Last news in Fakti

14 Януари, 2016 08:00 4 080 0

Ние трябва да изберем как да функционира системата

  • тошко йорданов-
  • изберем-
  • функционира-
  • системата-
  • шоуто на слави-
  • референдум-
  • мажоритарен вот

Не искаме да се изпъчим до Цачева и Пеевски и Цветанов и да им ставаме колеги

Ние трябва да изберем как да функционира системата - 1
Снимка: Шоуто на Слави
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическата система такава каквато е, не работи добре. Българските граждани са тези, които би трябва да определят как искат да живеят и при какви правила да живеят и да изискват да се спазват правилата. Българският народ е главният владетел на политическата система. Ние не искаме да се изпъчим до Цецка Цачева, до Делян Пеевски или до Цветан Цветанов и да им ставаме колеги. Това заяви в интервю за Факти.бг Тошко Йорданов, сценарист в "Шоуто на Слави", което инициира референдум за мажоритарен вот.

Мнозина подозират и коментират, че замисълът на този референдум е Слави Трифонов да влезе в политиката, има ли подобни намерения да бъде направена партия, има ли идея г-н Трифонов да се кандидатира за президент, или идеята е да се промени системата в България?

В офиса умираме от смях, когато четем подобни глупости, как ще правим партия или как Слави ще става президент. Всъщност се занимаваме с телевизия от толкова години и на нас това си ни харесва и го обичаме, защото ни е професия. Ние не искаме да се изпъчим до Цецка Цачева, до Делян Пеевски или до Цветан Цветанов и да им ставаме колеги. Отвратително е. Предпочитаме да правим това, което работим, а що се отнася до референдума, това е гражданска инициатива. Не могат да ни казват, че това е политика при положение, че всеки български гражданин, по същата логика, се занимава с политика когато отива да гласува. Ние искаме да сменим начина и правилата, по които гласуваме. Това е обикновена гражданска инициатива. Българските граждани са тези, които би трябвало да определят как искат да живеят и при какви правила да живеят и да изискват те да се спазват. Българският народ е главният владетел на политическата система. Ние трябва да решаваме начина, по който се развива страната. Видя се, че през последните 25 години, не е добре и болшинството от хората не са доволни, и това е нормално. Системата, такава каквато е в България, не работи добре. Тя възпроизвежда едни и същи политици. Сегашните управляващи нямат представителност, те реално нямат представителност спрямо общата бройка на избирателите. Искаме да сменим начина, по който си избираме избраниците, ако хората го искат, разбира се. Най-простата идея е не някой друг да решава вместо нас, а ние да кажем по какъв начин искаме да функционира демократичната система. Това е референдума. Има едно страшно неразбиране, че събирането на тези подписи е, че някой трябва да е за мажоритарната система или да е за намаляване на депутатите, или да е за намаляване на субсидиите. Събирането на подписи за референдум означава едно единствено нещо и то е хората да решат дали искат референдума или не, а след това те могат да отговорят с "Не" на въпросите.

Мнозина от противниците на мажоритарния вот твърдят, че това крие опасности, като това да ни управляват бизнесмени от типа на Братя Галеви, които ще си купуват местата в парламента ...

Не, не е точно така. Те и в момента вотовете се купуват. Наблюдавали сме огромно пазаруване. Много често тези хора забравят, че освен мажоритарен вот, сме предложили – задължително гласуване. Това означава, че купеният вот рязко губи смисъл, защото едно е да ти се налага да купиш 10 000 гласа, за да вкараш някой в парламента, друго е да трябва да купиш 100 000 гласа в даден регион. При намаляване на броя на депутатите например, при задължително гласуване и мажоритарен вот, трябва да има пренаписване на избирателния закон. Избирателните райони да са приведени в съответствие с избирателните правила. Тогава Братя Галеви няма да могат да си купят фактически вот. Тогава хората ще избират личност, която трябва да ги убеди, защо заслужават тяхното доверие. То и в момента има олигархична власт и депутати пионки. Това не е нещо, което да не се случва. Мажоритарният вот плаши най-много партийните представители, защото там влизаш не защото си качествен, а защото си послушко. Един партиен депутат може да бъде и в две листи, могат да го сложат на избираемо място, не случайно има избираемо място. Ти го слагаш на избираемо място, а не че избират конкретния човек. Докато при един мажоритарен вот от даден избирателен район влиза само един – не влизат 5 – двама от тази партия, трима от оная. Мажоритарният вот ги съсипва, но излиза ли, че французите, които са с мажоритарна система са абсолютни тъпанари и недемократи. Англичаните също. А там има много по-богати хора от братя Галеви.

Прокрадна се, така да кажем, дружески огън, че многото въпроси, размиват този референдум и го превръщат в един тюрлю гювеч, ще откаже ли избирателя това, ако не е съгласен с някои от въпросите да гласува за референдума?

Подобна постановка да се каже, че шест въпроса размиват бъдещия референдум, е отвратително нагло интелектуалничене. Това означава, че аз съм ужасно умен, но смятам всички останали хора за толкова тъпи, че да не могат да отговорят на шест въпроса. Шест въпроса не са 666 въпроса. Така или иначе и шестте въпроса по някакъв начин са свързани един с друг. И шестте въпроса се насочват към промяна на системата по начина, по който избираме депутатите и отговорността, която носят същите тези хора, които вкарваме в парламента. Доста е елитарно да подхождаме, че българският избирател не може да взема решение по шест въпроса. Това не е нечовешка цифра. Никъде не е казано с колко въпроса трябва да е референдума. Това не е размиване и шестте въпроса са по същество, свързано с начина на избиране на депутатите с демократичната ни система. Те не са недемократични въпроси, не са въпроси, които не са от компетенцията на българският избирател. Идеята ни е българският избирател да реши "Да" или "Не" по важни за него въпроси, защото след това всички сме жертви на системата, която действа в момента. Не сме доволни и нямаме начин да я променим. Не можем да видим депутатите, които би трябвало да изразяват нашите мисли, видимо не го правят. Те са затворена група, която гледа как в следващия парламент да влезе отново вътре. Така, че нашата идея е българският избирател да каже "Да" или "Не".

А защо предлагате 120 депутати, вместо 240?

Четох някакви статии как, ако бъдели намалени депутатите, щяло да бъде намалена представителността, което е меко казано глупаво. Съжалявам за човека, който го е казал. Броят на депутатите са варирали в нашата история, били са и по-малко от 120, били са и повече от 240. Що се отнася до това, доколко представителността ще пострада, ако броят на народните представители бъде намален - Франция, която определено не е недемократична страна, напротив бих казал много по демократична от България, един депутат се избира на 116 000 души. В България, един депутат се избира от 30 000 души. Четири пъти е по-голяма бройката във Франция, т.е. представителността във Франция по тази логика е четири пъти по-малка. Количествените натрупвания не водят до качествени натрупвания. Никой не може да ме убеди, че във Франция или пък във Великобритания, където пък един депутат от 99 000 души, от три пъти повече хора, отколкото у нас, трябва да има три пъти по-малко представителност. Представителността не се определя от това. Там би трябвало да имат много повече депутати, ако разсъждават по този начин. В случая депутатите са много по една проста причина – те не работят добре, част от тях са фигуранти, част от тях не са взимали думата изобщо. Не е нужно да пълним една сграда с повече хора, за да си мислим, че работят по-добре. Реално действащите народни представители и в момента са по-малко от 120. Още повече по този начин тези, които ще влязат вътре трябва да убедят хората да гласуват за тях с мажоритарен вот. Ние ще знаем кой сме изпратили в парламента, защо сме го изпратили от кой район е, с колко гласа е влязъл вътре.  И ако не изпълнил обещанията си, заради които сме го поставили, той просто е уволнен.

Как хората да разграничат вашия референдум от този на Марешки?

Хората могат да се ориентират много просто, когато на бланката за подписите трябва да бъдат сложени въпросите. Нашите въпроси се различават от тези за референдума на г-н Марешки. Освен това нашите представители имат документ, че са представители за съответната подписка, иницииран от "Шоуто на Слави", имат стикери и банери, с които да удостоверят, че са наши представители, имат плакати, имат документи, които показват, че са наши представители, имат документи, които удостоверяват, че могат да работят с лични данни, за да не се притесняват хората, че техните лични данни ще бъдат използвани за нещо друго, което е абсолютно невъзможно. Дори само с един въпрос "Вие подписи за кой събирате?", нашите хора с документи ще докажат, че събират подписи за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Ние с това, което можем да улесним хората, е да изпратим наши представители в офиси, магазини, по-големи колективи и хората нямат физическата възможността да отидат до някои от пунктовете да се подпишат, да им осигурим тази възможност. Хората могат да се свържат с офиса на шоуто, ние ще изпратим мобилна група при тях с необходимите бланки, за да се подпишат.



Свързани новини