Last news in Fakti

15 Януари, 2017 09:21 6 097 0

Побитите камъни-един невероятен природен феномен

  • астом-
  • побитите камъни-
  • забележителност
Побитите камъни-един невероятен природен феномен - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Природният феномен, известен още с името „Дикилиташ“ (използвано до 29 юни 1942) се намира на около 20 км. от град Варна и на няколко от Белослав. „Карайки по автомагистрала Хемус следете за табели, сочещи към селата Слънчево и Тополи. Отклонявайки се вдясно от магистралата, след около 200 метра ще видите табела, сочеща надясно за село Слънчево и наляво за село Тополи и Побити камъни. След около 4 км ще пристигнете и на самия паркинг към природния обект. Към самия обект има малък туристическо-информационен център, където любезна служителка ни разказа доста за обекта, за теориите, свързани с произхода на каменните колони, показа ни снимки, разказа ни за това, че Побити камъни неведнъж е служил за филмов декор на холивудски продукции. Оттук всъщност започна нашата разходка”, разказва Юлия Вукова в блога „time2travel” член на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии (АСТОМ).

Чудноватата забележителност Побитите камъни представлява ансамбъл от каменни колони, с височина до 10 м, кухи или плътни цилиндри, конуси, различни скални блокове и голям брой каменни късове, разпилени из целия комплекс. Навсякъде около тях има много фин почти бял пясък. Пясък, много по-ситен от този, който съм виждала по Черноморското крайбрежие.

Природният феномен „Побитите камъни“ е известен отдавна, но са документирани едва в началото на XIX в. През 2002 г. са обявени за природна забележителност.

Заобикаляща красота

Доста се чудихме и маехме как точно са се образували. Коя от многото теории е истинска и достоверна. От хилядолетия природата е извайвала причудливите каменни форми и ги е превърнала във впечатляващи скулптурни шедьоври. Вглеждайки се в тях разпознахме хора, животни, митични същества В общи линии, ако имате богата фантазия ще видите какво ли не.

Побитите камъни-един невероятен природен феномен

Най-популярният и атрактивен за туристите ансамбъл „Дикилиташка група“ се състои от над 300 различни по големина и форма колони, разпръснати на площ от 7 кв.км. Хилядолетната работа на природата ни е завещала днес впечатляващи скулптури. Някои от колоните са цели, други са пречупени на две или три части, има такива, които лежат на земята, сякаш са извадени от местата си, трети образуват впечатляващи скулптурни групи.

Обърнете внимание на ситния пясък

„Страшимировската група” също е много впечатляваща. Разполага се на юг от Дикилиташката, до с. Страшимирово, откъдето идва и името и. Съставена е от няколко близки един до друг ансамбъла с много различни по големина и форма структури. Характерна особеност на колоните тук е, че са издути по средата, сякаш два пресечени конуса са слепени за основите си, като някои от тях достигат до 9 м в диаметър.

Побитите камъни-един невероятен природен феномен

Групите „Слънчево” и „Баново” се намират в околностите на едноименните села. Една каменна скулптура наподобява замръзнал фонтан, в съседство лежи каменен блок, наподобяващ лъв с диаметър в основата над 12 м, на друго място се виждат колосални гъби.

Останалите групи са разположени около гр. Белослав и също си заслужава да бъдат разгледани. Ние обаче се съсредоточихме основно около Дикилиташката скална група.

Теории за произхода

Според най-разпространената теория Побитите камъни са се образували преди около 50 милиона години, когато местността е била морско дъно. Оттеглянето на водата довело до отлагане на неорганични материали, които ерозирали и придобили днешните си интересни форми. Не един и двама са учените, които се опитвали да разгадаят тази тайна, свързана с произхода на природния феномен. Скалните блокове са изградени от светлосив варовик с карбонатно съдържание. И по този начин днес имаме такова природно богатство. Интересен факт е, че това се води и единствената пустинна област в България.

Причудливи форми насред пясъчна пустиня

Оригинално е твърдението на Грузинския геолог Лео Давиташвили и преподавателят в Софийския университет Красимира Захариева, според които каменните колони имат палеобиологичен характер, тоест в образуването им са взели участие някои растителни видове-гигантски водорасли или някои дървесни видове.

Побитите камъни-един невероятен природен феномен

Около големи тропически дървета се образували инкрустационни, постепенно нарастващи конкреции. С времето, след като растението изгние, то оставя кухина, каквато имат много от колоните днес. Приведени са множество доказателства, подкрепящи тази теория.

Знаете ли, че?

В рамките на природния резерват се намира единственото находище в България на растението „песъчарка“. Този растителен вид е обявен за застрашен от изчезване и се намира под закрилата на закона в световен мащаб. Природната забележителност е местообитание на още няколко световно застрашени растения. Малките скални пещери, образувани в основата на колоните са дом на животински видове, обичащи открити и сухи местообитания.

Побитите камъни-един невероятен природен феномен

Както споменах по-рано, Побитите камъни са ставали декор на филми от съвременното българско и световни кони. Сред тях са „Осъдени души“, „Оцеола“ и „Версенженторикс“.

Потърсете…

От информационния център ни обърнаха внимание да потърсим „Кръгът на желанията“ и „Сърцето. Първото лесно го намерихме. Кръгът на желанията представлява кръг от по-малки камъни, ограждащи пространство, в което се разполагат няколко различни по големина каменни колони. Според легендата, ако застанеш в този кръг и изречеш желанията си, дори и на ум, те ще се сбъднат… Да видим, моите ще се сбъднат ли.

Кръгът на желанията

Камъкът със сърцето също намерихме без проблеми, след подробните описания на жената от информационния център. Кога и как се е образувало, никой не знае. Но, определено сърце се вижда. През летните дни, в обедните часове слънчевите лъчи минават през сърцето и отразяват формата му в пясъка. Това не е ли знак, че наистина любовта е навсякъде около нас. Дори природата ни го напомня.

Побитите камъни-един невероятен природен феномен


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА