21 Септември, 2016 08:00 6 343 17

Не ви ли вони?

  • бежанци-
  • не ви ли вони
Не ви ли вони? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вони и в буквалния и в преносния смисъл. 5,30 часа автогарата на Свиленград вони в буквалния смисъл. По пейките й са насядали и излегнали нечистоплътни бежанци. Всички мъже на възраст между 20 и 40 години. Групата от около 20 мъже чака да отпътува за София. Това е ежедневие за пътуващите по линията Свиленград – София. Притеснени роднини и изпращачи инструктират дъщерите си да внимават, да седнат напред в автобуса заедно с нашенците . По-възрастни протестират макар и толерантно пак ли с тези ще пътуваме,  не само ще ни усмърдят душата, но и Бог знае какво пак ще се случи. И разказват как миналата седмица пак закачали нашенска девойка, но трима българи здравеняци скочили извадили палки и ги подредили в автобуса по време на движение пред погледа на изумели деца и родители. Никой не смеел обаче да се намеси.

Преди автобуса да потегли, групата като че ли чинно се отделя уж плахо и се качва след всички останали на по-задните седалки. На по-следващата спирка - Харманли, тук става страшно, защото още около 50 бежанци пак основно мъже, само една майка с дете, чакат да се качат. Нахални до безобразие опитват се да избутат младите българки, които обаче не им остават длъжни. Качват се и правостоящи, защото не могат да бъдат озаптени и не могат да бъдат свалени обратно от автобуса. Чуват се настоятелни подвиквания на момичетата: „Свалете ги, няма да пътуваме с тези”, подвикванията продължават: „Пак ще ходим в Общината, къде са тези кметове?, Къде живеем в България или някъде другаде?” Тези от имигрантите, които не успяват да се качат, атакуват пристигащите автобуси за Пловдив и Хасково. Суматохата е пълна в автобуса Свиленград - София, носи се чувство на страх. Един от имигрантите негодува, че и цената на билета му е висока. Пътничките се чудят и се маят, ако ние сме в техните държави дали ще смеем да нахалстваме или ще трябва да ходим забулени и няма да смеем да ги погледнем?!  Те разказват, че нито на автогарите, нито в автобуса има представители на гранична полиция или някакъв друг служител на реда. Шофьорът и пътниците трябва да се справят с всяка една възникнала ситуация, имало телефон 112.

В Харманли и бежанци, и граждани като, че ли са по-агресивни и сигурно има защо. Тук се млатиха 800 души в лагера. Тук местните са категорични - не ги искат. И не случайно - носели ножове, не спазват реда. И не само - започна разширяването на бежанския център в града. Държавната агенция за бежанците започва изграждане на нови 68 фургона за над 400 души. Те трябва да са готови до края на годината и ще струват 2 милиона лева. В бежанския лагер при капацитет 2 700 души сега са настанени 2 800.

От 12 септември досегашният директор на центъра Йордан Малинов е отстранен. Временно за директор е назначен Димитър Захариев, който досега бе шеф на приемния център в село Баня. Та върви натам, че с тези темпове имигрантите може да станат и повече от харманлийци.

Но да си дойдем на думата за вонята. Вони, защото стана пределно ясно, че бежанците в България са все по-малко сирийски семейства. Идват млади мъже от Ирак и Афганистан.

Вони, защото държавата, колкото и да се хвали, че хваща на границата бежанците, те продължават да нахлуват на тълпи ежедневно. Хващат ги във вътрешността на страната и на границата със Сърбия. Вони, защото държавата не е осигурила ред на автогарите в засегнатите райони. Вони, защото не е осигурила отделни автобуси, с които да превозва имигрантите, разбира се срещу заплащане.

Тук е мястото да припомним, че МВР обеща да плати, за да наеме два автобуса, които да превозват заловените у нас нелегални имигранти. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Гранична полиция. Парите не са от бюджета, а са от фонд "Вътрешна сигурност", който се управлява от вътрешното министерство. В поръчката се посочват само маршрутите, по които ще се возят заловените чужденци. Превозът ще е основно от София и Видин до бежанските центрове в с. Баня, Пъстрогор и Харманли, както и до граничните пунктове Лесово, Капитан Андреево, Кулата и Илинден. Другият маршрут е от граничното управление Калотина до София, центровете и до турската граница. Посочва се, че МВР има право да избере и други маршрути. Друг е въпроса, че около тази обществена поръчка избухна и скандал.

