25 Януари, 2017 12:33 1 318 0

Великият магистър на Малтийския орден се оттегли след спор с Ватикана

  • малтийски орден-
  • матю фестинг-
  • велик магистър-
  • ватикана

Папа Франциск е поискал това от Матю Фестинг по време на среща между двамата

Великият магистър на Малтийския орден, който беше в остър спор с Ватикана, се оттегли, заяви говорител на базираната в Рим католическа рицарска и благотворителна организация.

Говорителят каза, че великият магистър Матю Фестинг се е оттеглил, след като папа Франциск е поискал това от него на среща между двамата вчера. Великите магистри на ордена, който е основан през 11 век, обикновено заемат длъжността си пожизнено.

"Папата поиска от него да се оттегли и той се съгласи", каза говорителят, както и че следващата стъпка е формалност, при която Суверенният съвет на ордена ще подпише оставката, която е нещо необичайно. След това Малтийският орден ще бъде ръководен от втория човек в йерархията, великия командир, до избирането на нов лидер.

Фестинг и Ватиканът бяха в остър конфликт, откакто един от най-високопоставените рицари на ордена, великият канцлер Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, беше уволнен през декември за това, че позволил използването на кондоми в медицински проект за бедните.

Фон Бьозелагер подаде жалба до папата, който назначи петчленна комисия за изясняване на обстоятелствата около уволнението му, но Фестинг отказа да сътрудничи и окачестви комисията като нелегитимна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: