Last news in Fakti

1 Април, 2016 19:17 1 565 0

Белгия – основен източник на бойци за Сирия

  • сирия-
  • бойци-
  • екстремисти-
  • белгия-
  • ислямисти-
  • ислямска държава-
  • европа

От 5 000 - 6 000 европейци, които се борят в Сирия

Белгия – основен източник на бойци за Сирия - 1
Снимка АП/БТА

Французи, германци и британци съставляват най-големия брой чуждестранни бойци от европейски държави, заминали да се бият в редиците на сирийските бунтовници, но Белгия е най-големият донор на кадри, като процент от населението. Това сочи ново холандско проучване, цитирано от Ройтерс.

Темата за европейците, които се борят рамо до рамо с ислямистки групировки в Сирия и Ирак се нарежда сред топ темите в дневния ред на европейските агенции за сигурност в продължение на години. Лица, завърнали се от размирните райони, участваха в нападенията в Париж и Брюксел през последните 18 месеца, включително бомбените взривове в белгийската столица от миналия месец.

Проучването, изготвено от базирания в Хага Международен център за борба с тероризма, твърди, че страните от Европейския съюз не трябва да бъдат незаинтересовани и безучастни за гражданите си, които напускат, за да се бият в Близкия изток, дори и тези, които са слабо засегнати от явлението.

„Много терористични организации целят да подкопаят толерантните и многообразни, основани на върховенството на закона, общества. Признаването на този риск и подходящи политики за противодействие изглежда липсват”, пишат изследователите.

Като цяло до 4294 европейци са заминали да се бият в Сирия, от които 30% са се върнали, а 14% са загинали. Около 17% от тях са жени, а 23% са приели исляма. Повечето идват от градски райони или периферни предградия на европейски градове.

Обобщените данни показват големи различия в Европа, като Белгия, дом на нападателите от двете терористични атаки в Париж и в Брюксел, изпраща 41 бойци на 1 млн. души.

Не само че Белгия допринася с най-много бойци в сравнение с населението си, но само 18% от тях са се завърнали, в сравнение с 50% от напусналите Дания. Следват Австрия и Швеция, по брой на глава от населението.

В общ план Франция е най-големият източник за бойци, отишли да се борят заедно с бойците на Ислямска държава - повече от 900 души. Германия и Великобритания също допринят с голям брой бойци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: