23 Юли, 2016 16:47 9 525 1

10 лесно достъпни водопада в България

  • водопад-
  • българия-
  • астом
10 лесно достъпни водопада в България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Това, че нашата прекрасна страна е изключително богата на всякакви по вид забележителности е известна истина. Сред многото природни красоти, има една група, към която имам особен афинитет – водопадите. Всеки един от тях има свой собствен рисунък, звук, начин на движение и пад на водата. Освен това е доказан факт, че водопадите имат полезно въздействие върху човешкия организъм" разказва блогърът Ели Иванова, член на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии.

Някои от водопадите в България са трудно достижими, до други се стига по обособени пътеки, а има и такива, до които се стига много лесно. Лятото е най-подходящото време от годината за посещение на водопади. В тази статия се опитах да направя списък на онези водопади в България, до които се стига с кола или най-много да изискват съвсем малко ходене. Като тръгнете нанякъде и минавате наблизо покрай някой от тях, непременно се отбийте, за да се насладите на красотата им и за да усетите благотворното влияние на водните пръски.

Антонови водопади

10 лесно достъпни водопада в България

Тези водопади се срещат и под името Антонски водопади. Аз ги наричм Антонови – тъй както са именовани на информационната табелка, която е поставена в близост. Намират се след село Антон по подбалканския път. Точно срещу тях има удобна отбивка за спиране.

Бачковски водопад

10 лесно достъпни водопада в България

Тук имам пред вид по-малкия Бачковски водопад, който се намира в двора на едно заведение до Бачковския манастир. По-нагоре на същата река Еркюприя, на около 20 минути ходене пеша по широка пътека от Бачковския манастир се намира големият Бачковски водопад. Той също се стига лесно.

Водопади Бохемия – долните водопади

10 лесно достъпни водопада в България

Водопадите Бохемия се намират в Рила планина, до град Рила, по пътя за Рилския манастир. Те представляват живописна каскада от множество водопади и условно са разделени на две групи: горни и долни. Лесно достъпни са долните водопади, които се виждат от шосето. Разходката до някои от останалите е доста естремна.

Варовитец

10 лесно достъпни водопада в България

Този водопад е познат още като Етрополски водопад, тъй като се намира зад Етрополския манастир, близо до Етрополе. Той не е от високите водопади – падът му е около 15 метра, но е много широк и прилича на богато надиплена падаща завеса.

Горица

10 лесно достъпни водопада в България

Водопад Горица се намира до село Овчарци (близо до Сепарева баня) в Рила, затова е познат още под името Овчаренски водопад. Водите му мощно падат с гръм и трясък от около 40 метра. До него се стига за около 10-15 минути ходене по много приятна екопътека.

Капиновски водопад

10 лесно достъпни водопада в България

Капиновският водопад се намира на около 5 километра от село Велчево. Великотърновско. Съвсем близко е до Капиновския манастир. Мястото около водопада е изключително приятно – чудесна природна картинка, състояща се от високи скали, няколко водни пада, най-високият от които е самият водопад, красиво езерце под водопада, бистри води, рибки, жабки … красота!

Костенски водопад

10 лесно достъпни водопада в България

Костенският водопад е възпят от големия Вазов. Намира се малко по-нагоре от площадчето в горната част на село Костенец. Там, където започва алеята към водопада е поставена голяма дървена табела с Вазовото стихотворение „Над водопада“. Около водопада е изграден приятен за разходка парк, а ходенето до Костенския водопад през този парк е лесно и кратко.

Попина лъка

10 лесно достъпни водопада в България

Водопадът излива водите на два пада, по-високият от които е около 15 метра. Намира се в Пирин планина, на 15 километра от град Сандански – във вилната зона. До него се стига по приличен асфалтов път с лека кола. Само накрая, от шосето до подножието на водопада се спуска малка пътечка, която се изминава за 5 минути.

Радомирски водопад Бучалото

10 лесно достъпни водопада в България

Този водопад е подобен на Костенския по това, че се намира в парк в населено място. Висок около 10 метра и излива водите си в пapĸ Бyчaлoтo в Paдoмиp.

Хотнишки водопад

10 лесно достъпни водопада в България

Намира се до село Хотница, Великотърновско. Известен е още с името Кая Бунар. До водопада се стига с кола. От него нагоре започва Хотнишката екопътека, по която могат да се видят и други по-малки водопади.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възхитен

    0 0 Отговор
    Браво! Това е една интересна информация.