Last news in Fakti

18 Февруари, 2016 09:20 1 454 1

Орхан Исмаилов: Оставам на моята принципна позиция

  • орхан исмаилов-
  • оставам-
  • принципна-
  • позиция
Орхан Исмаилов: Оставам на моята принципна позиция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не видях нито един анализ, който да аргументира механичното сливане на двете дирекции в МО, казва заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов. Той коментира проблема за аудиторията на електронния вестник „Отбрана.сom”. С министър Ненчев са стигнали до общо решение, но новата мегаструктура ще бъде на изпитателен срок, за да се види как работи.

Г-н заместник-министър, промяната в Устройствения правилник на МО е факт. От 15 февруари влезе в сила сливането на две дирекции „Отбранителна аквизиция” и „Инфраструктура на отбраната”. От съобщението на Пресцентъра на МО става ясно, че с министърът на отбраната сте постигнали съгласие и пълно единодушие по спорните въпроси. Някои го наричат споразумение.

Не бих казал, че сме постигнали споразумение. По-точно, бих го нарекъл, общо решение на този проблем, който се създаде с промяната на устройствения правилник. Ние сме в ръководството на министерството да вземаме решения, с които да се създадат условия за по-ефективна работа. Според мен, реформите трябва да бъдат по-успешни, по-ефективно и най-важното – по-прозрачни, както за вас медиите, така и за обществото.

Как стигнахте до това общо решение на този, както казвате, проблем?

Стигнахме до това общо решение, тъй като министър Ненчев се съгласи тази т.нар. мегадирекция да бъде ресорна на двама заместник-министри. С т.нар. двоен подпис те ще контролират процесите и дейността на дирекцията.

Как ще стане ясно, че това механично сливане, както го наричат някои, е успешно?

Поет бе ангажимент след третия месец да излезем с анализ или одит за дейността на тази дирекция. Тогава ще направим и нашите предложения, в зависимост от това как дирекцията ще функционира през това време. Това е една от добрите практики, с които даваме пълна прозрачност. Аз оставам като гарант за това. Спомняте си, че миналата година в категория „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за гражданите” най-високата награда – „Златен ключ”, бе присъдена на Министерството на отбраната. 

И няма да мълчите?

Казвал съм го и пак ще го заявя, че аз съм човек, който не мълчи, когато има принципно различие, независимо дали е било от коалиционен партньор или от опозиция. Нещата трябва да бъдат поставяни на масата, да се аргументират на базата на анализите на дейностите. След предлагането, структурните реформи трябва да бъдат обсъдени, да бъдат запознати всички страни, които са ангажирани в този процес.

Не отричате необходимостта от реформи?

Аз по принцип съм за реформите. Представител съм на Реформаторския блок. Нямам нищо напротив, но не се прави така.

Останахте ли изненадан от това решение на министъра на отбраната?

Да, бях изненадан. Аз не знаех. Разбрах за промяната в деня преди проектът за промяна на устройствения правилник да влезе в Министерски съвет. И това го заявих. Вярно е, че министърът сподели, че това е негово управленческо решение. Аз обаче мисля, че е подведен от вносителя, постоянния секретар на отбраната.

Какво заявихте?

Поради разминаването заявих, че съм готов да си тръгна от това министерство за втори път. Първият път беше, когато заради различното ми име, ме изкараха какъв ли не. Вторият е сега, когато става въпрос за принципи. Аз не съм против противоречията. За това сме различни. За това сме един екип. Затова имаме политически кабинет, където нещата трябва да се аргументират, да има прозрачност и ефективност. Това е целта на реформата. Така я разбирам. Ако другите не я разбират така, означава, че имаме принципни различия.

Какъв е минусът от сливането на двете дирекции?

Вижте, аз не видях нито един анализ кое и защо не работи. И по какъв начин ще заработи. Поисках адекватни аргументи и в рамките на политическия кабинет на министерството, но...

Подадохте ли оставка?

Аз си депозирах оставката пред Народна партия „Свобода и достойнство”, която ме е предложила и подкрепила. След това прехвърлихме формата в Коалиционния съвет на Реформаторския блок. Видяхте, че от първия път не можахме да излезем с решение. След това направих среща с премиера. В крайна сметка вчера (Б.р. – 16 февруари) с желанието на министър Ненчев стигнахме до едно общо решение, което, аз съм убеден, че ще направи така, че да имаме по-ефективна и по-добра работа за в бъдеще. След като видим как работи новата дирекция, ще имаме възможност заедно с другия заместник-министър да дадем своите предложения.

Имате ли чувството, че са Ви взели дирекцията или правомощията, каквито твърдения имаше в последно време?

Няма такова нещо. На Орхан Исмаилов не са му взели никакви правомощия. По заповед аз съм упълномощен да управлява функциите и дейностите на тази дирекция, независимо че тя се слива с друга. Не съм за власт или за повече влияние. За мен въпросът е принципен. Две дирекции се сливат автоматично и механично. Предполагам, че като е вземал това решение, министърът си е направил съответния анализ и го е предложил, като управленческо решение. В крайна сметка той е министър, той носи отговорност.

Казвате, че сливането е механично.

Самият термин „аквизиция” означава придобиване, приспособяване и т.н. А другото е инфраструктура. Там имаме недвижими имоти. Целта ни е да се освободим от тях, за да не тежат на министерството. Министърът може да обясни каква е била идеята на това сливане. Вече то е факт. Влезе в сила и аз ще направя всичко възможно тази дирекция да работи, където има слабости ще направя писмено предложения за промени в устройствения правилник. За мен въпросът е принципен. Не може по този начин да се подхожда.

Става дума за стила на управление?

Аз съм против такъв стил на управление. Управлението е наука. Управленческите решение, естествено са политически. Мисля, че на този етап това общо решение, до което стигнахме, е най-доброто. Вие веднага ще бъдете информирани, когато бъдем готови с анализа. Явно е, че без да пробваме не можем да установим кое е доброто.

Това означава, че новата дирекция е на тримесечен изпитателен срок.

Точно така.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 1 Отговор
    Абе ти оставаш , ОК, но защо остава онзи неграмотен главуняк, дето съсипва и без това съсипаната отбрана. НаТиквока трябва да се извърши справедлив съд и да се маха от държавата, че лично той я съсипа и докара българския народ до просия. Още като кмет на София даде шанс за корупция на ВиК и до днес теглиме, а всички други золуми са безкрайни. Дай боже един ден, ама да е по-скоро да си получи заслуженото от този на когото се кръсти, защото тези около негто са същите ппрестъпници и не очакмваме справедливост от тнях.