Last news in Fakti

2 Март, 2016 12:23 1 593 8

Михаил Горбачов: Нужен е антитерористичен пакт

  • михаил горбачов-
  • нужен-
  • пакт

Бившият президент на СССР навършва 85 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първият и единствен президент на СССР Михаил Горбачов празнува своя 85-ти рожден ден на 2-ри март.

Горбачов внимателно следи проблематиката в международната политика и по повод своята годишнина е публикувал специален материал в „Новая Газета“, цитиран от Правдоруб. В статията Горбачов не просто дава оценка на международната ситуация, но и дава конкретни препоръки за справянето с различни проблеми.

Горбачов смята, че основните постижения в неговия живот са свободата и гласността. Той уверява, че остава верен на идеите на перестройката. „Оставам верен и ангажиран с идеята и избора, които съм направил“, подчертава той. Горбачов признава, че ако е имал шанса да продължи да управлява Русия, е щял да извърши „реформи по еволюционен начин и без сътресения“. Той също така призовава за преодоляване на последиците от сталинизма в руското общество.

Позовавайки се на сегашната политическа ситуация, Горбачов призовава за привеждането на честни избори.

„Ние трябва да дадем възможност – както бе направено за първи път през 1989 г. - за открито гласуване, за да се направи избор“, заяви той пред журналисти, споделяйки кое е неговото най-голямо притеснение относно днешната политика. Според него честните избори служат като пречистваща сила.

„Трябва да дадем възможност на хората да избират. При честни избори няма да има място за хората, които влизат в политиката с пари и измами“, допълни Горбачов.

Той допълва, че най-голямата загуба в неговия живот е смъртта на съпругата му Раиса.

„В борбата с тероризма ние трябва да се откажем от двойния стандарт и да поставим всичко на солидна международна правна основа. За това и предложих да започне подготовка за създаването на антитерористичен пакт или конвенция под егидата на ООН“, заяви Горбачов. Според него документът трябва да включва „не само специфични задължения относно сътрудничеството между различните страни, обменът на информация и превантивни мерки, но и правни разпоредби от международно значение. Трябва да има забрана за доставка на оръжие на терористични групи, независимо къде става това. Също така трябва да има отказ за подкрепа за незаконни въоръжени групи, имащи за цел въоръжена борба срещу държава или правителство“, допълва бившият лидер на СССР.

Горбачов призовава за подобрение на системата за европейска безопасност, подробностите около която бяха формулирани през 1975 г. в Хелзинки и през 1990 г. в Париж. Според него „е нужно да се постигне споразумение за механизми за предотвратяването на конфликти“ и „създаване на система за ранно предупреждение за възникване на нови заплахи под формата на недържавни образования“. Затова и Горбачов призовава всички европейски страни, САЩ и Канада незабавно да започнат подготовка за трета Паневропейска среща на върха.

„Аз подкрепям мерките за засилване на отбраната, които президентът предприе. Това е важен въпрос. Необходимо е да се комбинират нормалните отбранителни сили и нормалното развитие на обществото“, заявява Горбачов.

Горбачов ще отбележи своя юбилей с голямо тържество. На него ще присъстват 150 души. Сред тях ще са политици, журналисти и приятели. В същото време се подготвя и нов документален филм за бившия президент на СССР. Новата книга за неговия живот беше представена на 29-ти февруари. В нея са публикувани материали, писма, интервюта, статии и анализи на Горбачов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    1 4 Отговор
    Човек с голямо сърце и кураж!На него Източна Европа дължи свободата си !Честит рожден ден Горби бъди жив и здрав! Ние ще сме ти признателни за винаги!!!

    Коментиран от #3

  • 2 666

    5 1 Отговор
    Тоя направи хората от Източна Европа слуги на запада.
    Свободата е относително понятие,зависи кой какво очаква от свободата.
    В момента хората в България/българите/ нямат никакви права и всеки ден става по зле.
    Освен правото да пътуват и работят за чужденците,а така губят държавата си.
    Трябва да си много тъп,че да харесваш такива като този от снимката,човек предал цели поколение православни християни на нищото.

    Коментиран от #8

  • 3 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "стратокастър":

    Ти освен на китара и на кавал си можел да свириш...
  • 4 сдс

    4 1 Отговор
    Защо ли стои във ФАЩ, постоянно ?
    Да вземе да се прибере при всенародната любов в Русия и там да пробва да празнува, без охрани от приятелската нему държава.
    Мръсник !
    Същият ...... интелигент, като Ленин. Що е сътворил все лошо.
  • 5 ЖФЛП

    5 0 Отговор
    Горби и Буш се споразумяха навремето в Малта бившите комунисти да трансформират политическата си власт в икономическа, което и стана.
    Като страничен ефект загинаха и ще загинат няколко милиона души, но това е просто страничен ефект от поредната революция. За Горби това не е проблем, още повече за Буш.
  • 6 Гостенин

    0 4 Отговор
    Голяма носталгия по миналото ви тресе бре хора! Що така?!....И сега сме си достатъчно зависими от любимата Русия, тъй, че спете спокойно....Колкото до Горби-нужно е да му отдадем необходимото уважение, да е жив и здрав!....

    Коментиран от #7

  • 7 Змей Горянин

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гостенин":

    Ние, носталгиращите по миналото, не носталгираме току-така. Носталгията ни тресе, когато видим, че и ние сме имали държава, а не сегашната имитация на такава, имали сме армия, икономика, селско стопанство и даже наука! А сега имаме чалга, татуировки и воинстващи п.....сти с мания за величие. Както се казва, открий разликата.
    Ето затова от време на време такива като мене ще ви се явяват като лош сън, да ви разваляме рахата и подтикваме към размисъл, докато ни има. А след това вие ще сте на нашето място. Опичайте си акъла.
  • 8 wanted

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    Правата не се дават или подаряват. Те се отстояват. За тях се воюва. Докато не се заемем сами, никой няма да ни ги осигури. С хленчене и мрънкане не става!