Last news in Fakti

22 Юли, 2016 01:15 1 316 2

Мей и Меркел: Железен прагматизъм

  • тереза мей-
  • ангела меркел-
  • прагматизъм-
  • великобритания-
  • германия

Тереза Мей иска да намери "златната среда"

Мей и Меркел: Железен прагматизъм - 1
Снимка: БТА/ XINHUA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като министър-председател на Великобритания Тереза Мей избра Берлин за първото си официално посещение. По време на среща между двамата лидери цареше прагматизъм. Меркел и Мей демонстрираха намерението да "подложат ситуацията на студен анализ и да извлекат изгода: Мей да направи Brexit по-малко травматичен за своята страна, а Меркел преди всичко да се погрижи за сплотеността на Европейския съюз", коментира списание "Шпигел".

Според федералния канцлер ЕС ще продължи и в бъдеще да поддържа тесни отношения с Великобритания, защото в края на краищата, тя е част от Европа. "И как би могло да бъде по друг начин, пише "Шпигел" и допълва: "Във всеки случай, британците няма да отплават от острова".

Меркел държа дистанция и тонът на изказванията й бе твърде хладен. Все пак Тереза Мей вече не принадлежи на семейството. Британците сега са един добър приятел, много уважаван гост. Но те ще бъдат мерени в бъдеще в категориите на един приятел, а не в тези на един роднина.

Тереза Мей изглежда е настроена за особени отношения с Германия. Неслучайно нейната първа визита беше в Германия. Нейният предшественик Камерън посети първо Париж. "Меркел иска да направи добра сделка за излизането от ЕС и вижда в Меркел подходящия за това партньор за преговори. Това е от една страна. От друга страна става дума за икономически отношения. За Великобритания Германия е вторият по значимост търговски партньор след САЩ. Очевидно премиерът ще се опита да балансира свързаната с Brexit загуба на влияние с особените двустранни отношения", коментира Шпигел и прави извод, че Тереза Мей иска да намери "златната среда", която ще й гарантира определена дистанция в отношенията с ЕС като не отдалечи британците от европейската зона за свободна търговия.

И когато една журналистка попита какво впечатление има Мей от Меркел и обратно, британският премиер каза: Ние сме две жени, които искаме да решим проблемите“. Меркел отговори: „Точно така!“. Железен прагматизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    0 0 Отговор
    Ле-ле-ле!:) Каквото ти приятелство! Това е любов!:) Дай да се разделим за да се разбираме повече!:) Евала бе! МашАлах! Както биха се изразили някой наши съюзници и радетели на Евро-Антлантическите ценности! И какво правим с ценностите?! И как какво?! Делим си ги!:)

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    ЕС не е лоша идея, само при условие, че законите са справедливи и еднакво важаши за всички, че комисарите не натрисат своят кеф и в полза на едни облагодетелствувани паразити, а отнемайки от труда на други почтенноработеши хора - което постоянно се и прави..., че има охрана на съюза и не се толерират разни бандитизми каквато е политиката на ЕС - чрез Съда в Страстбург, Отворено общество, Хелзингски комитет и други. но понеже именно неправилно се приложиха нещата, затова ЕС е обречен - джихадистите дори го торпелираха като идея и от зона за свободно придвижване, стана зона за налагане на терор от джихадисти, военни части за охрана, толериране на имигранти а геноцидиране на нас местните. Това прави ЕС отвратителна реалност и след време той ще се разпадне ако така я карат, а те видно я карат...