21 Август, 2016 12:21 28 066 3

Кръстова Гора: там, където се сбъдват мечтите

  • кръстова гора-
  • астом-
  • блог
Кръстова Гора: там, където се сбъдват мечтите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ако никога не сте ходили до Кръстова Гора не пропускайте тази част. Винаги съм казвала, че обичам да шофирам но този път дори на мен успя да ми писне. До там се стига след като се отклоните от основния път Пловдив-Пампорово посока село Лъки”, разказва Нина Александър, блогър и член на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии (АСТОМ). Трябва да следвате този знак:

Кръстова Гора: там, където се сбъдват мечтите

Малкия проблем е, че можете да видите табелата само ако идвате откъм Пампорово, така че горещо препоръчвам ползването на навигация. По пътя, който според тях ще отнеме 49 минути, ще ви се наложи да отбиете, за да пропуснете други коли както и да намалите заради влошени пътни условия толкова много пъти, че е по-вероятно да стигнете за около час и 10-20 минути. Това обаче в никой случай не трябва да ви обезкуражава.

Много малко вероятно е да живеете в България и да не сте чували за Кръстова Гора и църквата Света Троица. Вероятно знаете и за Кръстовден – вечерта на 14-ти септември когато много вярващи се събират там, за да прекарат една нощ под открито небе. Вярва се, че тогава Господ лекува в съня. Това обаче съвсем не е единственото време, по което да посетите Кръстова Гора и далеч не е единствената причина да отидете там. Ето и някой от нещата, които ни впечатлиха силно:

Единствения манастир със среднощна служба, всяка нощ

За огромно наше съжаление нямахме възможността да присъстваме на такава, но несъмнено ще се върнем. За нас религията и духовността не се мерят нито в църкви, нито в свещенници, но не можем да отречем, че времето на литургията е прекрасен момент да се съсредоточим върху нашата си собствена връзка с по-висшата сила, независимо от названието, което сме избрали да ѝ дадем. А пък и никъде другаде в България (като изключим Великден) не можете да се натъкнете на среднощна литургия.

Иконата на “намигащия” Исус

Кръстова Гора: там, където се сбъдват мечтите

Ели видя снимка на тази икона в църквата на Асеновата крепост още миналата година и я нарече магична. За мен си беше честно казано страховита, но това трая само до момента, в който видях оригинала. Иконата се намира в долната част на църквата Света Троица на Кръстова гора – от дясната страна под стъпалата има врата, а коридора след нея води до малка стая в която се намира тя, заедно с още две прекрасни картини. Исус, както можете да видите изобразен със затворени очи. Въпреки това, когато застанете лице в лице с него, няма да можете да се отървете от чувството, че очите му ви следят. Макар да звучи леко плашещо, усещането всъщност е красиво, но не вземайте думите ми за чиста монета – уверете се сами!

Параклисите на 12-те апостола

Никъде в България не сме намирали параклиси за всичките 12 Христови апостола – оказа се, че второ такова място няма не само в България, а май и на балканите. Сред слуховете за случили се чудеса на Кръстова Гора са и такива, че апостолите посещават параклисите си за да оставят там благословии за миряните, стъпващи в домовете им. За нас това беше достатъчна причина да влезем в няколко от тях и да напълним сърцата си с вяра, а очите с красотите от изрисуваните стенописи.

Кръста на Кръстова Гора – мястото, на която е скрито парченце от Христовия кръст

Кръстова Гора: там, където се сбъдват мечтите

Когато на 14-ти Септември поклонниците проправят пътя си към Кръста на Кръстова гора, казват, че чакането може да бъде дори и 5 часа. Вместо да се гневят обаче, хората възприемат това като дадено им от Бога препятствие, което трябва да преодолеят за да бъдат наградени със сбъдване на мечтите им. Не мога да не си помисля колко прекрасен би бил светът ако можехме по-често да поглеждаме на неслуките през тази призма. Представяте ли си колко по-склонни щяхме да бъдем да вярваме в чудеса – а те правят живота безкрайно прекрасен.

Кръстова Гора: там, където се сбъдват мечтите

Дали наистина там е скрито парче от кръста Христов? Не знаем. Преданията и легендите за това звучат достатъчно разумно, за да им се доверим. Истината е обаче, че няма голямо значение: ако ние, хората, можем да повярваме, че това място сбъдва мечти, то всяко посещение там си струва. А вярата, когато е достатъчно силна и сама ще сбъдне мечтите ни. Пробвайте – посетете Кръстова Гора и се помолете за това, което истински желаете. И ние ще се помолим с вас.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лъчо

    6 2 Отговор
    Без съмнение място със силна енергия и история, но за съжаление застроено със безумни грандомански строежи и сгради без какъвто и да е смисъл.А онзи малък и хубав параклис в който си палехме свещите и се молехме просто изчезна.Опорочава се пред очите ни това Божие място!
  • 3 dimitar

    10 1 Отговор
    Ако искате вярата да е силна и истинска следвайте пътя по който са принесли кръста през 1937 година до Кръстова гора , а той е Асеновград през Червен , Горно слав, Орешец и Мостово . От Мостово до Кръстова гора се минава пеш и истинската вяра и чудеса стават по този маршрут. С Бог напред и сила в сърцата Ви . Амин.