Last news in Fakti

31 Декември, 2015 13:27 20 642 33

Местан се еманципира с подкрепата на Анкара

  • лютви местан-
  • анкара-
  • димитър ганев-
  • дпс-
  • турция-
  • ахмед доган

Според политолога Димитър Ганев тепърва ще разберем доколко е дълбоко разцеплението в ДПС

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ние тепърва ще разбираме колко е дълбоко разцеплението в ДПС. Основният въпрос е, доколко господин Местан ще успее да установи контрол над ключови местни структури на партията. Няма съмнение, че тази смяна на върха в ДПС ще препозиционира всички по-сериозни политически субекти в България.“ По този начин политологът Димитър Ганев коментира пред Факти.бг отстраняването на Лютви Местан от председателския пост на Движението за права и свободи и възможностите за разцепление на партията.

Според него, опростяването на конфликта между Местан и Доган единствено и само до охладняването между Москва и Анкара, е по-скоро повърхностно схващане. Ганев смята, че ръководството на Република Турция има дългосрочна външнополитическа стратегия, добила известност под името "неоосманизъм", целящ възстановяване на влиянието на Анкара в границите на бившата Османска империя. Според Ганев евентуална коалиция между ДПС и ГЕРБ би нанесла сериозен удар по имиджа на управляващата партия.

Г-н Ганев, може ли отстраняването на Лютви Местан от ДПС да доведе до разцепление на движението?

В някаква степен това вече е факт. Въпросът е какъв ще бъде мащабът на това разцепление. На този етап ние виждаме отцепване от парламентарната група на ДПС на няколко депутата. Това, дали те ще бъдат 4, 5, 6 или 7 народни представители, няма особено значение, защото не това ще покаже колко дълбоко всъщност е разцеплението в ДПС. Основният въпрос е доколко господин Местан ще успее да установи контрол над ключови местни структури на партията. Такава заявка бе дадена от него още на първата публична изява след речта на Ахмед Доган. Тогава неговата пресконференция беше от областната структура на ДПС в Кърджали. Тоест, ние тепърва ще разбираме колко е дълбоко това разцепление в партията.

Трябва да имаме предвид, че опити за създаването на алтернатива на ДПС вече са правени и то неведнъж. Последният, или предпоследният вече такъв опит, беше на Касим Дал и Корман Исмаилов. Той целеше създаване на алтернативен политически субект, който да се бори за гласовете на българските турци и имаше доста сходни характеристики. Един от най-силните хора в партията, а именно Касим Дал, който отговаряше за организационното развитие на ДПС, се отцепи и създаде нов политически субект, който се ползваше с подкрепа на Анкара. Това, което виждаме към този момент в ДПС е, че господин Местан, който отново се ползва със силната подкрепа на Турция, се опитва да създаде алтернативна формация в това пространство. Разликата между Дал и Местан обаче е съществена. Ресурсът на господин Местан вероятно е по-голям от този на Касим Дал. Все пак той три години беше ръководител на Движението за права и свободи и може да е успял да организира сериозна мрежа около себе си, която ще се опитва да използва.

Според Вас, Ахмед Доган опитва ли се да насочи ДПС към една по-проруска посока?

Забелязах тази интерпретация в множество текстове - че става въпрос за един геополитически сблъсък, който се пренася на територията на България и най-вече на полето на една партия, а именно ДПС. Според мен обаче, водещото в случая не е руската линия на Ахмед Доган, като контрапункт на турската такава. Какво имам впредвид? Трябва да сме наясно, че през последните месеци, вероятно година, е протичал процес по еманципация от страна на господин Местан от влиянието на почетния председател Ахмед Доган. Този процес е бил поддържан през цялото време от Анкара, като това вече дори не се поставя под въпрос. В този смисъл Доган е виждал опасност за самия себе си и своето влияние в ДПС. Декларацията на Местан относно свалянето на руския самолет от турските въздушни сили, прочетена от трибуната на Народното събрание може да се приеме като повод, но не и причина. Основната причина за мен е този процес на еманципацията, пак повтарям, с подкрепата на Анкара. Това не може да не е притеснило Доган, защото това би ликвидирало неговото неформално влияние в партията. Трябва да имаме предвид, че не подкрепата на Москва прави Доган този влиятелен политик, който е. Неговият основен ресурс е национален. Той има огромна организационна инфраструктура, посредством ДПС, вероятно контролира огромни капитали. Има много сериозно влияние върху политическия процес в България като цяло. Това са неща, които не трябва да се подценяват. Да опростяваме конфликта между Местан и Доган единствено и само до противоречие между Москва и Анкара, за мен било по-скоро повърхностно схващане.

