Last news in Fakti

3 Март, 2016 14:47, обновена 3 Март, 2016 19:44 2 482 4

В Деня на Освобождението

  • 3 март-
  • деня-
  • освобождението

Отново ще се взираме в детайлите, които ни разделят

В Деня на Освобождението - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Деня на Освобождението, отново ще се взираме в детайлите, които ни разделят. Така сме свикнали и така ни харесва. А и явно това си можем. Създаването на конфликти от нищото за нас е вътрешна потребност, кръв и кислород за изтерзаните ни души. Смазваме клавиатурите, пускаме кафето и заставаме на пусия за инакомислещи.

Днес пак ще чакаме националистите да направят някоя пакост на тържествата. За едни това ще е провокация, за други – патриотичен порив. Внимателно ще се вслушваме в речта на Плевнелиев, за да чуем, ще спомене ли за ролята на Русия или пак ще го удари на евроатлантизъм.  Ех, колко разправии щяхме да си спестим, ако Априлското въстание бе прогонило турците отвъд Чаталджа. А то какво стана? Сега новосформираната парламентарна комисия, която ще души за намеса на Турция и Русия във вътрешните ни работи, трябва да излезе със становище, воювали ли са Русия и Турция на наша територия и какви са били задните им намерения през 1877 г. Който изрази признателност към падналите руски войни край Плевен, Шипка и Стара Загора ще бъде заклеймен като комунист и рубладжия, а тези от противниковият лагер ще бъдат закичени, като с мартеници, с определенията грантаджии, соросоиди и други непознати доскоро думички, неусетно настанили се в ежедневното ни политическо говорене. Ще изтръскваме пак и пак тефтерчето на Левски, току виж изпаднала още някоя неразмахана до днес мисъл, която да експонираме из социалните мрежи като иманярска находка.

Едни ще твърдят, че Левски е престъпник и детеубиец, други ще се кахърят, как никой не му е помогнал по пътя му към София след залавянето. Няма да потъне в забвение и фразата на Дякона: „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби“. И още как. Стенограмите от процеса срещу Левски буквално крещят, колко  потресаващо сам е бил той в края си. На Ботев пък въобще няма да му се размине. Ще припомним, че действията му на „Радецки“ са си били чиста проба тероризъм. Други ще отбележат, че поетичната му душа се е хранила с много вино и целият поход на четата от Козлодуй към Врачанския балкан е било едно, меко казано зле обмислено, ритуално самоубийство. Други ще ровят за нови и нови факти и фактчета около смъртта му. Полудял ли е накрая Войводата и оцелелите четници ли го убиват. Какво е казал Никола Обретенов на смъртния си одър и пр. Защото на някои им идва твърде патетична  версията за случаен турски куршум, баш в челото на поета. Трети ще се тюхкат, как никой не е помогнал на четата, защо врачани не са излезли с оръжие в ръка, а само са гледали сеир. Разбира се, виртуалното пространство ще се раздира неистово и от спорове по най-актуалната напоследък разделителна линия – как да наричаме тези 500 години – робство, иго, владичество, присъствие, съжителство.

Дали ще проумеем епохалната важност на Трети март, ако си дадем сметка, че половината история на народа ни около гордата Стара планина е минала при неучастието ни в  държавните дела. В тотална изолация от важни решения за собствените ни съдбини. Синините от бича не са толкова страшни, колкото вече генетично насаденото и предавано разбиране, че има кой да мисли и решава вместо нас. Имали сме предостатъчно време да отгледаме нови и нови поколения с житейското верую, че нищо не зависи от нас и най-добре да си кютаме ден да мине друг да дойде. Не се занимавайте, гледайте си работата - Белчо и Сивушка, кирката, струга и пр. Дий, воле, дий…Преди време бяха питали един депутат за неговата оценка на кабинета. И онзи буквално каза, че е много малък да дава оценки. Аз съм много малък. Това каза народният представител, излъчен от отдавна свободния суверен. Синджирите с роби не са дрънчали 500 години към Анадола. Нито кланетата и изнасилванията са били постоянни и ежедневни. 1405-а е била различна от 1532-ра, тя пък от 1648-ма и т.н. Но, както казват в спомените си някои от оцелелите  представители на освободителното ни движение, турците вече не ни колеха, не ни биеха, но унижението да бъдеш под властта на чужди хора, които с нищо не са по-горе от нас, в което и да е отношение, беше непоносимо.

Май е по-добре, че не знаем къде са гробовете на Ботев и Левски. Представяте ли си, какви политически циркове щяха да се разиграват там на всяка годишнина от смъртта им.

А детето вчера плака цял ден. Учили „От Батак съм, чичо"...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 про

    1 1 Отговор
    Точно такъв цирк се ра зигра на годишнина на Ботев в околностите на Враца .Ботевото Тържество бе открито от двама депутати мутри от Герб които по време на официалната си реч не забравиха да изтъкнат ,,ЧЕ СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО ПРЕДИ 500 ГОДИНИ ТА И ПОВЕЧЕ" Една друга мутра от голям ранг спомена че са ни освободили ,,ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ЩИПКА" от турското управление....
  • 2 Фактите

    1 0 Отговор
    Та като става дума за история, Третата Българска държава дължи освобождението си на Руската империя, но Руската империя дължи Християнизирането, езиковото и писмено-книжовното си ограмотяване на Първата и Втората Българска държава, а на Волжка България - сегашния архитектурния облик на Кремъл, построен по заповед на цар Иван Грозни като копие на Вожкобългарската столична крепост Кермен (днешен Казан)!

    Коментиран от #3

  • 3 Ууууууу

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фактите":

    Социализма в Русия също е пренесен от България...От дядото - Димитър Благоев
  • 4 диан

    0 2 Отговор
    хаиде ние сме мишки
    ами да погледнем в турските учебници
    какво пише за тия 500 години
    че турция е стигала до италия или че
    е завзела само византия
    и тук е съжителствала с нас?