Last news in Fakti

7 Април, 2016 22:30 3 410 0

Шериатските села: Проблемът на Босна с Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • босна-
  • даеш-
  • сирия-
  • ирак

Катар налива $200 000 в подкрепата на местната ислямска общност. Това позволява на радикалните имами да създават плътно затворени общности, в които е трудно да се проникне отвън, признават властите в Сараево

Шериатските села: Проблемът на Босна с Ислямска държава - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Радикалният ислям е намерил ново убежище в Босна. Той набира бойци, разпространява призивите за джихад и налага фундаменталисткото тълкуване на Исляма. И всичко това става пред портите на Европейския съюз.

Това обобщава в свое разследване сп. „Шпигел“.

Нищо не е останало от Ибро.

Баща му има само негова сканирана снимка като петгодишен хлапак на десктопа на своя телефон. През 2014 г. Ибро решава да напусне Босна, за да отиде да се бие в редиците на Ислямска държава. Тогава той унищожава всички свои снимки, които може да намери. Ибро го прави съзнателно: шериатът забранява изображенията на хора.

Днес бащата му няма актуални снимки, освен тази оцеляла по чудо снимка на един петгодишен хлапак. Това не е единствената рана, която Ибро нанася на баща си Шефик.

„Когато пукнеш, аз няма да се моля за теб, защото ти си неверник“, са последните думи, които Шефик чува от сина си.

Роденият през 1995 г. Ибро Куфурович е един от 300-те радикални ислямисти от Босна и Херцеговина, които се бият в редиците на Ислямска държава в Сирия и Ирак. Неговата радикалазия е разбираема. Баща му живее в коптор в покрайнините на Доня Слапница и няма постоянна работа.

„Шпигел“ коментира, че бедността и липсата на перспектива са основните движещи мотиви за младежите от Босна и Херцеговина, за да изберат да се присъединят към редиците на Ислямска държава или Ал Кайда в Сирия и Ирак.

Двама от най-търсените терористи в света са също от Балканите.

Байро Иканович е дългогодишен командир на тренировъчен лагер на Ислямска държава в Северна Сирия. Вторият е Нусрет Имамович, който е висш член на Фронта ан Нусра. Според американския експерт по Балканите и бивш служител от разузнаването Джон Шиндлер регионът е смятан за сигурна база за радикалния ислям, проповядван от Ислямска държава. Това е заплаха за фрагментираната република, посочва Джон Шиндлер.

Шериатските села: Проблемът на Босна с Ислямска държава

Според данни от вътрешното министерство на Босна, оръжия и муниции от бивша Югославия са използвани при атаки от януари 2015 г. срещу френското сатирично списания „Шарли Ебдо“ и тези от 13 ноември в Париж.

Френската полиция дори е открила, че в подготовката на атентатите в Париж са използвани карти и апарати, които са закупени в Хърватия и Албания. Това се дължи на факта, че в тези две страни могат да се купят предплатени карти за мобилни апарати без да се записват данните на купувача, писа сръбското издание на сп. „Нюзуик“.

Фронтекс вече предупреди за опасността от контрабанда за оръжие от Балканите и неговото използване за терористични нападения на Стария континент.

След Белгия Босна и Херцеговина е вторият голям източник на бойци за Даеш. Близо 30-тина босненци са загинали по бойните полета на Близкия изток.

Подозренията се засилват, ако се вземе в предвид фактът, че около

50 добре тренирани и калени бойци са се върнали на Балканите.

Без да уточнява Босна, Европол съобщи в началото на годината, че тренировъчни лагери са установени в периферията на ЕС и в балканските страни. В доклада се отбелязва, че новобранците се обучават в специални техники за убиване, които включват и обезглавяване.

Германските следователи смятат, че има около една дузина места в Босна, където ислямисти - последователи на твърдолинейната сунитска интерпретация на исляма - се събрат радикали, необезпокоявани от властите.

Шериатските села: Проблемът на Босна с Ислямска държава

Вече има данни за „шериатски села“ в северните райони на страната, където около 40-тина семейства живеят според строгите норми на шериата. Освен това там са открити и символи на Ислямска държава.

Тревожното е, че струпването на радикални ислямисти се забелязва в района на границата с Хърватия, която е страна – членка на ЕС.

Освен това

Катар налива $200 000 в подкрепата на местната ислямска общност.

Това позволява на радикалните имами да създават плътно затворени общности, в които е трудно да се проникне отвън, признават властите в Сараево. Високата безработица от близо 60% прави привлекателни проповедите на имамите.

През последните седмици властите в Европа и Балканите предприемат мерки срещу ислямистите. За бащата на Ибро мярката е закъсняла. На 26 февруари 2016 г. Интерпол е издал заповед за издирване на неговия син по обвинения за тероризъм.

Западните Балкани през последните месеци бяха подложени

на безпрецедентна бежанска вълна от Сирия за Западна Европа.

Това е ясен сигнал за специалните служби от региона, че трябва да засилят своето внимание за проникването на закрепени и добре организирани терористични уахабитски клетки. За д-р Драган Симеонович подобно предложение се отнася също и за Сърбия.

Ръководителят на отдела по тероризъм в сръбската полиция Младен Пемпер обаче отбелязва, че има много още да се желае в сферата на обмена на информация. „Все още има резерви кога една информация трябва да се сподели с партньорите от чужбина“, заключава Пемпер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА