Last news in Fakti

8 Юли, 2016 16:39 2 240 13

НАТО не търси Студена война с Москва

  • нато-
  • съби събев-
  • русия

Според генерал - майор Съби Събев НАТО не може да е безучастно спрямо действията на Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Разгръщане на многонационални батальони в Естония, Литва, Латвия и Полша е принудителна мярка, която НАТО взима в резултат на милитаризацията на западните райони, Крим и Черно море от Русия. Това са ответни мерки, поради получения стратегически дисбаланс в Черно море и западните региони на Русия, спрямо силите на Алианса. НАТО не може да остане безучастно към тази ситуация и се стреми в определена степен да балансира неравенството, което се получава. България няма как да провежда политика, съществено различна от съюзната, спрямо Русия. Това обаче не пречи на развиването на взаимоизгодни двустранни отношения с Русия. България никога не е бягала от такива отношения.“ Това заяви в интервю пред Факти.бг бившият представител на България в НАТО генерал – майор Съби Събев.

Една от основните теми на срещата на НАТО във Варшава ще е разгръщането на четири многонационални батальона в Естония, Литва, Латвия и Полша. Може ли това да направи обстановката между Алианса и Русия взривоопасна?

Не мисля, че това е сериозен повод обстановката да стане, както се изразявате, взривоопасна. Това са принудителни мерки, които НАТО взима в резултат на милитаризацията на западните райони, Крим и Черно море от Русия. НАТО взима тези мерки и преминава в нов етап на стратегията си от подпомагане и засилване на отбраната на отделни страни членки, към сдържане на Русия. За нея генералният секретар на НАТО официално потвърди, че се превръща в заплаха за Алианса, но в същото време НАТО не търси конфронтация или Студена война с Москва. Това са ответни мерки, поради получения стратегически дисбаланс в Черно море и западните региони на Русия, спрямо силите на Алианса. НАТО не може да остане безучастно към тази ситуация и се стреми в определена степен да балансира неравенството, което се получава.

Преди няколко дни САЩ и Русия договориха разширена координация във военните действия в Сирия. Може ли това да доведе до разширено сътрудничество с НАТО за разрешаване на конфликта в страната?

След като НАТО декларира, че не търси конфронтация с Русия, много ясно заяви, че оставя каналите за комуникация и сътрудничество с Москва отворени, по въпроси от взаимен интерес. Разбира се сътрудничеството в Сирия и борбата с Ислямска държава е важен компонент от тези усилия и е нормално да очакваме по-голяма координация между САЩ и Русия в Сирия. НАТО като организация обаче все още не се е ангажирала със Сирия.

Дни след срещата на върха на НАТО ще се проведе и среща на Съвета НАТО – Русия. Тя знак за допълнително обтягане на отношенията ли ще е или е знак за начало на затопляне на отношенията?

В никакъв случай не е знак за обтягане на отношенията. Там ще се разглежда и евентуално ще се търси решение за избягване на напрежение в Балтийско море, а вероятно и в други региони. Това е втората среща НАТО – Русия след анексията на Крим. Това е сигнал от НАТО, че не търси конфронтация, а търси възможност за диалог и решаване на проблеми, които могат да възникнат с Москва. Така че и Русия изрази готовност да участва в тази среща. Да се надяваме, че това ще е добро начало за подобряване на обтегнатите отношения, които за съжаление съществуват на този етап.

Какви са възможностите за по-нататъшното разширение на НАТО? Русия вече реагира на подписването на договора за присъединяване на Черна гора. Има натиск и срещу евентуално присъединяване на Финландия и Швеция.

Договорът за присъединяването на Черна гора се подписа от страна на НАТО, а не от Русия. Москва не може да наложи вето върху тези процеси, тъй като това е политика по разширяването на НАТО. Алиансът декларира, че вратата за членство на нови страни остава отворена, стига те да отговарят на всички политически и военни критерии за членство в организацията. Лош сигнал е от страна на Русия да отправя заплахи към Финландия или Швеция за тяхното евентуално желание, каквото те още не са декларирали, за членство в Алианса. Русия не може да налага вето върху външно политическата ориентация, на която и да е от съседните си страни, което е неприемливо в съвременните условия.

Каква трябва да е позицията на България в този случай? Ние членуваме в НАТО, но се опитваме да не влизаме в пряко противодействие на Русия. Трябва ли да намерим междинна позиция, с която да не влизаме в противоречения с нито една от двете страни?

България е съюзна държава вече 13-та година в НАТО. Тя няма как да провежда политика, съществено различна от съюзната спрямо Русия. България очевидно и на тази среща на високо равнище ще подкрепи всички инициативни решения, които ще се вземат на срещата във Варшава. Това обаче не пречи на развиването на взаимоизгодни двустранни отношения с Русия. България никога не е бягала от такива отношения. Разбира се това са отношения, които трябва да отговарят на международното право и стандарти и разбира се на редица регулации на ЕС, по отношение на внос и пренос на енергийни носители, с които България иска да се ангажира с Русия. Мисля, че всички страни са отворени за сътрудничество с Русия.

Разбира се трябва да отпаднат санкциите, наложени във връзка с анексията на Крим. Тук топката е в полето на Русия. Тя трябва да изпълни своите ангажименти. Трябва да се намери решение. Русия трябва да спре да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    1 2 Отговор
    Докато не ядае НАТО Руска манивела,няма да си седне на г.за!
  • 2 гост

    2 2 Отговор
    Едно си баба знае, едно си баба бае.
  • 3 Бате Цецо

    2 2 Отговор
    НАТО не търси нова студена война, а вече я започна. Така САЩ ще продава много повече оръжие. Само Полша ще даде 5 млрд. за ракети. Всичко е бизнес, а не чувства.
  • 4 Мммм

    3 2 Отговор
    Ш...ните американски кравари какъв го търсят в Европа та си не стоят в техния си континент. Ами ако Русия отиде в Мексико,Куба и т.н. краварите какво ще врещят тогава. От кого се пазят, като Русия до сега не е завладявала други държави,а пази териториалната си цялост. Тъпите поляци трябваше Сталин да ги остави още малко на Хитлер за да пооредеят и да им дойде акъла в тъпата глава. Славяни били,а са против славяните и се родеят с мазните американски вони.
  • 5 ГОЙКО

    2 2 Отговор
    НЕ СЕ ЛОВЕТЕ НА АМЕРИКАНСКАТА ВЪДИЦА .СТРУВА МИ СЕ ЧЕ ИСКАТ ДА ОБГРАДЯТ РУСИЯ ОТ ВСЯКАДЕ РУСКИЯТ НАРОД НИКОГА НЯМА ДА КЛЕКНЕ ПРЕД МУТРИТЕ НА СВЕТА .АМИ ЩЕ СИ ПРОБУТА РАКЕТИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ МИЛИАРДИТЕ ИЩЕ СЕ ПРАВЯТ НА ПРЪДНАЛИ В РЕИС.ВИДЯХМЕ ГИ В СИРИЯ ЗАПОЧНАХА ДА ПРОТЕСТИРАТ ОТ ВАШИНКТОН . НЕ СИ ИГРАИТЕ С ОГЪНЯ-ЩЕ ВИ СМАЖАТ.
  • 6 АУЗ

    2 2 Отговор
    национален предател, американска подлога!
  • 7 БАЙ ГАН4О

    1 2 Отговор
    Да се направи референдум за НАТО ,и после Съби да го чуя ,какво ще пелтечи.НАТО=ИДИЛ

    Коментиран от #9

  • 8 1234

    1 2 Отговор
    Г-н генерал,а защо НАТО не предприема никакви ответни мерки към САЩ,когато дисбаланса в целия свят е нарушен от войските на САЩ?Посочете ми г-н генерал къде по света има конфликт без намесата на американски войски?Ще ви улесня,няма такъв конфликт без намесата на американците.Това е една терористична държава от която целия свят страда,и тя обработва всяка една държава,докато намери в нея предатели които да и сътрудничат,и така заробва народите.Чувал ли си г-н генерал за една жълта тънка тревичка наричат я КУКУВИЧА ПРЕЖДА това е САЩ,тя като кукувича прежда оплита всички народи на земята.Избавлението от нея е единствено като се отскубе и да се изгори.
  • 9 Кольо

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ ГАН4О":

    Няма да направят нашите таргаши такъв референдум защото знаят какъв ще е резултата - около 70% ще гласуваме за излизане от НАТО. И тогава ще бъдем 100 пъти по-добре - Русия ще ни залее курортите с туристи и ще отвори необятните си пазари и ще изкупуват и боклуците ни . Ще се възроди голяма част от родното производство защото ще има ненаситен пазар.........и ще ....и ще... ноооо народа няма думата!!!
  • 10 Бай хой

    2 2 Отговор
    Все пак има нещо вярно в заглавието. Трупането на балистични ракети, танкове и батальони по границата на Русия изобщо не може да се нарече търсене на студена война. Доста е жежко за това. Явно терористите от нато си го търсят и дано не си го намерят на европейска територия.
  • 11 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    чудя се дали съм в български форум или руски?тук основните пишещи реагират сякаш нато не е организация на която българия е член и сякaш русия не е към момента политически и военен терорист на границите ни?манивели ,бомби...и т.н. пожелания към българия от българи .робската психика е сериозен извор на комплекси!

    Коментиран от #12

  • 12 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    И предполагам,че ти си въобразяваш,че си над робската психика и от теб,ама изобщо не извират комплекси?
  • 13 наблюдател

    0 0 Отговор
    по-добре студена война,отколкото реална война