Last news in Fakti

26 Март, 2016 08:00 5 509 1

Следващата цел на Ислямска държава

  • белгия-
  • тероризъм-
  • ислямска държава-
  • брюксел-
  • атентат-
  • терористи

Тероризмът след атентатите в Брюксел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неотдавнашните нападения в Брюксел показаха, че способността на терористите да ударят сърцето на Европа, очевидно остава силна. При атентатите, за които Ислямска държава пое отговорност, загинаха 31 души, а над 270 бяха ранени, пише в своя анализ за изданието „Foreign affairs“ Робин Симкокс, експерт в центъра за анализи "Heritage Foundation ". 

Белгия може и да не изглежда като вероятен център на джихадизма, тъй като е малка и спокойна нация, но въпреки това белгийските връзки с войнствеността отдавна са установени. През 90-те, муниции и оръжия си проправиха път от местни джихадистки търговци в Брюксел до алжирски терористи, целящи да създадат Ислямска държава в Алжир. През онова десетилетие, белгийски граждани тръгнаха да се сражават в различни чужди конфликти, включително и този в Чечения. 

След 11 септември най-големият съдебен процес срещу терористи в Белгия доведе до осъждането на над 20 ислямисти. Сред тях беше Низар Трабелси, бивш професионален футболист, който се бе присъединил към Ал Кайда и планираше да извърши самоубийствен атентат срещу въздушна база на НАТО. Осъден беше и Тарек Мааруфи - свързан с убийството на Ахмад Шах Масуд, афганистанския военен лидер, чиято смърт послужи като вдъхновение за Ал Кайда. 

Съвсем наскоро, докато войната в Сирия пускаше пипала, значителен брой белгийци се включиха в нея. От 5 000 - 6 000 европейци, които се борят в Сирия, се смята, че около 550 от тях са белгийци. Това прави Белгия дом на най-големия брой чуждестранни бойци в Сирия, на глава от населението, от която и да е друга западноевропейска страна. Нищо чудно, че дори министъра на правосъдието в Белгия признава, че страната му има "проблем с чуждестранните бойци". Част от организаторите на пътуването на тези бойци към Сирия бяха осъдени за тероризъм от белгийския съд през февруари 2015 г. 

Според повечето оценки и проучвания, над 100 белгийци, към момента, са се завърнали от Сирия. Макар това да не е достатъчно само по себе си, то трябва да бъде поставено в рамките на по-широк проблем - този с границите. Шенгенското споразумение дава възможност за почти безпрепятствено, свободно движение през голяма част от територията на Европа - нещо, от което джихадистите са се възползвали преди и се възползват и сега. Сирийски джихадист, който се е завърнал в Германия или Франция, е също толкова опасен за Белгия, както и такъв, който е роден и отгледан в Брюксел. Заплахата е надвиснала над целия континент, а според статистиките, около 2000 бойци са се върнали в Европа. 

Въпреки всичко изказано до тук, все още съществуват неясноти и недоумение, защо Белгия е била избрана за мишена на последната атака на Ислямска държава в Европа. Страната не е водеща военна сила като Франция или Великобритания. И все пак, Белгия е сред основните цели на ИД в Европа, в опитите й да набере и вдъхнови нови попълнения за своята кауза. 

В края на краищата, Брюксел бе първата европейска столица, която бе ударена от чуждестранни бойци, завърнали се от Сирия. През май 2014 г. Мехди Немуш, боец от редиците на ИД в Сирия, уби четирима души в Еврейския музей в Брюксел.

Белгия беше и мястото на първата режисирана от ИД атака в Европа, а не просто вдъхновена от групата. Тя стана във Вервиер, Източна Белгия, през януари миналата година, с което ИД показа своя талант да обучава бойци, да ги връща в Европа, да ги въоръжава и подтиква да извършват атаки.

В последствие, белгийските власти откриха връзка между двете атаки и атентаторите. Общото между тях е брюкселският квартал Моленбек, за който се знае, че е населен с голяма мюсюлманска общност. Там белгийските власти проведоха мащабна акция, свързана с терористичните атентати в Париж. Салах Абдеслам, един от атентаторите от 13 ноември, също бе арестуван там преди дни. 

В краткосрочен план, а и в дългосрочен, приоритетът на Европа е да разбере колко голяма е европейската мрежа на ИД. Групата е пуснала корени в различни градове. ИД или групи и индивиди, вдъхновени от нея, удариха Франция, Белгия и Дания. Атентати бяха осуетени в Австрия, Италия, Испания и Обединеното кралство. Разузнавателните агенции имаха множество успехи след 11 септември, но броят на атаките бързо се увеличава и още една успешна атака на ИД е почти неизбежна. Все пак, всичко, което европейските лидери могат да предложат, е създаването на по-голямо споделяне на разузнавателна информация сред страните-членки на ЕС.

Ислямска държава е наясно с проблемите на ЕС - страх, свързан с интеграцията на мюсюлманското население в целия континент, липса на ясна национална идентичност, отворени граници и претоварени агенции за сигурност. Екстремистите залагат на идеята, че ситуацията в ЕС ще стане толкова отчаяна, че те ще могат да поведат война за душите на европейските мюсюлмани като им предоставят избор между отстъпничество и малодушие и присъединяване към каузата на тяхната групировка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линкълн

    0 0 Отговор
    само не разбирам защо ги наричат бойци, а не терористи. По този начин звучат едва ли не като герои, а са си просто комплексирани неудачници с промити мозъци, на които са напомпали самочувствието с една камара приказки от 1001 нощ и са ги накарали да се чувстват важни и значими.