Last news in Fakti

16 Април, 2017 23:30 2 242 6

Статуя на Рейгън в центъра на Букурещ

  • роналд рейгън-
  • сащ-
  • румъния-
  • статуя-
  • букурещ

Според румънците 40-ият президент на САЩ е имал важен принос за рухването на комунизма

Статуя на Рейгън в центъра на Букурещ - 1
Снимка: Shutterstock

Кметството на Букурещ обяви, че планира да постави в центъра на града статуя на 40-ия американски президент Роналд Рейгън. Според северните ни съседи покойният държавен глава е имал важен принос за рухването на комунизма, предаде Румънското национално радио.

"Искам да имаме в Букурещ статуя на американския президент Роналд Рейгън, защото той е символ на демокрацията, на борбата срещу комунизма, на спазването на правата на човека, на свободата на медиите и на пазарната икономика", посочи в изявление кметицата на румънската столица Габриела Фиря.

Чрез своята непримирима политика към Съветския съюз в периода на Студената война, Рейгън е имал решителен принос за рухването на комунистическата империя в Източна Европа, се още посочва в прессъобщение на букурещката община.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    13 7 Отговор
    Оооо...Ние пък ще вдигнем паметник на Горбачов,щото определено неговата заслуга е по-голяма от тая на Рейгън относно Източния блок.Само малко ще трябва да изчакаме да видим румънския паметник колко ще е висок,за да направим нашия с малко отгоре.Интересното в случая ще е как ще погледнат "братушките" на това,но ...поживьом,увидим!
  • 2 Хохи

    10 6 Отговор
    Аааа комунизма и капитализма(демокрацията) дали не са двете страни на една монета????
    Сега ли живеете по-спокойно или преди???
    Ооооо Господи, Рейгън
    Неам думи.
  • 3 Кики

    10 11 Отговор
    Като прочетох какво мислят да слагат румънците, едвам се здържах да не повърна. Ако кажа, че това е срам и позор, никой няма да ме разбере. Най - вероятно ще стоя далече от центъра на Букурещ при посещение.
  • 4 Кики

    10 12 Отговор
    Не мога да си представя, като ида в Букурещ, че ще стоя рамо до рамо с този агресор!
  • 5 Гостенин

    10 7 Отговор
    Другарите комунета, по спокойно не само Рейгън ,но и Кол и Тачър успяха да върнат нормашния живот на хората от Източния блок въпреки комунистическите твърдения, че "колелото на историята не може да се върне".Само ,че се разбра ,че без пари и с планово стопанство напредък няма.Та така се свърши със Студената война и" комунизъма".Според вас целия свят е ненормален само вие шепа драскачи сте нормални .
  • 6 Doni

    5 4 Отговор
    Горби също заслужава статуя защото беше наистина реалист и прояви разум , така конфронтацията Изток –Запад беше прекратена. И ако не се беше появил Путлер с неговата неутолима жажда за власт и установяване на диктатура в Русия нещата щяха да са нормални.Е като знаем как свършват диктаторите да се надяваме че руския народ ще въстанови демокрацията.
Новини по държави: