Last news in Fakti

31 Март, 2016 10:38 4 317 8

„Историческа възбуда“ около паметника на Рейгън в София

  • роналд рейгън-
  • рейгън-
  • паметник-
  • софия

Затова предлагам паметникът да бъде издигнат на лично място в София - до величествения паметник на основателя на българската държава кан Аспарух

„Историческа възбуда“ около паметника на Рейгън в София - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнение на проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей

Огромна радост получих днес – най-сетне ще имаме паметник на великия американски президент, който спаси България не само от тоталитарния режим на комунизма, но и от други тоталитарни режими като хански, царски, императорски, султански.

Именно Рейгън отвори път за нов демократичен режим на държавата. Затова предлагам паметникът да бъде издигнат на лично място в София - до величествения паметник на основателя на българската държава кан Аспарух.

А ако случайно Ивайло Дичев и други мултикултуризатори са против това място, то предлагам резервен вариант – да бъде до не по малко великия паметник на кан Крум, който през 812 г. присъедини за първи път и завинаги София към Българската държава.

Бележка на Факти.бг:

Рядко се случва професорите по история да получават „огромна радост“. Това е събитие, което трябва да се отбележи поне поради две причини. Първо, защото радостта на историка трябва да е изключително усещане, което никак не е за подценяване в нашите географски ширини, натоварени с такива тежки „исторически паралели“. Второ, събитието, което издигна емоционалната професорска възбуда, е предложението за издигането на бюст-паметник на 40-тия президент на САЩ, "великия комуникатор" Роналд Уилсън Рейгън.

Радостта е велико нещо! Ама как няма да е „огромна“ след като цели пет години отнеха за издигането на бюст-паметника – от идеята до обявяването на конкурса за неговото изработване.

„Историческата радост“ може да предизвика велико въображение. Роналд Рейгън до кан Аспарух? Защо не, г-н професорът Божидар Димитров е намерил много връзки, за да застанат Аспарух и Рейгън един до друг. Ние скромно ще добавим още една. Рейгън влиза в Белия дом, когато страната му е в рецесия, а нашият велик кан, както пишат учебниците, в тежка криза е създал Първата българска държава и утвърдил ролята ѝ на европейската политическа сцена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 686

    5 3 Отговор
    Не по-малко направиха Горбачов, Валенса и Йоан Павел II.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "686":

    Някой изобщо не разбира от сарказъм. А аз предлагам да издигнем паметник на султан Баязид. Благодарение на него българската нация беше консолидирана под крилото на Отоманската империя. Иначе кой знае дали нямаше да бъдем разкъсани от сърби и унгарци-алтернативна история

    Коментиран от #3

  • 3 мухаха

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Аз предлагам да издигнем и други паметници" на загиналите башибозуци в неравната борба с терористите като Левски и Ботев"".
  • 4 родолюбец

    4 2 Отговор
    ._ах ти идиота! да вдигнем паметници и на всички султани
  • 5 Прост

    3 4 Отговор
    Божидареее, Божидареее, ти отдавна си история. Явно хапчетата не помагат :)
  • 6 големи яйца

    3 3 Отговор
    Поредният уздухал гарнитурите стоящ непоклатимо на началничестко място и държавна заплата!!!Щом ги търпим,значи ги заслужаваме!
    Да е жив и здрав и все така да ни "радва" човека!
  • 7 ХАХАХАХ

    3 0 Отговор
    Абе,не вдявате ли, че Божидарката се е.ава, както винаги?
  • 8 чичо Пенчо

    4 0 Отговор
    НИМА ИЗДИГНАХМЕ ПАМЕТНИЦИ НА ВСИЧКИ ЗАСЛУЖИЛИ БЪЛГАРИ, ТА ДОЙДЕ РЕД НА "АМЕРИКАНСКИЯТ ВЪЗДУХАР " ??????? А МОЖЕ БИ ТОЙ ДАЖЕ НЯКОГА Е ЧУВАЛ (ДАЖЕ) ИМЕТО НА СТРАНАТА НИ ?????