16 Февруари, 2016 05:00 2 922 11

Със залепналите пръсти на календара от 1990 г.

  • милен ганев-
  • залепналите пръсти-
  • календара
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На една порутена барака между спирките Курило и Кумарица от 20 години пътуващите с влак виждат вече поизбелял надпис с блажна боя: “Маразов и Ирина – най-добри за нашата Родина“. Спомен от кандидат-президентската кампания през 1996 г., която бе предварително обречена на неуспех за траколога и дипломата. Източените банки, изчезналото жито, галопиращата инфлация и пенсии от 2 долара изключваха кандидати на управляващата тогава партия да спечелят каквито и да е избори – дори и за касиери на входа, в който живеят. Личните им и професионални качества, както повелява традицията у нас, нямаха почти никакво значение за вота на електората. Тогава и сега. Днес Ирина Бокова е нашата кандидатура за председателския пост на ООН, след като вече седем години е генерален директор на ЮНЕСКО, преизбрана за втори мандат.

Когато кабинетът „Орешарски“ реши Бокова да е нашият избор за високия пост, това остана на заден план. Днешните възмутени от избора и бяха заети с уличните протести и пърформънси под мотото „Кой“, при които премина почти цялото управление на злополучния кабинет. Сега битката, според обичайната терминология на премиера, определено дойде в повече на Борисов. Той мълча дълго на призивите по-скоро да обяви кандидата ни и точно когато обясни, че бърза работа нямаме, защото срокът бил до края на март, а „стратезите“ от външното министерство говореха за тактическо изчакване, изведнъж обявиха Бокова. Това се случи след изявление на сочената за единствена алтернатива на Бокова, Кристалина Георгиева, която би отбой от битката, сочейки важните си поети ангажименти като еврокомисар. От ДСБ, гражданската квота на Реформаторския блок и „Протестна мрежа“ веднага изразиха възмущението си от решението на кабинета да потвърди избора на Орешарски и сие. Според тях Борисов е бил притиснат от коалиционния си партньор - първановата формация АБВ, бързичко да обяви Бокова. Сериозно изпитание за системните усилия на премиера да гради имидж на „антикомунист“, сочейки партията си като реалното дясно, на фона на бутиковите „автентично десни“ коалиционни партньори. Роля, в която все още вярват мнозина негови привърженици, за които е достатъчно, че е побеждавал десетина пъти БСП на всевъзможни избори.

Сега предстои кампания, в която всеки нормален кабинет би трябвало ярко да поддържа собствената си номинация. Да се въртят клипове, дипломацията неуморно да изтъква качествата и предимствата на кандидатурата при всяка удобна възможност и пр. пиар похвати. Защо ли обаче се създава усещането, че реалната подкрепа на кабинета донякъде ще напомня кампанията за втори президентски мандат на Петър Стоянов. Тогава, след загадъчния му призив „Иване, кажи си“, той бе разлюбен дискретно от ръководството на вече превърнатия в партия СДС и оставен да се оправя почти сам. Ако Бокова в крайна сметка получи висшия пост в ООН, всичко ще е ОК, но фанфарите у нас ще свирят умерено. Възможно е и да се изложим пред чужденците, ако някоя анти-Бокова петиция напусне пределите на страната след успеха и. Загуби ли битката, кабинетът ще приеме резултата хладнокръвно, както домакиня слуша данните за нивото на река Дунав в сантиметри, докато вари леща. БСП ще реагира, че кампанията е била мижава и недостойна, като правителството е саботирало избора на Бокова. Първанов също може да се разсърди, ако ангажираните с кампанията видимо отбият номера. Сегашните и противници пък ще обвинят кабинета за лошия избор и ще обявят провала на Бокова като последен удар в сърцето на отхвърления в цял свят комунизъм, където никой не ще представителите му.

След Втората световна война американците прибират есесовския учен Вернер фон Браун, без да се смущават от миналото му. За протестни петиции на царевичари от Оклахома и Канзас светът не е информиран. Благодарение на нациста и личен познат на Адолф Хитлер, четвърт век по-късно американците кацат първи на Луната. В наши дни обаче за хора като Ирина Бокова тук все още прошка няма. Тя е завършила в Москва, баща и е бил партизанин и дългогодишен шеф на „Работническо дело“. Призовават я да се извини, да даде оценка на онзи строй.

Кво ЮНЕСКО, кви пет лева. Вярно, че брат и Филип навремето дразнеше демократите, като казваше, че поема вината на БКП само с мезетата. И това не се забравя. Бокова не е учен от калибъра на фон Браун и няма как да ни заведе на Марс. Даже въобще не е учен. Тя е дългогодишен дипломат и доктор „Хонорис кауза“ на няколко университета у нас и по света. И в най-развинтените фантазии на критиците и, никой не допуска, че от най-високата трибуна на генерален секретар на ООН тя ще громи капитализма и империализма, за да компрометира крехката ни демокрация. Просто мнозина още живеят със залепнали пръсти на календара от 1990 г. Това не е просто досадно. Не е особено умно, меко казано…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тихо

    0 0 Отговор
    Долу лепкавите ви пръсти! Ирина е достоен човек и ще бъда горд, ако се пребори за първото място. Някои хора не могат да се примирят, че има такива българи - ерудирани, уважавани в света. Такава е Ирина и ако не можете да се успокоите, че е начело, поне замълчете. Безродници!

    Коментиран от #2

  • 2 Краси

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тихо":

    А поговорката "Който не знае историята е осъден да я повтаря!"?

    Дали пък тази "ерудираност" е истинска и придобита ей така, щото има черни очи, а?

    Коментиран от #4

  • 3 ХАХ

    0 0 Отговор
    Тихо, я по-тихо, че ще ти се смеят уфтсите от наше село!
  • 4 Точно

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Краси":

    За такива като теб става въпрос в статията! Ти как мислиш се става шеф на Юнеско? С актив от партизанско потекло ли? Много смешно!... Айде да видим дали любимият ти Боко някога ще стане шеф на нещо извън пределите на мафиотска България? На бас, че няма! Въпреки че той сигурно ти е критерий за ерудираност.:)

    Коментиран от #5

  • 5 Краси

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Точно":

    И как според теб се става шеф на Юнеско? Подаваш автобиография и решаваш входни тестове ли? Що пък си мислиш, че като става дума за "международни" организации няма шуро-баджанащина?

    То в големите фирми назначенията по горните етажи са изцяло политечски, пък какво остава за такива синекурни организации и позиции.

    И накрая понеже аз съм прост и тъп, та затова ти реши, че като не съм фен на Бокова, значи съм от агитката на Борисов? "Точен" си ще знаеш...

    Коментиран от #6

  • 6 Точно пак

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Краси":

    Не съм казвал, че си тъп, а намекнах, че си заблуден. А всъщност исках да ти кажа, че доста надценяваш възможностите за шуро-баджанащината на Бг в световния ред, не мислиш ли? И не мислиш ли, все пак развитите страни държат повечко на възможностите на даден кандидат, защото е нормално да има някакво пипе в главата си, а не САМО комбинации?

    Коментиран от #8

  • 7 Карли

    0 2 Отговор
    Най-голямата измама ДРАГИ ми Милене, на Хамериканците, че са кацали на Луната. Попитай НАСА защо досега не са публикували официално снимки от обратната страна на Луната, за да се видят огромните съоръжение които са там!!!!!!!Никой не е кацал и няма да кацне, защото там отдавна е населено.Кацането на луната , както и събарането на кулите в Ню Йорк е за простолюдието вярващо на облъчването на СМИ . Самите американци преди много време включително и режисьора си признаха за лунната измама.В момента същото правят и с МАРС
  • 8 Краси

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Точно пак":

    Ами не знам колко съм заблуден, но след две деситилетия работа и сблъсъци с прословутите "западняци" и организациите им изобщо не съм убеден в "праволинейността" им. В такива случаи винаги питам, "Къде и за кого работи бившия германски канцлер Герхард Шрьодер? А кога и как започна тази работа?".

    В случая не става дума, че Бокова е станала шеф ва ЮНЕСКО, защото някой от БГ е казал така, а просто, че е влязла в тези среди, защото е била дъщеря на баща си и всеки член на ООН трябва да има някакви представители из структурите му.

    От там насетне я е завъртяла вътрешната политическа въртележка, която се вихри и там, както навсякъде другаде.
  • 9 Българин

    0 0 Отговор
    Не ми ги хвалете такива номенклатурчици.Имала качества.Още 10-ки хиляди българи имат качества,но не са били от Партията, или от коя да е партия и това автоматично ги закопава.89-та бях на 16 и помня много неща.
  • 10 гост28

    0 0 Отговор
    Материалът не е за Бокова, а за задръстения българин, който търси мишена за натрупаната злоба.

    Коментиран от #11

  • 11 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост28":

    Ти нали си отпушен, къв ти е проблема? Една малка подробност- и ти си българин и това автоматично те прави носител на няколко характерни качества. Няма да ги казвам,сигурен съм,че ги знаеш