Last news in Fakti

24 Март, 2016 03:00 1 695 1

Руско-американските отношения са ключът

  • руско-американските-
  • отношения-
  • ключът

Путин ще може да се договори с Тръмп. С Клинтън ще е по-сложно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Директорът на френския институт за международни отношения Тома Гомар заявява в интервю за в. Ла Трибюн, че за да се разбере руската политика трябва да се знае историята на Русия. „Трудно е да се разбере тази страна, ако не се интересуваш от нейните исторически цикли. Ако говорите за Путин, можем да твърдим, че той е загрижен повече от това какво място ще заеме в руската история, отколкото за адаптирането на неговата страна в глобалния свят“, заявява Тома Гомар.

Една от чертите на руската история, според него, е несъответствието между амбициите за велика държава и икономическите възможности на страната... В този смисъл Путин е във висша степен руски политик, напълно отговарящ на историята на своята страна, твърди френския експерт. Политологът коментира, че се преувеличават мащабите на днешната икономическа криза, защото на фона на спомените на руснаците от 90-те години, тя не изглежда толкова трагична. „Разбира се, твърди той, страната преживява спад, но след 12 годишен ръст, той не се възприема като остра криза“.

Според директора на френския институт за международни отношения днес в Русия се възражда национализмът, а войната и опитите Русия да си върне статута на велика държава са начини да се отвлече вниманието на общественото мнение от влошената икономическа ситуация. Западната политика на санкции има много тежки политически и икономически последици, но няма да се разберат отношенията с Русия, ако не се имат предвид трансатлантическите отношения. „Франция, Италия, Германия, а така също и Япония, биха искали да се смекчат санкциите.

Американците напротив, не споделят това мнение, защото американският бизнес не чувства върху себе си последиците от санкциите така, както го чувства европейският“, коментира Тома Гомар. За него има два сценария. Оптимистичният е в смекчаването на санкциите, свързани с анексирането на Крим и пълна отмяна на санкциите в случай на стабилизиране на руско-украинските отношения. Песимистичният сценарий - в случай на продължаване на конфликта с Украйна – ще доведе до самоизолация на Русия и още по-агресивно поведение. „Един от ключовете към политиката на санкции са руско-американските отношения. Очевидно всичко ще зависи от бъдещата американска администрация. „Путин ще може да се договори с Тръмп. С Клинтън ще е по-сложно“, коментира Тома Гомар.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    2 2 Отговор
    Абе тоя глупак как е станал директор
    Русия Е велика сила
    Санкциите подпомагат възхода на руската икономика
    Путин го искат хората защото той държи на всеки един руснак и така трябва да бъде.
    Америка осра гащите,на нея им трябва слаба Европа,слаба Русия ,да ама не.
    Кери днес къде отиде
    К ери днес отиде на крака при Путин защо ли