Last news in Fakti

16 Юли, 2016 10:37 2 709 0

Археологичски резерват или луксозен хотел в скалите

  • яйлата-
  • каварна-
  • археология-
  • астом
Археологичски резерват или луксозен хотел в скалите - 1

„За най-добри резултати при посещението на Яйлата, силно препоръчваме да се запознаете с нашите Каварна супер-герои – Галин и Дарина. На символична цена те ще ви разходят из Яйлата и не само ще ви разкажат най-интересното, което може да се знае, но и ще ви покажат тайните местенца, които самостоятелно трудно бихте открили”, съветва разказва Нина Александър, блогър и член на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии.

Независимо дали се интересувате от археология или не, не пренебрегвайте Яйлата. Заключението, с което си тръгнах от там беше, че въпреки технологичните революции, човечеството не е напреднало особено много през последните няколкостотин години. Нека се обоснова.

Яйлата е едно от онези места в България, на които са открити признаци за човешко присъствие от преди над 5000 години. За да илюстрирам по-добре, нека наблегна на факта, че сега е 2016г. след Христа. Тоест, говорим си за над 3000 години преди гениалността на хората да им подшушне, че имането на мнение се наказва с разпъване на кръст.

Археологичски резерват или луксозен хотел в скалите

Първото нещо, на което попадате започвайки разходката си там са няколко (доста) издълбани в земята катакомби. Някои от тях са единични, други двойни. Тракийска реликва, гробниците са изградени така, че да позволяват поставянето на мъртъвците с глава, гледаща на изток – към изгряващото слънце.

От там се продължава към вдлъбнатите в скалата пещери, които спокойно можем да наречем луксозни жилища. Служили като монашески килии, домове или просто убежища, тези перфектно оформени “стаи” имат едни от най-красивите гледки, които сме виждали. С тях могат да се сравняват много от силно напомпаните с пари съвременни хотели, но битката е предварително загубена. Ако ги посетите, сигурна съм че ще се убедите, че не парите правят красотата. За нас беше видно, че успеха идва от съвместната работа с природата, а не усилията срещу нея.

Ако посетите Яйлата, не пропускайте руините на Византийската крепост. За нея се вярва, че е била построена по времето на властването на император Анастасиус (491-518) като част от укрепителната система, целяща да предпази Византия от нападенията на славяни и българи, прииждащи от север.

Дали крепостта е била слаба или пък Византия се е разпаднала поради вътрешна нестабилност, не зная. От сърце обаче съветвам съвременните нации, които си мислят, че “са хванали Господ за шлифера” добре да се вгледат в историята. Простата истина е, че онези, взели се за миропомазани в миналото днес са напълно изчезнали.

а завършек на разходката си из Яйлата, не пропускайте скалната църква. Макар да не е най-впечатляващата визуално, тази църква е служила като свещено място на много поколения между 11-ти 0 15-ти век и е вероятно едно от малкото места, които можем да свържем с всевъзможни религии, намирали почва на наши земи.

Археологичски резерват или луксозен хотел в скалите

И като за последно, нека предложа нещо. Ако разполагате с повече време, намерете си местенце с красива гледка (това никак няма да е трудно) и се насладете на чудото на майката природа. Както на нос Калиакра, така и на Яйлата можете да станете свидетели на играта на делфините в морето. Ако имате късмета да ги видите или заснемете (или пък просто искате да ни покажете какво най-много ви харесва там) споделете снимка с хаштаг #yailata. Следим внимателно всички социални мрежи и нямам търпение да видим кадрите ви!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА