Last news in Fakti

31 Януари, 2016 13:18 11 320 29

„Шпигел": Пеевски - айсбергът на корупцията

  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • корупция

Изданията на бизнесмена нямат славата да съблюдават журналистическата етика, пише списанието

„Шпигел": Пеевски - айсбергът на корупцията - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Привържениците му го величаят като детето чудо в политиката. Противниците обясняват възхода му с най-тясна обвързаност с политическата мафия. Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика. Сега той привлече вниманието и на Брюксел“.

Така започва обширна публикация в онлайн изданието на „Шпигел” под заглавие: „Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията”.

Автор е един от най-опитните германски журналисти и познавач на политическите процеси у нас Франк Щир.

Някои наричат Делян Пеевски “най-желания ерген в българското Народно събрание”.

Би следвало да е ирония. Тежкият двуметров мъж изобщо не отговаря на съвременните идеали за красота. На всичко отгоре 35-годишният депутат от партията на българските турци – Движение за права и свободи (ДПС), е една от най-противоречивите личности в публичния живот на България.

Тя издава твърде много относно развитието и механизмите на българската демокрация и пазарно стопанство. Във всички случаи неговата кариера обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността.

На 21 години и без завършено образование

премиерът и бивш цар Симеон Сакскобурготски го назначава за парламентарен секретар по транспорта. Без всякаква порфесионална квалификация той оглавява борда на най-голямото черноморско пристанище в България – “Пристанище Варна” ЕАД.

Четири години по-късно Пеевски още не е завършил юридическото си образование, а премиерът социалист Сергей Станишев назначава детето чудо за заместник-министър в тогавашното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии.

Както никой друг той (Пеевски) олицетворява олигархичната система на клиентелизма, обобщава Щир.

Майка му Ирена Кръстева има значителен принос в неговия възход. През лятото на 2007 г. тя изведнъж купува всекидневниците “Телеграф” и “Монитор”, както и седмичника “Политика”. При това като бивша шефка на държавния тотализатор тя всъщност няма как да разполага нито със стартов капитал, нито с ноу хау за изграждане на медиен концерн. Днес нейната империя е сред водещите медийни концерни в страната. Вкупом неговите публикации нямат славата да съблюдават журналистическата етика.

Делян Пеевски дълго отричаше да има нещо общо с вестниците на майка му. Редактори обаче твърдят, че точно той давал указания кой да бъде щаден и кой атакуван.”

Видимата част на огромния айсберг на корупцията”

Под това вътрешно подзаглавие авторът посочва, че след влизането си в парламента през 2009 г. от квотата на ДПС, Пеевски вече е за трети последователен път народен представител. Когато на 14 юни 2013 г. парламентарното мнозинство от БСП и ДПС го избира за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), това отприщва най-голямата протестна вълна в новата история на страната. Само след ден парламентът оттегля решението си.

"Кой и защо е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС?" И до днес този въпрос не е изяснен напълно. В провокаторска демонстрация на сила срещу противниците й на 30 април 2015 г. Ирена Кръстева подаде в патентната служба искане да бъде защитена марката "Кой". Противниците на Пеевски често и с удоволствие задават въпроса "Кой", пише авторът.

Той споменава и Доган. Излезлият от активната политика основател на ДПС Ахмед Доган с право можел да се нарече политическия баща на Пеевски.

"Като финансист на медийната група на мама беше сочен собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

Пеевски и Василев бяха неразделен впряг до пролетта на 2014 г., когато се стигна до разрив

между двамата. Няколко месеца по-късно банката КТБ на Василев трябваше да обяви фалит.

"Делян Пеевски просто е един от инструментите, използван от политическата мафия, за да изнудва българския бизнес. Това е видимата част на огромния айсберг на корупцията."

Изкупуване на предприятия с голям замах

Преди да банкрутира, Василев купуваше предприятие след предприятие, сега Делян Пеевски върви по стъпките му. След като през август 2015 г. майка му го направи собственик на половината от дяловете на медийната си империя, той бързо напазарува една телевизия, две цигарени фабрики, тв сграда, фабрика за торф и верига за електроника. Парите за шопинга биха могли да дойдат само от банка, от големи обществени поръчки или от нелегален трафик, подозира Иво Прокопиев, издател на вестника за икономика "Капитал".

Такива покупки само за месец – няма такъв бизнес план, казва Прокопиев, който е сред основните цели на нападение от страна на медиите на Пеевски."

Щир пише, че от години Делян Пеевски се придвижва из София с тежка охрана и конвой от луксозни автомобили. Пред Сметната палата обаче е обявил само една къщичка, два апартамента, скромни спестявания от 30 000 евро и "Opel", купен на старо за 500 евро.

Проверка на Пеевски? Главният прокурор маха с ръка

През пролетта на 2015 г. правозащитници настояха главният прокурор Сотир Цацаров да нареди проверка на имотното състояние на Пеевски. Цацаров обаче, за когото се твърди, че е близък с Пеевски, не съзря повод за това. Пеевски контрира - той нямал абсолютно нищо против да отворят сейфовете му.

"Толкова често са ме проверявали, да ме проверяват, колкото искат. Няма друг човек в държавата, който да е проверяван по-често от мен", заяви той миналия април пред в. "24 часа". По възрастови причини не би могъл да е този, за какъвто мнозина го смятали. В периода на голямата приватизация 1997 – 1999 г. бил непълнолетен. Точно тогава се формирали икономическите обръчи. Къде са днес тези играчи? С тях никой не се занимава.

Сега Европейската комисия има няколко въпроса към него (Пеевски – б. р.). Междувременно тя е на мнение, че в прокуратурата в София трябва да се изпратят международни наблюдатели, заключава Франк Щир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DRYNDI

    1 0 Отговор
    Според вас хора тоя без образование го направили секретар на парламента и то на 21 г--спред вас хора нее истина в каква държава живеем ама Саскобурготски да му изде х.. а също и на мен
  • 2 Волен Сидеров

    1 1 Отговор
    който си го може си го може-браво на момчето
    че държава и правосъдие няма кой е виновен

    Коментиран от #6

  • 3 Десислава Димитрова

    2 2 Отговор
    този както и серията като него ни различава от останалите страни в европа.няма друга такава страна като нашата дето да има такива герои ,както и потдръжници сред "народа" .като някои в българия каже че трябва да се оттласнем от русия и службите и се надига вой ,че си чалма еврогей или предател кравар,а щом ви харесва да ви е честит заедно с мизерията дето води след себе си!

    Коментиран от #20

  • 4 noja

    0 0 Отговор
    скоро ше го перне инсулт

    Коментиран от #14

  • 5 пенка

    0 0 Отговор
    красавец
  • 6 Родна реч

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Волен Сидеров":

    Воленчо,
    Научи се на пунктуация, че идиотското ти изречение не мога да го разбера 5 минути
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Драго

    2 0 Отговор
    Предстаете си, след като таз буца мас е върхът на айсерга, какво е отдолу...
  • 9 Владо

    5 0 Отговор
    Вечно чакаме някое чуждо издание, чужди журналисти, чужди служби чужди дипломати и прочее да ни кажат какво се случва в държавицата ни. Та всичките тези неща са ясни на всички в България, но никой нищо не прави.
    Абсолютно бездейни (и безидейни) полиция и съд ли??
    Не бих казал. Само си говорим за борба с корупцията. Никой няма да му вади кирливите ризи, за да не извади после той неговите.
  • 10 Бат Саше

    0 2 Отговор
    Не случайно, през определени периоди от време, в човешката история се извършват революции или преврати и бързо и ефективно правосъдие раздава Народен съд. Едни затворчета и лагерчета се пълнят с корумпирана измет. После новата власт става корумпирана алчна и деспотична, саморазпада се или бива свалена и хората почват да строят модерно демократично общество, докато пак не се навъдят подобни свински карикатури като въпросния шопар. Колелото се върти, всичко с времето си!!! Подобни "тарикати" не виреят вечно.
  • 11 Plodviv

    1 0 Отговор
    Бре!... В публична българска медия се появи статия срещу тая самозабравила се Бъчва Лой! Направо не е за вярване.
    Иначе - може ли "Цацаратурата" директно да бъде разпусната и да бъде създаден нов орган, базиран в Нормална държава?
  • 12 Шрапнел

    1 0 Отговор
    Я другой такой странъй незнаю, где так вольно дъйшит человек...

    Интересното е, че цяла Европа вижда проблемите и мафията, само откъм България нищо нередно не личи. Ама цял народ е свикнал да плаща "под масата", да си тачи силните " на деня" и да се смята за тарикат, а останалите да приема за балъци. Можете ли да си отрежете лявата ръка, след като с нея платихте на катаджията?! Не, не можете! Платихте и на лекаря, после на адвокат, който да ви оправи бакиите... А и хората, дето м....те ги лъжат по телефона - обадят им се, че внучката убила човек при катастрофа и веднага бързат да купят "ченгето"...

