Last news in Fakti

5 Април, 2016 15:43 1 815 2

Двама останаха в надпреварата за главен архитект на София

  • главен архитект-
  • софия-
  • конкурс
Двама останаха в надпреварата за главен архитект на София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Архитектите Здравко Здравков и Влади Калинов са двамата кандидати, които оставаха в надпреварата за поста главен архитект на София. Под чие ръководство ще се променя през следващите 5 години столицата ще стане ясно вероятно през следващата седмица, тъй като в петък е насрочено последното изслушване през журито.

От кандидатурата отпаднаха архитектите Иван Шишков и Иван Моев.

Как финалистите в конкурса виждат облика на София и какво трябва да се промени? Отговор на този въпрос те дадоха на публичните дискусии през март в сградата на Камарата на архитектите в България и на дискусия в сградата на Европейския парламент.

Арх. Здравко Здравков

Ще създам нова реформа в НАГ. Ще създам добра координация между районните администрации и районните архитекти. Ще създам нов електронен портал, както и ще развия изцяло нов дигитален архив. В отдел „Териториално планиране” ще направя следните реформи: обединявам отдел „общ устройствен план” и отдел „Подробни устройствени планове” с цел по-ефективното прилагане на плановете от всички устройствени нива. Ще преразгледам функциите на отдел „Териториален кадастър” предвид предстоящото през 2016 г. влизане на 8 кадастрални карти и кадастралите регистри на 8 от районите в София.

Възлагам допълнителни функции на отдел „Благоустройствени дейности” и „Природни ресурси” с цел превръщане на София в привлекателен град. Създавам три нови отдела: „Анализ и развитие на транспорта”, който ще бъде основно координационно звено между всички звена и направления, които в структурата се занимават на Столична община с развитие на транспорта. Създавам нов отдел „Жилищни територии”, който ще се заеме с преструктурирането на жилищните комплекси, с функциите по енергийна ефективност.

Предлагам създаването на нов отдел „Недвижимо културно наследство”, което ще поеме координационни и контролни функции на паметниците на културата от местно значение предвид предстоящите промени в законодателството.

Най-важната част от моята концепция е създаването на звено за градско и пространствено планиране. То ще бъде натоварено с организирането на конкурсите в устройственото планиране, в избора на концепция и развитие на Столична община, както и ще обслужва инвестиционната програма на столицата. Звеното ще изготвя задания за устройствено планиране, инвестиционно проектиране и ще подготвя целия етап на конкурсната програма.

Арх. Влади Калинов

Необходимо е търсенето на начини за оптимизиране и създаване на нова структура. Важно е и преосмислянето на механизми за подготвяне на конкурси, визионерския подбор на теми, изборът на жури и подготовката на задание за възлагане на устройствени планове.

Трябва да се изработят силуети по основните пътни артерии със съответните цветни решения. Сериозно внимание е нужно да се отдели и на сградите паметници на културата. Те са в лошо състояние в резултат на неработеща нормативна уредба. Необходима е законова промяна.

ЗУТ възлага на главния архитект огромни отговорности, което от своя страна води до концентриране на прекомерна власт. При одобряването на устройствените проекти и планове за цели територии обаче функцията му е на администратор, подготвящ материалите за издаване на акта от съответни управляващ орган – кмета и СОС. Трябва да се създадат правила за участие на организации и граждани при формиране на идеи за устройственото планиране.

Желанието на гражданите за подобряване на услугите и отваряне процесите за участие в тях. Недоволството е свързано с възлагането на устройствени проекти, бавните и трудни за времева прогноза процедури, желанието за прозрачност и предвидимост. Предлагам създаване на специализирано звено.

Липсата на дегитализиран архив на устройствените планове води до огромен разход на време. Предлагам пълното му цифровизиране и създаване на подходящ софтуер за управлението му.

Нереалните стойности, на които се сключват някои договори за устройствено проектиране, също са основен проблем. Предлагам осъществяване на строг контрол, а при забавяне на сроковете да се налагат санкции, включително и прекратяване на тези договори.

За реализацията на идеята за включване на граждани и организации с нестопанска цел в работата на НАГ, предлагам създаването на отделно звено за устойчиво развитие като орган генериращ стратегия, политика и задачите на направлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак архитекта на истанбул

    0 0 Отговор
    атака и сега Янчо джааш ще даде глава на фъндъците, а те са насред пътя малолетни проститутки незачеващи, осмачки
  • 2 да вай

    0 0 Отговор
    Па тея двамата да се вземат щом са с обща цел, може па и деца да докарат - в Турция опитите продължават...