Last news in Fakti

21 Юни, 2016 23:00 1 471 0

Влиянието на Brexit върху световната икономика

  • brexit-
  • великобритания-
  • икономика-
  • експерти-
  • обществено мнение

Как хората умишленно пренебрегват предупрежденията на експертите

Влиянието на Brexit върху световната икономика - 1
Снимка хит енд рън медиа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е направен за сайта Project Syndicate от Анатол Калецки

Анатол Калецки е главен икономист и съпредседател на Gavekal Dragonomics и автор на книгата "Капитализъм 4.0, раждането на нова икономика“ (Capitalism 4.0, The Birth of a New Economy).

Фебрилното поведение на финансовите пазари в навечерието на 23 юни, когато Великобритания ще проведе референдума, на който ще реши дали да остане в Европейския съюз, показва, че резултатът от това гласуване ще повлияе много по-дълбоко на икономическите и политическите условия в целия свят, отколкото приблизително 2,4% дял на Великобритания от световния БВП може да предложи. Има три причини за това изключително силно въздействие.

Първо, "Brexit" референдумът е част от един глобален феномен: популистки бунтове срещу установените политически партии, предимно от по-възрастните, бедните, или по-малко образованите избиратели, които са достатъчно ядосани, за да съборят съществуващите институции и не се поддават на "установени" политици и икономически експерти. Наистина, демографският профил на потенциалните избиратели в Brexit е поразително подобен на този на американските привърженици на Доналд Тръмп и френските привърженици на Националния фронт.

Проучванията на общественото мнение показват, че британските избиратели подкрепят кампанията "Напусни" с голяма разлика, от 65% до 35%, ако не са завършили гимназия, ако са на възраст над 60 години, или имат ниско платени професии или спадат към работническата класа. За разлика от тях висшистите, избирателите под 40 годишна възраст и хора с престижни и високоплатени професии планират да гласуват с "Остани" по време на референдума. Тук процентите също варират с голяма разлика между 60% до 40%, че и по-високи.

Във Великобритания, САЩ и Германия, популистките въстания не сe подхранват само от аналогични възприятия за недоволство и националистически настроения, а и от сходни икономически условия. И трите страни са се върнали повече или по-малко към пълна заетост, с нива на безработица от около 5%. Но много от създадените работни места са с ниски заплати, а напоследък имигрантите са превърнали банкерите в изкупителни жертви за всички социални проблеми.

Степента на недоверие към бизнес лидерите, водещите политици и експертите икономисти е очевидна, в степента, в която гласоподавателите игнорират техните предупреждения да не се застрашава постепенното възстановяване на просперитета като се слага край на статуквото. Във Великобритания, след три месеца на дебати около Brexit, само 37% от избирателите са съгласни, че икономиката на страната ще се влоши, ако тя излезе от ЕС - по-малко от 38% преди година.

С други думи, всички обемни доклади - от Международния валутен фонд (МВФ), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Световната банка, както и от британското правителство и Централната банка на Англия - които единодушно предупреждават за значителни загуби при Brexit, са били пренебрегнати. Вместо да се опитва да обори предупреждения на експертите с подробни и задълбочени анализи, Борис Джонсън, лидерът на кампанията на "Напусни", отговори с ругатни и реторика идентична с антиполитиката на Тръмп: "Кой е бегло загрижен за напускането? О, повярвайте ми, всичко ще е наред." С други думи, така наречените експерти са грешали и в миналото, а сега още повече грешат.

Този вид фронтална атака срещу политическия елит е изненадващо успешна във Великобритания, ако се съди по последните статистически данни за Brexit. Но едва след като бъдат преброени гласовете ще знаем дали изразените мнения на социолозите са били огледало на реалния вот.

Това е втората причина, поради която резултатите от Brexit ще отекнат по целия свят. Референдумът ще бъде първият голям тест, за това дали експертите и пазарите или проучванията на общественото мнение, са били по-близо до истината за силата на популисткия възход.

За сега, политически анализатори и финансови пазари и от двете страни на Атлантическия океан предполагат, може би самодоволно, че това, което гневните избиратели казват на социолозите, всъщност не отразява техния реален вот. Анализатори и инвеститори постоянно дават ниски коефициенти за евентуалната метежническа победа: в края на май, пазарни коефициенти и компютърни модели, даваха едва около 25% вероятна подкрепа за кампанията на Тръмп и за Brexit, въпреки факта че проучванията на общественото мнение показваха почти 50% подкрепа и за двете.

Ако Brexit спечели на 23 юни, ниските коефициенти за популистките метежници, които експерти и финансови пазари даваха в Америка и Европа, моментално ще станат съмнителни, а по-високите вероятности, предложени от проучванията на общественото мнение ще придобият по-голяма достоверност. Това няма да е защото американските избиратели ще се повлияят от Великобритания; Разбира се, че няма да стане така. Но, в допълнение към всички икономически, демографски и социални прилики, общественото мнение в САЩ и Великобритания в момента е изправено пред много сходни предизвикателства и несигурност, поради разпадането на традиционните политически пристрастия и господстващата двупартийна система.

Статистическата теория дори ни позволява да определим количествено как очакванията за президентските избори в САЩ ще се изместят ако Brexit печели във Великобритания. Да предположим, за по-голяма простота, че започваме, давайки еднакво доверие на проучванията на общественото мнение, които показват, че Brexit и Тръмп имат почти 50% от подкрепата на хората и експертните становища, които им дават само 25% шанс. Сега нека предположим, че Brexit спечели. Статистическа формула, наречена теоремата на Бейс, в последствие показва, че вярата в проучванията на общественото мнение ще се увеличи от 50% на 67%, а доверието към експертното мнение ще спадне от 50% на 33%.

Това води до третото и най-тревожното влияние, което британският вот ще окаже. Ако Brexit спечели в стабилна и политически мудна страна като Великобритания, финансовите пазари и бизнеса по цял свят ще се отърсят от своето самодоволство, свързано с популистките бунтове в останалата част от Европа и САЩ. От своя страна, тези завишени пазарни опасения променят икономическата реалност. Подобно на 2008 г., финансовите пазари ще засилят икономическата тревожност, ще породят още гняв срещу установения ред и ще подхранят още по-високи очаквания за политическа революция.

Заплахата от такава зараза означава, че гласуването за Brexit може да бъде катализатор за нова глобална криза. Този път обаче, работниците, които са загубили своята работа, пенсионерите, които са изгубили спестяванията си, както и собствениците на жилища, които са в капан на отрицателен собствен капитал, няма да бъдат в състояние да обвиняват "банкерите." Тези, които гласуват за популистки катаклизми, няма да имат кого да винят освен себе си, когато революциите им се объркат.

Превод: Милена Трачева

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА