Last news in Fakti

13 Април, 2016 11:21 1 802 1

Архитект Христов: Административният опит е ключов за следващия главен архитект

  • архитект-
  • христов-
  • административният-
  • опит-
  • ключов-
  • главен архитект
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Архитект Николай Христов е бил главен архитект на община Красно Село 2005 – 2009 година. След това е заемал поста директор на Дирекция за Национален Строителен Контрол през 2013 и 2014 година.

Спазва ли се процедурата за избор на главен архитект на София? Платформите на участващите, допуснати след първо отсяване, така и не се публикуваха?

Процедурата няма задължение за абсолютна откритост. Процедурата се спазва, но  за съжаление платформата е за главен проектант, а не за главен архитект, което може да се отбележи като минус.

Как ви се струват предложенията на кандидатите за главен архитект? Идеите за метро до Божурище и СПА центрове съвпадат ли с правомощията, които главният архитект има?

Тези идеи не са тяхна работа и не са в тяхната компетентност.  Главният архитект е административен орган, който издава административни актове. Основната му роля е да се произнася по целесъобразност.

Нормално ли е оценката на журито да е анонимна, вместо всеки член да оценява кандидатите лично?

Според мен, няма значение дали оценката ще бъде анонимна или не. Дори да е анонимна, ако хората, които избират не са почтени, изборът няма да бъде правилен. Основният фактор при оценката е тя да бъде аргументирана, т.е. "Давам гласа си за някого, защото...".

Как бихте коментирали, че с най-много точки е арх. Здравко Здравков от Червен Бряг? От неговото портфолио не личи той да има опит в мащабно градоустройство или обекти в София?

Не мога да дам ясна оценка. Не съм наясно с критериите, по които са го точкували. Но, определено, да управляваш малък град не е същото като да управляваш град като София. Основното качество, което трябва да се търси и изисква, е изключителната административна гъвкавост.

Какво може да се направи в конкурса на този етап, когато на финала са арх. Здравков и арх. Калинов?

На този етап остава да се избере правилният кандидат. Изборът трябва да бъде или личен на кмета, или на съвета на политическата сила, номинирала кмета. Отново казвам основен фактор при избора трябва да бъде административния опит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танге

    0 0 Отговор
    Здравко Здравков е протеже и съученик на Ивайло Московски! Той ще стане за да оправи имотите на Греша Ганчев и В.Арабаджиев.