    Заслужавате си го Пеевски, както и ниския стандарт и доходи!
  • 13 anonymous

    1 0 Отговор
    Погеднете го само. На тия години , ако не го утрепе някой, ще умре от холестерол, удар или кръвно. Не може тоя идиот и майка му да правят квото си искат с парите на тотализатора (и не само) и постепенно да изкупуват държавата. Надеждата ми е да си намери майстора.
  • 14 аааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "noja":

    по-скоро - нещо като снайпер.
  • 15 прост но щастлив

    2 0 Отговор
    Тоя е подставено лице, както, още много други. Въпроса е, кой стои зад него?
    Вече 25 години гледам разни мутри, един избухва, друг идва и т.н. Мутренска държава, такава е системата.
    Нарочно не слагат умни хора, защото няма да могат да ги управляват.
  • 16 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    ТОЗИ НЕМСКИ ЖУРНАЛИСТ ПРАВИЛНО СЕ Е ОРИЕНТИРАЛ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ И ПО СПЕЦИАЛНО ЗА ЕДИНСТВЕНИЯ НОСОРОГ-ДЕПУТАТ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ.КАТО НЯМА КОЙ ДА МУ ПОТЪРСИ СМЕТКА ТАКА ЩЕ БЪДЕ.А ПЪК АКО НЯКОЙ ГО ПОДДЪРЖА ЗАЩО ДА НЕ ПРАВИ ВСИЧКО ТОВА.И ПРЕМИЕР И ГЛАВЕН ПРОКУРОР МЪЛЧАТ ЗА ВСИЧКО ТОВА.ЗАЩОТО СА СВЪРЗАНИ В ЕДНА МАФИЯ.И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ РАЗБИЕ .ОСВЕН ДА ОГРАБВАТ И КРАДАТ КАКВО ДРУГО ПРАВЯТ.
  • 17 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    И АКО НЯКОЯ ЖЕНА ГО УЖ ХАРЕСА ТО ЩЕ Е САМО ЗАРАДИ ПАРИТЕ.А ТАКИВА ЖЕНИ КОЛКОТО ИСКАШ.
  • 18 дидо

    0 0 Отговор
    Странно защо го оприличавам на женска .....а уж е мъж....
  • 19 дидо

    0 1 Отговор
    Мисля да е заради ц.цките.......наболи през ризката !
    Да не е кърмачка .....
    Представям си как капе пот лятно време от ц.цките му като оправя фолк непеещата Цветелина и е отгоре и, а тя отдолу жадно поема всяка капка вкусна пот......
  • 20 999

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Този е подлога на турците като теб така ,че си го включи към твоят отбор .Само не знам дали не носи и той памперси.

    Коментиран от #22

  • 21 Hush Ivanov

    0 0 Отговор
    Така е защото той е партия със всички 240 крадци и си плаща за да кротуват, Бисеров пропусна няколко вноски и видяхте резултата. Парламент,правителство,президентство,съд,полиция,образование,здравеопазване всичко е ТИНЯ.
  • 22 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "999":

    аааа не така я попрочети блица,там сте вие .събрал ви е под крилото и като един ден го наг.зи геиропа ,ще отлети директно за масква или белград ,както стори другарчето му.пеевски е продукт на два компонента ,кгб кадрите тук на терен и патриотите като вас дето им помагат да се развиваме в очакване на партизаните.единствената страна в ес с такива путиоиди е тук и мизерията прелива заедно с кадрите на партията маика ,а именно сина на кмета на правец,тоя убосник ,мултаците ,ковачки и все убави ора завършили в масква и можещи единствено да се на.ират от пиене ,но прибрали бг капитала.та те носят мизерия подобна на руската ,но вие си я харесвате ,друго си е с газката и да браконерстваш в сряда ,а после да се напиеш и да виеш ,че няма пари за тока ,докато геовете в германия бачкат ,нали?
  • 23 б2лу

    0 0 Отговор
    Пеевски е толкова пребита гарга в сравнение с ТИМ, че трябва да извикате астрономи, за да ви обяснят разликата!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 некойси

    0 2 Отговор
    Все още не е купил чуждите немски медии за да промени тона им на писане спрямо него.
    На мен ми е трудно да разбера как един такъв тлъст мазен и добре охранен, видимо отблъскващ се е извисил толкова в политиката и бизнеса.
    Значи наистина имаме сериозен проблем!
  • 26 999

    1 2 Отговор
    "браконерстваш" Човека който БРАКОНИЕРСТВА си ти само,че го правиш Българската граматика и правопис.От това което си написал разбрах само две неща едното,че си с памперс /което означава че си много работен/ и че си неграмотен.

    Коментиран от #29

  • 27 999

    0 2 Отговор
    №26 се отнася за №22
  • 28 вектор

    0 0 Отговор
    Най-после, статията за Пеевски, в целия размер. Браво на ФАКТИ !
  • 29 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "999":

    ами друго разбра ли?що пеевски е фен на путин и твои колега по идеи,а?тва разбра ли го?такива като вас ги създават тези дебели некъдърни .иди в блиц от където си изпълзял и питаи що един от шефовете на дпс е против турция и е фен на путин?питаи ги там твоите хора от виещите против прогреса!