Last news in Fakti

28 Февруари, 2016 11:18 2 814 1

Как ще се събуди Великобритания на 24 юни?

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

Срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20 в Шанхай отправи ясен сигнал, че излизането на Великобритания от ЕС ще бъде шок за световната икономика

Как ще се събуди Великобритания на 24 юни? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще се събуди Великобритания на 24 юни? Този въпрос си задават все по-често финансовите анализатори.

Само ден по-рано британците ще гласуват дали родината им да остане в ЕС....

От банката HSBC вече предупредиха, че

британската лира може да е големият губещ от подкрепа за Brexit

 (напускането на ЕС от Великобритания). Паундът може да загуби до 20% от сегашната си стойност.

В отговор британската инфлация може да скочи до 5%, а икономическият растеж през 2017 г. може да се свие до скромния 1% вместо прогнозираните 2,3%.

От HSBC недвусмислено намекнаха, че британската лира може да се срине до дъната от 80-те години на миналия ХХ в. Валутни дилъри дори пресмятат, че един паунд може да се разменя за €1. Това ще направи Лондон привлекателен град за туристите...

Срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20 в Шанхай отправи ясен сигнал, че излизането на Великобритания от ЕС ще бъде шок за световната икономика.

„Финансовите лидери на най-големите страни в света са единодушни, че ако Великобритания излезе от ЕС, това ще бъде шок за световната икономика. Ако това е шок за световната икономика, представете си какво ще стане във Великобритания”, коментира британският финансов министър Джордж Озбърн.

Според него това не е някакво авантюристично пътуване към неизвестното, с всичкия хумор, прикрепен към него, това е смъртоносно сериозно.

Междувременно половината от депутатите от Консервативната партия не подкрепят премиера Дейвид Камерън и ще агитират в полза на излизането на страната от Европейския съюз.

Около 150 консерватори от общо 330 депутати ще подкрепят отделянето на Лондон,

 а още няколко десетки предстои да обявят позицията си. В. „Таймс” припомня, че през септември миналата 2015 г. съветниците на Дейвид Камерън смятаха, че броят на евроскептиците сред депутатите са само 80 души.

Шестима министри и към 20 техни заместници също ще агитират в полза на т. нар. „Брекзит”.

Лагерът на евроскептиците се сдоби с харизматичен лидер и говорител в лицето на кмета на Лондон Борис Джонсън.

Проучванията на общественото мнение показват, гласоподавателите във втората по големина икономика в Европа са дълбоко разделени по въпроса, и за много от тях все още не са решили как да гласуват на допитването.

Как ще се събуди Великобритания на 24 юни?

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да уточним

    1 0 Отговор
    Дреми ми на сайдера! Нещо да зависи от мен?