Има ли вероятност тази смяна да доведе до официалното влизане на ДПС в управляващата коалиция?

Много е рано да коментираме това. Няма съмнение, че тази смяна на върха в ДПС ще препозиционира всички по-сериозни политически субекти в България. Вероятно ще създаде и нов баланс в Народното събрание. Тази смяна няма да остане без последствия за политическия ни процес. Аз не смятам, че ще се стигне до официална коалиция между ДПС и ГЕРБ, в този момент, или поне през следващите няколко месеца. Не смятам, че това ще стане дори в рамките на 43-то Народно събрание. Трябва да имаме предвид, че евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС ще нанесе сериозен имиджов удар върху ГЕРБ. Подобна коалиция няма как да не ерозира обществената подкрепа към партията на Борисов. Знаем добре, че всяка коалиция с ДПС, меко казано, не минава под аплодисментите на българина.

Появиха се много твърдения за твърде голямо влияние на Турция в България. Реални ли са те?

По всичко личи, че България и най-вече ДПС, са обект на интерес от страна на Турция. Но опитът за влияние на република Турция над България е несериозно да се характеризира единствено като опит за вмешателство, чрез една единствена партия. Да, това е инструмент. Но тук говорим за една по-голяма и целенасочена стратегия, начертана от настоящото турско ръководство преди повече от десетилетие. Наскоро в България излезе книгата на настоящия премиер на Турция и бивш външен министър Ахмет Давутоглу. Там много точно е описана концепцията на т.нар. неоосманизъм, а именно връщането на влиянието на република Турция в териториите на бившата Османска империя. Така, че това, което сега наблюдаваме е само един елемент от една цялостна стратегия, която стартира още с назначението на Давутоглу като външен министър в правителството в Реджеп Ердоган. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 anonimus

    6 0 Отговор
    стигааааа турци и дпс това е България
  • 3 123455

    3 1 Отговор
    Освен това е и нова година.......
  • 4 909

    5 0 Отговор
    ВЪН ТУРЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!

    Коментиран от #19

  • 5 Майна

    3 1 Отговор
    Моето лично мнение е ,че това е нагласена работа (удорма)от Доган .Всичко е една игра на Бг -турците ,те искат да бъдат добре и с тия дето подкрепят Турция и с другите. И накрая ще се съюзат с Местан пак ,но вече по-силни.
  • 6 Българин

    5 0 Отговор
    Те турчолята да си гледат проблемите с Русия,че им се пече яйцето на гъ..а!
  • 7 Симеон Тасев

    4 1 Отговор
    така е уви като бойко ни продаде на турците

    Коментиран от #13

  • 8 Касапницатребеси

    0 0 Отговор
    Пълен театър, нарочно по Коледа !
    Както тетъра на Доган и гумения пистолет.
    Но тогава самата идея ми допадна много !!!
  • 9 Бат Саше

    0 1 Отговор
    Абе до кога ще ни занимавате с всевъзможна корумпирана измет и измислен турксо-цигански "елит" от парвенюта и еснафи, който управляват това просто българско стадо, от което всички сме част. Ако стадото не беше толкова просто, подобни елементи като гореспоменатите нямаше как да съществуват, нямаше да има почва за тях. Всичко е огромен театър, за много пари и власт, а горкият Бай Ганьо продължава да бистри политиката, да гласува, да позволява разни мекерета да решават съдбата му и да чака някой да го "оправи". Единственото нещо, което Бай Ганьо трябва и може да направи, е да се развива в интелектуално и духовно отношение, а за всичко останало ще се погрижи естественият подбор. Но просто стадо от умен водач не се нуждае и затова го няма..., поне на този етап.
  • 10 ЖОРО Американеца

    1 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 11 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    не ги сравнявайте турците с циганите-по вярното турците с българите-разликата е колкото ципата на лука...
    хубава статия-но доганчо цели друго....
    най доброто в момента е наистина -коалиция ГЕРБ-ДПС-не забравяйте България в момента е изградена от тези два етноса българи+турци ,а циганите предпочитат да се турчеят от колкото да се наричат чисти роми-мислете в мащабен план-и ще настъпи българизация както е в америка с мексиканците-не гледайте по върха на носа си а пред него...иначе наистина ще се загубят югоизточните части на България завинаги...абе мислете бе.България няма да е жива ако има разделения...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Симеон Тасев":

    ЕВАЛА МОНКА ЗА КОМЕНТАРА ТИ ТОЧЕН И ЯСЕН
    ПРЕДИ ДВА ДНИ ЧЕТА
    ОТИШЪЛ БОЙКО ПРИ ЕДНО МАЛКО МОМИЧЕНЦЕ И И КАЗВА
    КАТО ПОРАСНЕШ И ОТИДЕШ ДА СИ ПИЕШ КАФЕНЦЕТО В ТУРЦИЯ
    ДА ЗНАЕШ КОЙ Е НАПРАВИЛ МАГИСТРАЛАТА
    ТУРЦИТЕ ЩЕ ЗАВЛАДЕЯТ ТУК И ЩЕ ТЪРСИМ РУСНАЦИ
    ПАК ДА НИ СПАСЯВАТ
  • 14 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ТУРЦИЯ ИМА СТРАТЕГИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

    А ТАКА
    ВЪШКАТА ИЗЛЕЗЕ НА ЧЕЛОТО
    АЗ И РУМЕН ЯНЕВ ОТ КОГА ВИ ГО ГОВОРЯ ТОВА
  • 15 честно

    0 2 Отговор
    До В Насерасова бързо обърна хастара и ти кат задуха източнив вятър
  • 16 niki

    0 0 Отговор
    Братя българи,не вярвайте на журналистическите писания.ВСИЧКО Е СПОР ЗА ПАРИ И ТО МНОГО ПАРИ!!!
  • 17 бай Иван

    0 0 Отговор
    На кой му пука за мазните фесове?Навремето отидохме до Одрин и ги на.рахме!Ако е нужно пак , ще отидем!
  • 18 Jeny

    0 1 Отговор
    Koi ni puka be tursiq ima plan Za balkanite i nie trqbva da budeme purviq suıznichi s tursiq i nie 6te budeme nai silniq narod v balkana bulgariq trqbva da izpolzva tazı sila zaa sebesi i da slu6a giant tursiq
  • 19 skorpiona

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "909":

    turcite sa v turciya.tuk vsi4ki sme bg grajdani.
  • 20 опсмопсус

    1 0 Отговор
    Докато не се вдигнем и да гласуваме за да махнем турците, нещата няма да се оправят!
  • 21 Бай Иван

    1 0 Отговор
    ТУРСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!
    В коя друга държава би се допуснало нещо подобно?
    МАЙКО БЪЛГАРИО.
  • 22 123455

    1 0 Отговор
    За първото правителство на ГЕРБ се вдигнаха хората и гласуваха ,,анти ДПС,, и какво от това.
    Пак ни управляват ДПС/чрез ГЕРБ/.
    ПРОДАЖЕН ЕЛИТ,ФАЛШИФИЦИРАНИ ИЗБОРИ.
    Всичко в България се свежда до антируска политика,затова и се работи срещу православните християни в България,което неминуемо води до подем на мюсюлманското население.
    Това е американска стратегия за региона,а турците са само инструмент.
    Мислете .....
  • 23 gost

    1 0 Отговор
    Не се заблуждавайте, че с гласуване( било то и електронно) ще успеем да променим нещо. Последните избори бяха фалшифицирани от Герб. Всичко е лъжа и измама и ако някой си мисли,че хора които 25 години грабят и унищожават умишлено собствената си държава ще предприемат някакви действия които да ги застрашат, този човек трябва да помисли пак. Не бъдете наивни!
  • 24 аааааааа

    0 0 Отговор
    Еди политик го каза снощи:

    За Борисов остана горчивият привкус, че досега е работил с агенти на Турция, а отсега нататък - с агенти на Русия? Под носа на службите. Глупости - и досега, и занапред, съюзникът е Пеевски. И службите са на Пеевски. Ако щеш. Въпрос на избор на съюзници ... и служби.

    Доган се напи (или пък изтрезня) и откри, че партията му от двайсет и кусур години обслужва чужди интереси. Вследствие на което отне властта на Местан и я даде цялата на Пеевски (или просто принуди Местан да осъзнае, че винаги си е било така...).

    Всички впиянчени колеги от ДС излязоха да изфъфлят, че Доган е велик, а кат' Русия няма втора.

    После "Влади" Горанов обяви, че единствените виновници за фалита на КТБ са собствениците. Няма тук БНБ, КФН, ДАНС, прокуратура. Интересно кои ще са виновниците за последващия грабеж на активите? Явно грабещите, разбира се. Важното е, че службите, пардон, Пеевски, са невинни.
    Ако щеш. Въпрос на избор на министри ... и служби.

    Накрая, ДПС, в изящната стилистика на Карадайъ, обяви, че:
    "ДПС ще продължава своите стратегически партньорства с Република Турция и другите страни от региона ..."
    Разбира се, стратегически партньорства между български партии и чужди държави са незаконни. Но ще продължат, под крилото на Пеевски, пардон, носа на службите. Единственото, което се е променило в ДПС, е грамотността на текстовете и цената на костюмите. И двете - надолу...
  • 25 Илия Петров

    0 0 Отговор
    се осъзнае когато от нея се откъсне жива плът, т.е. източните Родопи..........а за съжаление нямаме боеспособна армия която да защити целоста на бедната ни държавица, продадена от собствените ни управляващи..........Бог да пази България и се надявам да има останали още истински българи които са готови да не допуснат това, ако един ден стане............
  • 26 мутра

    0 0 Отговор
    Защо България няма собствена партия в Турския парламент?Тази партия е незаконна и трябва да се махне от парамента.Прав е човека който две мнения по-надолу е писал че с гласуване нищо няма да се промени изборите са фалшиви това са просто хартийки тия бюлетини които са един маскарад за пред хората подкупмните медии да тръбят че се броели бюлетини че това че онова нищо подобно нищо не се брои всички избори са предварително решени всички партии са едни и същи просто за пред хората се нагласят че уж тая година едните пък догодина другите са спечелили а всъщност и едните и другите политиката има е еднаи съща разграбване и обезселяване и разграбване на българската държава ако не съм прав моля някой да се опита да ме обори с аргументи ама мисля че няма да има такъв.
  • 27 Васил Левски

    0 0 Отговор
    ДПС -(ДЪРЖАВНА ПРЕСТЪПНИЧЕСКА СГАН)
  • 28 ХУЕВИЧ

    0 0 Отговор
    АКО СЕ ОБЪРНАТ НЕЩАТА,ТУРЦИТЕ МАСОВО ЩЕ СТАНАТ ОТНОВО КОМУНИСТИ-ЧЛЕНОВЕ НА Б К П.
  • 29 я съм от село

    0 0 Отговор
    отворете си очите Турция ни купува и превзема скоро България няма да я има ДПС няма работа в българия
  • 30 123455

    0 0 Отговор
    И аз имам стратегия за турците:
    Цариград на гърците,Тракия и беломорието на българите,
    колкото по рано,толкова по безболезнено .
    Така е било от 2-ри до 14 век и пак така ще бъде,
    вяра трябва и не само.

    Коментиран от #32

  • 31 тошибиян

    0 0 Отговор
    да идва ердоган и да се свършва с те бг олигарси дето ни поробиха аз гласувам да се присъедини територта към туркия ше живееем по добре

    Коментиран от #33

  • 32 тошибиян

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "123455":

    стига сте дрънкали глупости и целото земно кълбо е българско народа пак ще живее като в каменна ера а политиците фараони
  • 33 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "тошибиян":

    Заминавай в Турция да живееш по-добре, нямаме нужда от такива, като тебе!