Вони, защото може би имаме и най-дълго време строящата се ограда на границата, а защо и не най-скъпата. Нека да припомним, че това доведе и до доброволните отряди и свинските опашки.

Вони,  защото проблемът скоро няма да се реши. Няма да стигаме по-далеч и да говорим за пазара на труда или интеграцията на децата им и на самите тях. Проблемът е глобален и трябват всеобщи усилия, ни казват политиците.

Потърпевшите от автобуса въздъхват на крайната спирка - Централна автогара София. Този път минахме без големи инциденти, а само с вонята. Но не ги успокояват приказките за глобалния проблем, защото знаят, че при следващото си пътуване ще се сблъскат със същия проблем.

Съжаляваме, но тази история просто вони и в буквалния и в преносния смисъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ай сиктир

    0 0 Отговор
    самата истина, но Бъчваркова е сляпа да прогледне по-навън от кабинета си...мислете като гласувате сега и после, ако ви харесва сегашното положение - гласувайте пак за тези дето не смеят да въведат ред поне за чуждите м....ли, а ако искате промяна- има патриоти...

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Киро Секирата

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ай сиктир":

    И за кой предлагаш да се гласува, кой ще сложи ред?
    Ми другите даже по големи тъпани!
  • 3 Кой4о

    0 0 Отговор
    Една цистерна бензин и всичко става стерилно.....
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Негодуванието на хората писали преди мен е правилно, но защо никой не задава истинския въпрос. Той е. Защо са само мъже бежанците и къде са оставени жените? КАТО СИ ПОМИСЛЯ, НА ВОЙНА ОТИВАТ САМО МЛАДИТЕ МЪЖЕ. Мислете БЪЛГАРИ !!!!
  • 5 shlu

    0 2 Отговор
    Вони единствено оскотялата Ви душица мадам. За няколко пробити копейки се отказахте от всичко човешко. От там е вонята, а не от бежанците, които идват от места, където личната хигиена е издигната в култ.

    Коментиран от #7

  • 6 пара да бара

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ай сиктир":

    Да, все си мисля, че промяната ще дойде от охранените "патриоти" от ДС, те освен за банковите сметки, едва ли мислят за нещо друго.

    Коментиран от #8

  • 7 къпан бръснат

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "shlu":

    В Афганистан живеят в керпичи по 20 коча, заедно с овецете и козите, цял ден на мака и после се тъпчат в една порутена постройка с прозорци покрити със найлони.
    Тия освен да се трепят и да произвеждат дрога, нищо друго не са направили през дългата им история.
    Абсолютни мърши, същата работа е и с иракчаните, само трепане и лежане, добре, че те поне имат нефт.
    Няма такива човешки същества, които да не направят нещо, за да подобрят живота си в течение на векове, то и ние не сме цвете, ама поне си имаме къщи, бани, работим, за разлика от кроманьонците, които влизат в България нелегално.
    Нямаме нужда от нови цигани, имаме си достатъчно.

    Коментиран от #11

  • 8 ай сиктир

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "пара да бара":

    койчоооо, все ДС ти в главата
  • 9 ТРоя

    1 0 Отговор
    Троянски КОН!
    Историята се повтаря - те са такива в Европа.
  • 10 Картър

    1 0 Отговор
    Скоро България ще ври от тази афганоиракска смрад, а Бойко ще брои евромилионите.
    На гаджалина shlu ще му отговоря, че да си миеш само задника не е лична хигиена, трябва и ръцете и устата, кьопек смърдел!!!
  • 11 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "къпан бръснат":

    Да те допълня. В Афганистан първите сексуални стъпки на младежите започват с женското магаре. Затова там женско магаре струва много повече от мъжко- стока с двойно предназначение.
  • 12 Християнин

    0 0 Отговор
    Баба Ванга го видя - това е началото на края .И идва точно от джагалите ....Продажни политици и скапана система
  • 13 Нафарфорий

    0 0 Отговор
    Как тряа се действа с мюсюлманската паплач:
    1.Орбан за президент на Европа и министър-председател на България.
    2.Забрана на бурки и бради и всички там атрибути терористически.
    3.Събиране на всички корани на куп с цел изгарянето им и пълната им забрана.
    4. Създаване на патриотична армия на европа с цел патрулиране на границите на европа и арестуване на чалмите, които безчинстват из европейските градове.
    5. По-буйните амудзи, както и тези, извършили престъпления да бъдат изпращани в карцера за душевен разговор с Динко, с цел установяването на точното място, от което са дошли и моменталното им изритване в Турция или по на юг.
    6. Смъртна присъда за разпространение на ислям, убийство на немюсюлмани, и за изнасилване.
    7.Издръжката на един амудзин да се равна на половината от пенсията на достоен български пенсионер, даже им е много.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор
    ДОКОГА И ЗАЩО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТОВА, ТЕ НЕ ИДВАТ ТУК ЗА ДА РАБОТЯТ, ТЕ НЕ МОГАТ И НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ, А И КОЙ ЛИ ЩЕ ГИ НАЕМЕ ТЕ СА НЕОБРАЗОВАНИ И ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО ИМАТ В ГЛАВИТЕ СИ СА СУРИ ОТ КОРАНА, ЗАЩОТО ОТ МАЛКИ МОЗЪЦИТЕ ИМ СА ПРОМИВАНИ В МЕДРЕСЕТАТА, УБИЙСТВОТО НА ХРИСТИЯНИН ИЛИ ХРИСТИЯНИ Е ТЯХНИЯТ БИЛЕТ ЗА РАЯ, ЗАЩОТО ЗА ТЯХ НИЕ СМЕ НЕВЕРНИЦИ. КОГАТО ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА ЗАПОЧНАТ ДА ГИ ВРЪЩАТ ТУК, А И ОТ ТУРЦИЯ ПРОДЪЖАВАТ ДА ВИЗАТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ, КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ТАЗИ СТРАНА, КОЙ ЩЕ РАБОТИ ЗА ДА ИЗДЪРЖА И ТАЗИ ИЗМЕТ, ЧИЙ ТРУД ЩЕ ОСИГУРИ ПЕНСИИ, ЗАПАТИ НА УЧИТЕЛИ, ПОЛИЦАИ, ПОЖАРНИКАРИ, ЛЕКАРИ, ДЕТСКИ ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЦИГАНЕТА, ПОМОЩИ ЗА МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ ИМ.... СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА, ЗАЩОТО ТАЗИ ИЗМЕТ СЕ ИЗПРАЩА ТУК С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ, ПОДМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО
  • 15 Киро

    0 0 Отговор
    Аааа, ми откога е ясно, че сегашната политическа система е прогнила и алтернатива сред сегашните партии няма??

    Вместо да говорим по форумите - идва референдум, единствения и реален шанс за промяна на политическата система, да не го проспиваме!
  • 16 Лари

    0 0 Отговор
    Още преди 30г Ванга е казала че 2017г дойде ли млада руса жена на власт само тя ще ни оправи. Ама тия дето са захапали кокала не го пускат,и едва ли ще дадат жена дасе кандидатира за президент.Но ще гледаме мили българи ако случайно изскочи такова предложение, гласувайте за нея..дано пък този път имаме късмет..докато сме живи дая видим тая Бългория най после добра и за честните българи...а не само за малцинства,емигранти,руснаци,испанци и политици с джобове до кокалчетата.
  • 17 mdaa

    0 0 Отговор
    вони и още как. Вони от три години, още от когато се лееха сърцераздирателни мелодрами за клетите бежанци, които били лекари, учители, инженери и идвали да оправят застаряващата икономика на Европа. Вони още от как ни карахте да им носим дрехи а те ги изхвърляха. Вони още от как обиждахте с най-грозните обиди и карахте да се срамува че е българин всеки дръзнал да каже че тия не са никакви бежанци.