Last news in Fakti

10 Март, 2016 12:22 2 216 4

Бежанците ни напред, ни назад

  • милен ганев-
  • бежанци-
  • ни напред, ни назад
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Блокадата на българо-гръцката граница падна. Беломорският вятър разсея протестния аромат на ципура и узо нагоре към Симитли, а фермерите се оттеглиха на юг. Животът на Кулата продължи постарому, но незадълго. Отново тъмни облаци се сбраха над многострадална Беласица. Според военният ни министър Николай Ненчев, около 30 000 бежанци са концентрирани от гръцката страна на границата с Македония, а немалко от тях вече са близо и до нашата.

След като Македония, Сърбия, Хърватия и Словения затвориха границите си за мигранти, а Унгария въведе извънредно положение, опасността от концентриране на бежански поток през България вече е напълно реална.

Премиерът Борисов обяви, че преминаването на мигрантите трябва да става само през официалните гранични пунктове, след вземане на отпечатъци, преглед и идентификация. Жандармерия, гранична полиция и военни подразделения проведоха на границата учение за реакция при кризисна ситуация, подобна на гръцко-македонската. И стана безпощадно ясно – бежанците идат. Много скоро след любезната покана от германска страна бе ясно, че там ще изтрезнеят и бързо ще осъзнаят какво са направили. След което ще затегнат пропускателния режим, а в последствие държавите по пътя към немско една след друга ще хлопват резето, като хаосът ще обезсмисли всякакви квоти, предишни договорки и лоялно членство в ЕС. Това вече е факт. Хиляди и хиляди стоят край нас, в средата на нищото. Напред не ги пускат, а обратен път за тях няма. Всяка притисната в ъгъла на килера котка, накрая скача на живот и смърт. И няма никакво значение, дали Ангела Меркел публично ще си посипе главата, както призовават някои, или не. Тя даже отчете спад на местна почва на мигрантската вълна и пое глътка предизборен въздух. Сигурно бежанската инвазия щеше да се случи и без поканата на канцлера. Вероятно не толкова скоро, мащабно и интензивно, но пак щеше да е неизбежно. Какво ще правим тук обаче, където след Вълкан Хамбарлиев, отнел живот на афганец след рикошет, имаме нов странджански герой за анализи и коментари – АТВ-траперът Динко Вълев, ловецът на мигранти. За едни герой-патриот, защитил родната граница, за други – безсърдечен грубиян, останал равнодушен към бежанските неволи. Лесно е да си представим колоните от мигранти, които чинно показват ноктите си на ГКПП Кулата, дават отпечатъци и надигат тениски за слушалките на чичо доктор.

Въпросът е, къде ще идат после, след като съседите ни не искат и да чуят вече за тях. Или пък ще приложим разиграното на учението преди дни затваряне на границата? Дълго лежахме на кълката, че мигрантите не нахлуват масово у нас, защото стандартът ни, меко казано не ги изкушава. Изгубихме ценно време за превантивни действия – трябваше активно да инвестираме в антиреклама на страната ни. Която да поддържа убеждението у всеки потенциален нарушител на границите, че сме ужасно място, откъдето не е избягало единствено инвалидизираното - духовно и физически - коренно население. Ударни платени публикации в най-влиятелните печатни издания в цял свят. Мощен залп от спам-съобщения до всички електронни пощи между Диарбекир и Кандахар, с апокалиптични видения от България. Вежди Рашидов, заради явен конфликт на интереси - не, но Георги Чапкънов можеше да извае огромни статуи на Вълкан Хамбарлиев и Динко Вълев, които да бъдат монтирани на Капитан Андреево и Кулата. Толкова високи, че да се виждат още от остров Лесбос. Туристическият бранш можеше да преглътне един нулев сезон, после щеше да си навакса. Руснаците така и така ще идват, освен ако Путин не им забрани - нали си имат към триста хиляди имота само по морето. На кого да ги оставят…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    1 2 Отговор
    "че сме ужасно място, откъдето не е избягало единствено инвалидизираното - духовно и физически - коренно население."

    Автора е духовен инвалид!
    самия автор, така се самоопределя!
    А определя и нас!
    Искал активна антиреклама!
  • 2 опсмопсус2

    1 0 Отговор
    Извадил си го от контекста.

    "...трябваше активно да инвестираме в антиреклама на страната ни. Която да поддържа убеждението у всеки потенциален нарушител на границите, че сме ужасно място, откъдето не е избягало единствено инвалидизираното - духовно и физически - коренно население. Ударни платени публикации в най-влиятелните печатни издания в цял свят."

    Точно така трябваше, точно така!

    На теб какво ти се ще? Да викаме- тук е рай, елате, така ли?
  • 3 Krasimir Velchev

    1 0 Отговор
    krasimir velchev-Доста плосък коментар.Културното и образователно ниво на бежанците е ,такова,че те едва ли следят съобщенията в медиите за отделните страни в Европа,били те рекламни или антирекламни.Така,че тези информационни кампании ,биха имали много слаб ефект.Що се отнася до инвалидизираното коренно население на България тук авторът отново е неточен.Българският етнос е инвалидизиран и е на път да изчезне,но за сметка на това ромският етнос пращи от здраве и е в състояние на демогрфска експанзия.Така,че прииждащите тълпи от Азия и Африка ,биха намерили в България изключително благоприятна културна среда(тъпотия и простотия).
  • 4 123

    1 0 Отговор
    голяма тема,ако бяха от самото начало по твърди и категорични нашите управници ,нямаше да има НИ НАЗАД НИ НАПРЕД ,а все отзад.Но идиоти които ни управляват обичат да гаврят с хората,ей така например искат да видят какво ще стане ако смесят идиоти и нормални хора- а стана КЬОЛН и изнасилени жени и деца и БАТАК-КЛАН..,КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ ЗА ДА СПРЕМ ТАЗИ СВИНЩИНА...