Last news in Fakti

9 Юли, 2016 10:11 13 924 8

6 места, които трябва да посетите на северното Черноморие

  • астом-
  • черноморие-
  • забележителности
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прекрасната ни родина крие в себе си невероятни места, които да видим, усетим и преживеем. „Доскоро не бях ходила по северното крайбрежие на Черно море и дори не подозирах за местата, които са тихо сгушени в топлите обятия на морето. Бях изключително впечатлена от красивите пейзажи и картини, които видях там и това провокира желанието ми да ги споделя. Ако имате път от там или планувате къде да отидете несъмнено трябва да сложите тези няколко места в своя списък”, съветват от сайта „100 обекта”, който е член на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии (АСТОМ).

1. Скалите над плаж Болата – божественото място за посрещане на слънцето

6 места, които трябва да посетите на северното Черноморие

Да бъдеш свидетел на зараждащото се ново начало, на новия ден, на появяването на първите слънчеви лъчи – неземно усещане, което дори описано от поет не може да се сравни с преживяването. Тези скали са едно от местата, които препоръчвам горещо. Извисени сякаш със слънцето, потопени в необятното море, а в същото време толкова малки на фона на огромното слънце. Това е едно от местата, за които трудно се пише, защото просто трябва да се преживее.

2. Нос Калиакра – пропитото с история място

6 места, които трябва да посетите на северното Черноморие

Едно място, което със сигурност трябва да посетите е именно Нос Калиакра. В превод името означава „красив нос“. По своят същност Калиакра представлява удължен полуостров, който е вдаден в морето около 2 километра. Калиакра е природен археологически резерват, които заема около 700 дка площ, а склоновете му се извисяват на 60-70 метра височина. Това е едно от най-атрактивните места по нашето Черноморие, тъй като съчетава в себе си невероятна природа, спиращи дъха панорамни гледки и богата история. Там можете да се потопите в магията на морето, далечния хоризонт, прекрасните червени макове и легендите, носещи се от древни времена, както и да чуете песента на стотици видове птици. Ако се намирате някъде в североизточна България не се колебайте да отскочите до това приказно място – не се съмнявам, че няма да съжалявате и ще останете възхитени.

3. Резерват „Яйлата“ – необятната шир

6 места, които трябва да посетите на северното Черноморие

На около 2км южно от Камен бряг и 18 км североизточно от Каварна в нежните прегръдки на морето се разполага Националният археологически резерват „Яйлата“. Местността е висока приморска тераса, чието наименование е с тюркски произход и в превод означава „високо пасище“. Там можете да се полюбувате на чудатите скални пещери, които са в непосредствена близост до морето, на необятната морска шир или просто да освободите съзнанието си и да се слеете изцяло с тази невероятна природа и да си подарите поне няколко минути в пълен покой.

4. Скалната Арка край Тюленово – раят за фотографите

6 места, които трябва да посетите на северното Черноморие

Друга причина да се  разходите по северното ни Черноморие е това прекрасно място – Тюленово и да видите всеизвестната Арка. Студеният северен чар на морските скали, съчетан с нежно галещите ги слънчеви лъчи, приказно капризното небе и безкрайността на морето привличат неудържимо фотографи от цяла България, за да пречупят това райско кътче през призмите на техните разбирания за живота и изкуството. Но дори да не сте фотографи, мястото определено заслужава да бъде удостоено с внимание и време.

5. Обширните полета, в който можеш да загубиш съзнанието си

6 места, които трябва да посетите на северното Черноморие

Колкото и странно да ви звучи това имам точно него предвид – необятните житни полета, чиито цветове изпълват изцяло ума и погледа, а в далечините им може да видиш картини, които да останат в паметта ти завинаги. Ако минавате през този район се отбиите по третостепенните пътища, които са изключително добре обслужени и ще ви предложат прекрасни гледки и контрастни цветове.

6. Нос Чиракман – да изпратим слънцето

6 места, които трябва да посетите на северното Черноморие

Препоръчваме това забележително място, от където можете да се полюбувате на огнените залязващи слънчеви лъчи, съчетани със студените тъмно сини тонове на морската шир и алените макове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    1 1 Отговор
    още в заглавието грешка, няма смисъл да се чете надолу

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "gost":

    Абе,статия се чете заради смисъла й,не за да следиш за правописни грешки.

    Коментиран от #5

  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Наистина описаните места са уникални. Посещавах ги почти всяка година покрай July morning.
    Просто е приказно и най-хубавото е, че е диво, самобитно и неразработено от нашите псевдо инвеститори.
    Единственото място, което е пропуснато е мидената ферма на "Дълбока".
  • 4 никой

    1 0 Отговор
    Неграмотни журналя: "Обширните полета, в който можеш да загубиш съзнанието си"
  • 5 Някой си

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    По-добре, че буквоядите са се отказали да четат статията. Представяш ли си, да вземат да се заинтересуват и да ти се тропнат на някое от тези местенца когато си там. Ще вземат да ти скъсат нервите с манталитета си. Буквоядите това намират за цел в живота си - да се чувстват доволни от назубреното в училище. Имам си роднина жив пример и .... не е за хвалене.

    Коментиран от #7

  • 6 Чобанов

    0 1 Отговор
    Свекървата не намира смисъл в живота и затова гледа грешките на дружите
  • 7 гого

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    батка ти джурналист ли си?
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Слушането на Криско до това води