Last news in Fakti

10 Юни, 2016 11:29 2 210 3

Brexit ще разтърси борсите в ЕС

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

С 24% ще паднат водещите на Стария континент фондови индекси, ако Великобритания напусне Общността

Brexit ще разтърси борсите в ЕС - 1
Снимка: АП/БТА

Brexit ще разтърси борсите в Европейския съюз (ЕС). С 24% ще паднат водещите на Стария континент фондови индекси, ако Великобритания напусне Общността. Това са показали проведените от Axioma Inc. стрес тестове.

Анализатори са се опитали да предскажат какво ще се случи, ако на 23 юни жителите на Великобритания подкрепят напускането на ЕС. От Axioma Inc. дори са се опрели на вече изследвани модели на поведението на европейските борси като разрешаването на гръцката дългова криза и проведения в Шотландия референдум за независимост, който се провали.

За целта анализаторите са създали инвестиционен портфейл,

състоящ се от 54% облигации, 41% акции и 9% други активи. При стрес теста се оказало, че най-много с 24% ще паднат акциите. Инвестициите, които са направени в британски лири ще се обезценят с 10%.

Референдумът ще се окаже предизвикателство за европейските пазари. Това се забелязва в курса на британската лира, който пада от началото на годината. В същото време акциите на британските компании показват засега добри резултати, но от Axioma Inc., предупреждават, че са заплашени от риска на Брекзита.

„Има слух, че все пак Великобритания няма да напусне ЕС, но ако това стане, никой няма да е психически подготвен за това“, коментира пред Блумбърг един от авторите на изследването Филип Джейкъб.той не пропусна да отбележи, че при Брекзит ще станем свидетели на сериозни движения на пазара.

От Axioma Inc. подчертават, че

резултатите от стрес теста показват само краткосрочната реакция

от възможните последствия от допитването на Острова и не позволяват да се правят изводи за структурните промени в случай, че Обединеното кралство напусне ЕС.

От Standard & Poors вече въведоха индекс за чувствителност към Brexit. Напускането на Великобритания на ЕС най-болезнено ще се отрази на Ирландия, Малта, Люксембург и Кипър.

Данните от Бюро за анализ на икономическата политика на Холандия (CPB) сочат, че ефектът на Брекзит ще се усети най-силно в Ирландия и страните от Бенилюкс. За самата Холандия загубите до 2030 г. ще се изчисляват на €10 млрд.

Последните резултати показват лек ръст на противниците на оставането на Великобритания в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    0 2 Отговор
    А така ,туй ни се пада .Българският лев ще е най силният в европа ,вече има и официален наш език из европата-ами задава се нова сила Болгария -дръште се за ...т....те,че еро бюрократите и тях ще ни ги вземат сега...
  • 2 ужас

    2 0 Отговор
    Задава се силна рубла, щото Чечня не искала да излиза от задния двор на Русия! 10 паунда за рубла другари и другарки
  • 3 Киро

    2 0 Отговор
    Ако излезнат, в което се съмнявам, дупе да им е яко.