Last news in Fakti

11 Юни, 2016 13:00 2 215 5

Brexit разделя британците и вкарва Европа в големи проблеми

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

Въпросите, на които и България трябва да си отговори

Brexit разделя британците и вкарва Европа в големи проблеми - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според едно последно социологическо проучване на института ORB, направено по поръчка на в. „Индипендънт“, привържениците на Brexit имат значителна преднина. Те са 55%, а тези, които са за оставане в ЕС са 45%. Проучването е проведено онлайн сред 2000 души. Повечето проучвания показват, че малко преди 23 юни лагерите „за“ и „против“ във Великобритания са разделени по равно. Това показват всички последни проучвания. Наблюдателите обаче припомнят провала на социолозите за референдумите в Шотландия през 2014 г. както и за Камарата на общините през 2015 г. Никой тогава не очакваше победата на британския премиер Дейвид Камерън.

В момента всички си задават въпроса какво ще се случи при един евентуален Brexit. Прогнозите за тежки последици нямат нужда от кой знае каква аргументация. Най-вече защото Великобритания е с втория нетен принос (5 милиарда евро)в европейската каса, след Германия и малко пред Франция. Германският финансов министър Волфганг Шойбле вече предупреди Великобритания за тежките икономически последици в случай на Brexit. “Ще бъде чудо да няма последици ако Великобритания излезе“, казва Шойбле за германското списание „Шпигел“. Според него ще има негативни последици за страните-членки. „Аз и моите колеги от еврозоната ще направим всичко възможно да ограничим тези последици. Ние се готвим за различни сценарии, за да предотвратим опасностите“, казва Шойбле. За него е възможно британският пример да повлече крак и други страни да напуснат ЕС.

При излизане от ЕС това ще се отвори голяма финансова дупка в европейския бюджет. Последиците ще бъдат не само за Великобритания, но и за всички страни-членки, включително и за България. Предимно за вътрешния пазар, търговията, инвестициите и естествено за политическия баланс. При излизане на Великобритания влиянието особено на големите страни ще бъде преразпределено.

Всъщност има няколко основни въпроси, на които би трябвало всички да имат отговор ако се стигне до Brexit.

Ще се наложи ли бюджетната дупка, която ще се отвори, да бъде солидарно поета от страните-членки? Т.е. ще се повишат ли нетните плащания в европейския бюджет? Великобритания е важен търговски партньор. Естествено е да се очаква, че търговията с нея ще бъде сложена на нова правна основа. Това ще намали ли търговския оборот и как ще реагират на това банките, които са ангажирани с Лондонското сити? Ако британският паунд се обезцени как това ще рефлектира това на туризма? Ограничаването на трудовия пазар за чужденци е един от главните аргументи за Brexit и колко сериозно ще се ограничи достъпа до британския трудов пазар?

Как евентуално излизане ще се отрази на студентите и кандидатите за следване във Великобритания? Как ще се промени политическия баланс в ЕС?

Досега Великобритания заедно с Швеция и Дания беше противовес на оста Германия-Франция.

При излизане ще се презразпредели графика за ротационното председателство на ЕС. Това може да създаде много вътрешни проблеми на страните-членки, особено ще се отрази на графика за провеждане на националните избори. Това засяга България.

В момента Великобритания има 73 депутати. Как ще се промени броят на местата в Европейския парламент? Естествено има много други въпроси, които ще трябва да имат отговори, ако Лондон повлече крак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    4 0 Отговор
    Ингилизите искат да излезат от ЕС защото не им се участва във война с Русия, но после на преговорите ще бъдат от първите ако се стигне до такива. Усетиха се че ковбоите ги тикат към сблъсаци с русите и наистина тарикатски ще излезат от ЕС. Да му мислят европейците, особено източните, където района на Чернобил ще бъде парк за отдих ...............
  • 2 Иво

    0 2 Отговор
    Съвсем логично е да излязат, тъй-като за разлика от Германските корпорации, Британските закъсняха да се възползват от заграбването на източна Европа, и след като членството ги превръща в донори, съвсем естествено ще искат излязат от тежко регулирания пазар на ЕС, който е създал или монополизирани или олигополизирани сектори на икономиката. Логично би било да напуснат ЕС.
  • 3 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Глупости на търкалета,ще ги пуснат да излязат ама друг
    път,ще фалшифицират референдума и ще си останат.
    Колко му е да пуснат няколко милиона нагласени
    бюлетини и готово,никакво излизане.
    Ако беше жив бай Тошо трябваше да си води записки
    как се печелят референдуми и избори от сегашните
    демократи.
  • 4 Благо

    1 2 Отговор
    Дядо попе май не си прав. Досега те са хем в ЕС, хем се не са. Германия да му мисли
  • 5 трапала

    2 0 Отговор
    абе да излизат. какво толкова ще стане...