Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 17:11 2 692 3

Българският музей на унижението

  • музей на социалистическото изкуство-
  • софия
Българският музей на унижението - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Музеят на социалистическото изкуство в София е музей на унижението - в него престъплението срещу българите е представено и чрез автори, които нямат нищо общо с него. А подмяната е извършена с пари на самото общество.Коментар на Татяна Ваксберг, „Дойче Веле”


Не е ясно на кого е хрумнала скандалната идея, че Цанко Лавренов може да е политически сравним с един Арно Брекер на комунизма, но все на някого трябва да е хрумнала, щом платно на Цанко Лавренов краси музей на социалистическото изкуство. При това редом с най-известните в България скулптури на Ленин и Георги Димитров, които десетилетия наред бяха символ на комунистическото пропагандно изкуство.

Словосъчетание без смисъл

Това е само един от примерите за организация на новия музей в София, който носи необяснимо име, представя незащитима колекция и струва на данъкоплатците три и половина милиона лева.
Според създателите му той представя творби на социалистическото изкуство, но такъв термин не същестува. Ако Министерството на културата е искало да го създаде, би следвало поне да обясни какъв смисъл влага в това словосъчетание.
В момента резултатът е следният: в новия музей е събрано накуп несъбираемото - произведения на пропагандното изкуство на комунизма; произведения, далечни на пропагандата, но рисувани по време на комунистическия период във или извън рамките на социалистическия реализъм, както и произведения, нямащи нищо общо нито с комунизма, нито дори с периода, в който той владее страната.

В този смисъл Министерството на културата би могло да изложи в музея и илюстрации от „Пипи Дългото чорапче“, например. Те също биха имали нещо общо със социалистическото изкуство, доколкото с тях са израснали няколко поколения български социалистически деца, пък и Ингрид Ванг Нюман ги е нарисувала тъкмо в първата година на народната власт.

Само че изложеното в София изобщо не е смешно. До петолъчката, свалена от Партийния дом, са намерили място включително и творци, известни с това, че режимът е осуетил или дори арестувал тяхното творчество. И то тъкмо с аргумента, че те не се вписват в стила, възхваляващ въпросния режим.

Безотговорността на самозваните

Според министър Вежди Рашидов, който застава зад тази неизвестно от кого подбрана колекция, мястото на техните произведения днес е в музей на така определеното от него „социалистическо изкуство“. По време на откриването той дори обясни, че творците не са виновни за политиката от онова време. Не е ясно от кой пиедестал се спуска това снизходително помилване, отправено към Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Александър Жендов, Кирил Петров или Дечко Узунов.

Музеят, лансиран от Вежди Рашидов, би могъл да се спаси само по един начин: ако той самият стане основен експонат в един музей на посткомунизма – място, което да изрази с конкретни примери цялата безотговорност на самозваните политици на прехода.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРАКЛИ

    1 0 Отговор
    Много поздрави на ВЕЖДИ РАШИДОВ от ЖОРШ ГОНЧЕВ!!!!,като му
    напомня за пребивавенето им в АНГЛИЯ!!
    БОЙКО ,тези които убиха дядо ти, им направи музей.Като си толкова великодушен дай им и едно дупе.
  • 2 Милициомсомолец

    0 0 Отговор
    Тази невежа г-жа Ваксберг, не разбира правилно замисъла на Вежди. Той е творец с мощно излъчване, което от своя страна се нуждае от мощно захранване - с по-голямата част от тези мангизи ( 3.5млн.лв.)!!!
  • 3 боби

    0 0 Отговор
    Не знам коя е Цветана Георгиева.Ако снимката е нейна ,то тя е млада жена .Млада но озлобена ,не знайно на кого .Всяко време си има история и тя трябва да бъде запазена за поколенията ,за добро или лошо .Всеки може да прави изводи ,затова правилно ли е постъпил Рашидов и правителството ,но не трябва да заклеймява направеното.Може би госпожа Георгиева има лични причини ,за да пише злобни статии или някой и е платил .