Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 11:36 1 538 0

Михаил Константинов: Президентът не се нуждае от НСО и НРС

  • константинов-
  • президент-
  • нсо-
  • нрс

Решението е тези служби със закон да се вземат от президента и да се сложат към агенция за сигурност

Михаил Константинов: Президентът не се нуждае от НСО и НРС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Има няколко вида президенти по света, много силни президенти – например американският, руският и до голяма степен френският. Те назначават правителството, уволняват го, те държат фактически цялата власт. Има изключително слаби президенти с чисто представителни функции – гръцкият, германският. Това заяви в сутрешния блок на бТВ проф. Михаил Константинов, бивш зам.-председател на ЦИК.

Нашият президент клони към силните

Константинов посочи, че в Конституцията е записано, че президентът назначава с указ хора на длъжности, определени със закон – посланици и шефовете на силовите структури.

„Ако правителството иска да сложи някой на този пост, то предварително го съгласува с президента, защото иначе няма да получи указ. Защото президентът има огромна представителна власт - той е избран с 2 милиона гласа, неговият авторитет и това законово положение му дават власт”, каза проф. Константинов.

20 години обаче всички крият, че две важни служби са към президента

Става дума за НСО /Националната служба за охрана/ и НРС /Националната разузнавателна служба/, по силата на хвърчащ указ от едно време.„Толкова правителства се изредиха, толкова хора бяха на власт, никой не поиска да промени това и да приеме Закон за службите. Контраразузнаването и НСО, които трябва да действат в синхрон, са в различни служби”, отбеляза Константинов. По думите му докладът на разузнаването се дава на президента, на премиера и на председателя на парламента. Шефът на НСО обаче докладва устно само на президента.

Знаете ли какво значи да имате постоянна охрана, тя знае всичко за вас

Хората не са идеални, ангели няма, всеки има своите малки или големи грехове. До момента правилата не са нарушавани, тези хора (охранителите, бел.ред.) формално изпълняват своите задължения, но информацията, която дават на своите шефове е огромна сила. И тя би могла, потенциално да бъде използвана във вреда за националната сигурност, каза Константинов.

Така хора на най-високи постове във властта стават управляеми

смята Константинов. Според него тези служби би трябвало да преминат към национална агенция за сигурност от типа на ДАНС. Константинов каза, че е време ГЕРБ да изпълнят обещанията си за промяна на правомощията на държавния глава.

"Българският президент не се нуждае от тези служби и от тайната си власт, но се нуждае от леко засилване на официалните правомощия, за да бъде истински балансьор на Народното събрание”, каза Константинов. Според него президентът може да има законодателна инициатива, освен това трябва да се подсили отлагателното вето – да не може да се преодолява от обикновено мнозинство в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА