Last news in Fakti

20 Септември, 2011 15:54 1 139 0

СДС: Музеят на соца пренаписва историята

  • сдс-
  • музей на социалистическото изкуство
СДС: Музеят на соца пренаписва историята - 1
Снимка: БГНЕС

СДС остро възрази срещу новооткрития Музей на социалистическото изкуство, тъй като с него се прави опит за „подмяна на историята“ и „централното й написване“. „Недопустимо е чрез експонати, дарени от фондовете на ЦК на БКП, да бъде правен опит за подмяна на историята“, се казва в декларация на сините, които питат кой, как и защо е избрал експонатите в музея, както защо той не е на „комунистическото“ или „тоталитарното изкуство“.

Според лидера на партията Мартин Димитров музеят е трябвало да бъде посветен на жертвите на комунизма, вместо да показва безсмислени статуи. Заради „хаоса“ с откриването на музеи и опасността от превръщането им в политически инструменти, синята партия ще предложи да се създаде институт за национална памет, който да се противопоставя на такива опити и да преценя кое попада в графата „изкуство“ и кое не.

„Искаме да напомним на ГЕРБ и техния министър на културата, че музеят не е поредната нова сграда, чиято лента да прережат предизборно. Това е опит ГЕРБ и правителството да кажат на всички нас, какво е социализъм, комунизъм и какво е изкуство“, протестират сините.

СДС се застъпи за нов паметник – на жертвите на тоталитаризма, който да разказва за ужасите на 45-годишния бивш режим, съсипаните човешки животи и упадъка на страната.

Димитров допълни, че дори БСП не си е позволила да направи соцмузей, когато беше на власт. Още по-учудващо, според него, е това, е партия-членка на Европейската народна партия е построила такъв музей.
„Ако знаехме, че ГЕРБ ще открива музей на социалистическото изкуство, нямаше да гласуваме за включването им в Европейската народна партия (ЕНП)“, коментира кандидатът за президент Румен Христов. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА