Last news in Fakti

2 Април, 2016 11:22 5 817 11

ГЕРБ се въртят като „съсел у тръба” за референдума

  • сашо вълчев-
  • шоуто на слави-
  • референдума-
  • герб-
  • съсел у тръба

Чудовището Химера с глава на депутат , тяло на главен прокурор и опашка на министър все пак не е непобедимо

ГЕРБ се въртят като „съсел у тръба” за референдума - 1
Снимка: Шоуто на Слави
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още след като разбраха, че се задава референдума, политиците започнаха да извършват панически движения или както това състояние е познато на Северозапад – „да се въртят като съсел у тръбъ”.  Така сценаристът в „Шоуто на Слави” Сашо Вълчев коментира за Факти.бг появилата се информация, че ГЕРБ готвят изтегляне на референдума за август, вместо да се проведе заедно с президентските избори.

Г-н Вълчев, появи се неофициална информация, че има вероятност ГЕРБ да изтегли провеждането на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, през лятото преди президентските избори. Как ще коментирате това, не е ли тенденциозно,  тъй като добре известно е, че през август не се правят избори и референдуми, тъй като избирателите са в отпуски?

Тенденциозно е, разбира се, с тенденция към плоско и елементарно.  Това е пореден път, в който се опитват да ни намажат ските, този път - посред лято. Мислят ни за тъпи. А това мен и колегите ми ни вбесява. Още след като разбраха, че се задава референдума, политиците започнаха да извършват панически движения или както това състояние е познато на Северозапад – „да се въртят като съсел у тръбъ”.

Ще се опитам да очертая етапите: след като разбраха за него, се правеха, че го няма. Като видяха, че няма как да го няма, се опитаха да направят „паралелен референдум” чрез Марешки, за да разпилеят подписите. Като разбраха, че има повече от достатъчно подписи – започнаха да заплашват с Конституционния съд. След това извадиха от окопите експерти и социолози, които не спират да ни убеждават колко е лошо всичко това. (Га че ли, досега е било хубаво!) Като видяха, че и така не става, решиха да го „припознаят”. Започнаха да искат с огромно желание електронното и задължителното гласуване, при положение, че само месеци преди това го отхвърлиха. Дори задължителното гласуване мина на първо четене (което въобще не значи, че ще мине и на второ, виждали сме този цирк вече няколко пъти). Чудя се само как не се сетиха да го възложат като държавна поръчка, да го спечели фирма на Пеевски, да оплеска всичко и така да се прецака референдума.

Явно е, че подписите ще бъдат достатъчни, макар че не са излезли официалните резултати за валидността им от ГРАО, т.е. референдум би трябвало да има, смятате ли, че има страх, след като се готвят да променят изборния закон?

Не просто ги е страх. Банковите им сметки в Люксембург даже настръхнаха. Пари им вече под гъза. Страхът у политиците ще се окаже добър мотиватор.

И щом най-накрая загряха, че няма мърдане и референдум ще има, изведнъж като ги налегна един демократичен устрем! Вкупом решиха, че това с референдума е толкова хубаво, така прекрасно, че не трябва да се чака нито миг и трябва да се оправят законите тоз час, за да може българинът още в средата на лятото да си тръгне от Гърция, за да гласува.

Все пак индикациите са, че коалиционните партньори на ГЕРБ са се усетили, че ще си вкарат автогол и си мълчат засега.

Но...да се опитам ли да позная, в случай, че минат тези поправки,  с чии гласове ще минат? С тези на ГЕРБ и ДПС! Ха, бакалъм!

Кога очаквате да излязат резултатите от ГРАО и имате ли някаква информация как се движат нещата до този момент?

Крайният срок според закона е 45 дни след датата на внасяне на подписката в ГРАО. А тя беше внесена на 2 март. Нямаме никаква информация, надяваме се и вярваме, че служителите на ГРАО, които също са български граждани и данъкоплатци, ще си свършат съвестно работата.

Смятате ли, че ще отпаднат въпросите ви за електронното и задължителното гласуване с аргумента, че вече са поставени на дневен ред? Важно ли е за вас да присъстват всички въпроси, които сте поставили?

За нас са важни и шестте точки, защото само така ще може да има някаква осезаема промяна. Но засега всичко е в сферата на догадките. Важното е да се спазва закона. Ако още следващата седмица се съберат в Парламента и приемат не само електронното и задължителното гласуване, а и останалите точки, но със срокове, а не пожелателно някъде около 2050-та година – чудесно. Това си е отново победа. Защото ще сме ги принудили. Но по-скоро това прилича само на поредните игрички за пред хората. Така че най-накрая всичко ще се реши на Референдума и няма да има никакво значение какво са правили преди това.

Какво ще промени този референдум?

Докато събирахме подписи, направо излизах от обувките си, когато чуех: „Много е хубаво, но нищо няма да се промени”. Референдумът не е магическа пръчка, с която изведнъж всичко ще стане хубаво. Да, той ще промени системата – ще можем да избираме личности, които ще са по-малко на брой, но ще носят повече отговорност. Самите ние ще носим повече отговорност с избора си, защото е крайно време е да разберем, че свободата е преди всичко отговорност.

Но ползите от него са много по-големи, отколкото можем да предположим. Надявам се след Референдума вече ние, българите, ще си повярваме, че от нас все пак нещо зависи. Че можем да имаме власт над съдбата си. Че можем да вземаме решения за собствения си живот. Дори и да са грешни понякога, но са си наши. А не изпечени на барбекю в Бояна или препикани под магнолиевия храст в Банкя. Ние сме млада демокрация и тепърва се учим. На 26 години сме все пак. Защо например исландците да могат, а ние да не можем? Защо Лестър да не може да стане шампион на Англия? Както казва Раниери: „Продължаваме да мечтаем.”

Кои са разпространяваните химери около мажоритарния вот и защо толкова много ги е страх политиците от него? 

Самият факт, че ги е страх, говори сам по себе си. Значи наистина това е изключително важно. Мажоритарно преди всичко е обратното на анонимно. Това значи, че хората ще избират личности, а не партийни послушковци.

Хващайки се за думата „химера”, си мисля, че непобедимото чудовище Химера с глава на депутат, тяло на главен прокурор и опашка на министър, което, както казват легендите „бълва огън и дим, изгаря всичко по пътя си, отнасяйки жени, деца и добитък”... все пак не е непобедимо. Вече е уязвимо!

Защото този път нещата са твърде ЛИЧНИ. За поне 673 481 човека. Поне толкова хора следят какво ще направят с тяхната воля. 240 срещу 673 481? Кой ще победи според вас?

 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    1 0 Отговор
    А ДАНО СЕ СБЪДНЕ НО НА ДАЛИ ТЕ ТАКА САСЕ ОКОПАЛИ И ЛЯГАТ И СТАВАТ С БРЮКСЕЛ.
  • 2 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    ако го изтеглят референдума то...
    ставай страна агромная
    войник за бой се стяга
    нас армията води ни към победен строй
    когато на Дунав се мръкне
    търчете тамо са раите
    нас червеното знаме родини,ние сме на всеки километър
    26 години стигат-баба Ванга каза 30-40 малко остана-ша са опрайм
    тоз който падне в бой за свобода той не умира
    .................
    давай Слави-събери новите управници със съвест и да тръгнем да се оправяме,че тука управниците са ни мащеха долна за сънародниците си,все едно нямат нищо общо с Нашата Родина
    И не пипайте Плоският Данък-съвсем ще обеднеем ,ами отворете фабрики ърнете 2400000 народ тука да работят и да си плащат данъците,а не да бягат от Родината си.....
    айде на добър час на референдума и да им покажем вратата на 240-те гълфона ,че ми омръзна само да се менкат и да си променят цветовете и да вършат глупости,и сменето го тоа главен прокурор ,че много хубаво и угодно взе да говори нещо,а нищо не промени в системата за да си вършат реално работата като в Румъния поне......
  • 3 Тиквоча

    1 0 Отговор
    НаКратуната и е все едно.Той ще замине с правителсвения самолет за САЩ. Ами дано го върне защото свикна всичко да лапа.
  • 4 ГОЙКО

    1 0 Отговор
    Е ВСЕ Е БИЛО НО ТАКИВА АИДУЦИ НЕ СМЕ ИМАЛИ .В ГЕРБ СЕСЪБРАХА ГОЛЕМИТЕ Б.....ЦИ.НОРМАЛНО Е ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТ.СПРАВКА НАЧАЛНИКА НА ДАИ.И ИНТЕРЕСНО ЧОВЕКА Е ЧЛЕН НА ГЕРБ И Е ОТ ПЛЕВЕН НО СЕГА СЕ ПРАВЯТ ПРЪДНАЛ В РЕИС И ДАЖЕ НЕ ГО ПОЗНАВАТ.Е.АТИ ДЪРЖАВАТА.
  • 5 ккк

    1 1 Отговор
    Ей заблудени овце, слави дългия бастун е същия, даже ще краде още повече!
  • 6 Носорог

    2 0 Отговор
    Най после да излезе една истинска статия. Браво Кали. Всичко е вярно. Да му мислят съселите. Очакваме с нетърпение датата на референдума.
  • 7 Роси

    0 1 Отговор
    Дори Дългия да търси някаква изгода пак си струва да се направи опит за промяна чрез референдум. За да тръгнат нещата трябва всеки един в тази държава да помогне с нещо за изграждане на истинска демокрация. След като се утвърди нормална демокрация безобразията ще намалеят заедно със съмненията към водачите на нацията.
  • 8 гост

    2 0 Отговор
    Трябва да ги гоним до дупка тия б...ци дето 25 години си правят т...к с нас, и след като ги наврем в дупката да им пуснем едно горящо парцалче че да се издушат вътре.
  • 9 tati

    2 1 Отговор
    Слави не се е кандидатирал за нищо ! Не заблуждавай хората !
    Айде хора сега е момента - да Вземем Живота - във свои Ръце !
    Хайде на Референдум !!!
  • 10 Боби

    2 0 Отговор
    При условие че сега действащият закон за референдумите е така направен, че напълно да обезмисли провеждането на такива, мисля че превъзбудата по подобни въпроси е силно преувеличена. С едно изречение: Докато не се промени закона за референдумите, всеки референдум е обречен, съответно от един референдум би имало някаква полза единствено ако той послужи като пример за това колко порочен е законът и съответно доведе до някакви промени в тази насока.
  • 11 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ИЗБОРИ ИЛИ РЕФЕРЕНДУМ В НАЙ -ТОПЛОТО ВРЕМЕ НА ГОДИНАТА.АКО СЛУЧАЙНО СТАНЕ ТАКА ,ВСЕКИ ДА СИ ВЗЕМЕ НЯКАКЪВ ДОКУМЕНТ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ДРУГО МЯСТО.НО ТЕЗИ КОИТО ЩЕ СА НА ПОЧИВКА В ЧУЖБИНА ,ТРУДНО ЩЕ БЪДЕ.МИСЛЯ ЧЕ ДОСТА ХОРА ЩЕ ГО ПОДКРЕПЯТ.ОСОБЕНО МЛАДИТЕ ХОРА.