санкции предизвикаха захлаждане и в дипломатически план, като бяха отменени визити по оста Москва – Анкара.

Въпросителен знак бе поставен и за атомната електроцентрала „Аккую”. През 2013 година Турция поръча на руската държавна компания „Росатом“ да построи 4 реактора с мощност 1200 мегавата. Проектът бе оценен на близо 20 милиардна долара. Заради ескалиралото напрежение, обаче, няма гаранции, че той ще бъде изпълнен. Поне не от Москва, разбира се! Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че Анкара не е затворник на Русия и има много компании, които биха се отзовали на исканията на Турция.

Турция не е затворник на Русия, но турски бизнесмени станаха два дни след свалянето на самолета. Те бяха задържани на руска територия, защото искали да посетят бизнес събитие с туристическите си визи – действие, което никога до този момент не е довеждало до арест. „Свалихте самолета и ето къде сте сега”, казал един от униформените.

Банковият сектор също не мина покрай капките. В средата на месец декември Русия погна четири турски банки, като според банкер целта е била те да бъдат дестабилизирани. Федералната служба за сигурност (ФСБ) започна разследване по подозрения за пране на пари. „Използвайки обвиненията за пране на пари, руските власти създават неприятности на тези банки“, написа турският вестник „Хюриет”.

Наред с фактологията, обаче, има много въпроси, които ще намерят отговор в близките месеци и ще предопределят геополитическата посока и дипломатически действия на Турция. Основният е какво е бъдещето на президента Реджеп Ердоган.

Партията на справедливостта и развитието (AKP) спечели парламентарните избори в началото на ноември, но тронът на лидера не е никак сигурен и лесно може да бъде разклатен. Според Абдулкарим Фирузкалей – преподавател в Техеранския университет по международна политика – Ердоган е навредил най-вече на себе си със свалянето на самолета.

Икономическите санкции, наложени от Кремъл, надвисват като Дамоклев меч над главата на Ердоган, чиито политики и решения и без това на моменти прекрачват границата на здравия разум и стъпват върху тънък лед.

17-секундно преминаване на руски самолет над Турция могат да се окажат най-дългите в отношението между Русия и Турция.

Турският народ е приятел на руския, но турското политическо ръководство се превърна във враг. А да си враг на Русия в момент, в който Западът обръща погледа си към Кремъл, няма да ти донесе нищо положително.

На фона на терористичните атаки в Европа и САЩ, военният конфликт в Сирия и атмосферата на несигурност, Русия се превърна в ключов партньор на Запада. Путин е мостът между него и Сирия за намиране политическо решение, с което да се сложи край на войната и бежанския наплив.

НАТО също е на кръстопът и в деликатна ситуация. Турция е важна част от алианса, но твърденията на Кремъл, че Ердоган търгува с „Ислямска държава”, хвърлят петно върху Анкара и несигурност по отношение на иначе „сигурния” партньор.

А действията на Ердоган срещу медии и журналисти, пишещи за търговията с петрол и оръжие с джихадистите, като че ли са поредния пирон в авторитета на турския президент, изразил желание Турция да се превърне в президентска република.

Едно е сигурно – напрежението между Москва и Анкара ще вземе своята политическа жертва. Ердоган, към този момент, е човекът на прицел.

Какво крие „политическата черна кутия" на сваления Су-24? Предстои да видим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    1 0 Отговор
    Путин към Ердуган " Атомна централа ли?газ ли ? може ама тая с бялата забрадка леко да клекне !!!!
  • 2 дядои Пижо

    1 0 Отговор
    17 мига от пролетта. Никога далавера с ислямисти. Турция може да мечтае за окупиране на северна Сирия. Скоро ще се появи и кюрдска държава.
  • 3 123455

    0 0 Отговор
    Турция е враг на всички християни и не го крие.
    Турция има и териториални претенции,въпреки че не го заявява открито.
    Турция е изградена върху територии завладени чрез насилие и след етническо прочистване.
    Запада затваря очи пред етническото прочистване на българските територии,които днес все още са в Турция.
    Къде са българите от Тракия????????????
    Там е имало българи и то много-КЪДЕ СА?
    Къде са българите от беломорието???????????
    Къде са българите от Македония-там също е имало българи,а сега видите ли няма.
    На балканите се провежда етническо прочистване-унищожават се бавно,методично и планово българите,които са един от етносите на балканите.
    Стига запада е плащал за всичко с наши територии и с наши хора.
    Трябва да им кажем -СТИГА.
    ОПОМНЕТЕ СЕ.
  • 4 Гол Тупан

    2 0 Отговор
    Русия е една страна в която слънцето не залязва.Обширна територия и огромен непретенциозен пазар за всякъква стока.Ердоган сам срина турската икономика като се лиши от първокласен пазар. Какво следва : Фалити на фирми море от безработни ,недоволство сред турските граждани и в крайна сметка разпад на държавата и създаване на кюрдска държава....размирици и апокалипсис.Запада и най-вече Америка ще си изтрият ръцете с Ердоган и той или ще загине при неясни обстоятелства или ще застане като обвиняем пред европейския трибунал..... с две думи нищо розаво.
  • 5 tost

    0 0 Отговор
    Преди около 7-8 месеца руски бомбардировач прелита в близост до Великобритания,която вдига 2 изтребителя да го съпроводят на безопасно разстояние.В турция става точно обратното,защото рашъните бомбят яко туркмените в Сирия,които пък са турски мекерета.По непотвърдени данни на коняря и деска ,в района на паданалия Су-24 са хвърчели фесове,като тапи на шампанско :)))