28 Септември, 2016 18:33 1 988 2

Скандалът за ООН - начин на употреба

  • скандалът оон-
  • начин на употреба
Скандалът за ООН - начин на употреба - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-накрая дойде заседанието, на което Борисов съобщи за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева и направи каквото можа според въображението си, това да изглежда негово решение. Въпреки че бе извършено под външен натиск и при явното нежелание на премиера да влиза в безинтересна за него игра, която може освен друго да му донесе и негативи. Че подмяната на кандидатурата ни за шефския пост в ООН чука на вратата стана ясно още преди десетина дни, когато се раздуха международният скандал Берлин-Москва, в който канцлерът Ангела Меркел настоявала за новата кандидатура на Кристалина Георгиева, пък Владимир Путин си бил твърдо за Бокова и се дърпал за смяната.

Германия и Русия си ги мериха, а Борисов не беше щастлив, защото за пореден път лъсва печалният факт, че последните решения, свързани с нашите си нещица, не се вземат нито на Дондуков, нито в Банкя, а извън страната и то без наше участие. Нещо, което не е по вкуса на премиера да се знае и коментира. Той реши да забави играта и продължи да тупка топката още седмица, като направи това, което е по силите му да демонстрира, че последната дума ще е негова и че казусът е в ръцете му. Бокова да се стегне малко, че се изложихме. Това можа да измисли и си скалъпи основание да я напъди от състезанието – ако не подобри класирането си драстично – да стане първа или втора. Бокова също е била наясно, че мачът за нея е свършил. Тя в никакъв случай не е вчерашна. От самото начало на битката й за водещия пост тя нямаше гръб в кабинета, въпреки уверенията и купчината писма до Буркина Фасо, Бурунди, Свазиленд и безчет други "традиционни" демокрации с молба за подкрепа. Обаче Ирина вече е шеста. И даже жени я задминали, което е напълно неприемливо за премиера. А момчетата от Пеневата чета бяха герои като четвърти в света...

Борисов е артист и действа според нивото на почитателите си, без да се раздава излишно, но и никога не ги оставя без своя номер. Е, сега вече ще видим какво е подкрепа, патриотична еуфория и национална гордост. Чуждото тяло, което дразнеше десните в кабинета вече го няма. Защо не я смениха в по-подходящ момент, щом видимо не могат да я понасят като дъщеря на „сатрапа Боков“, а ставаме за смях на последната права?! Нали беше наследство от прокълнатия Орешарски, какво пречеше да и дадат да разбере, че конфигурацията в новия кабинет я изключва от играта за ООН. Толкова неочакван ли бе меракът на Меркел да я сменя, та така ни завари по долни гащи преди последната обиколка. Май пак последни разбрахме какво се случва, пък и никой не счете за необходимо да ни светне по въпроса. Големи началници, какво да ги правиш. А за "фундаменталната" роля, която изпълнява външното ни министерство, най-добре да помълчим. Като опре ножът Борисов се чува я с Путин, я с Ердоган, я с Меркел и керванът продължава.

Сега левите ще ближат рани и ще се заканват с отмъщение на президентските избори с няколкото си кандидати, които вероятно ще се затрият взаимно, а десните ще празнуват пропъждането на "потомствената комунистка". И двете стари не си дават сметка, че и Бокова и Георгиева отдавна са еманципирани от партийна или друга зависимост у нас и пишат биографиите си солово. Но подобен поглед към конфликта ги устройва. Едните ще са ощетените и жертвите, другите - победители и стожери на справедливостта. От БСП и АБВ моментално определиха оттеглянето на кандидатурата на Бокова като предателство към страната. От партията на Първанов поискаха уволнението на външния министър Даниел Митов, а Корнелия Нинова отиде още по-далеч, като заяви, че започва консултации за вот на недоверие към кабинета. Чашата била преляла. Кандидатът за президент и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов нарече случилото се кардинална грешка, която свежда до минимум шансовете ни да имаме наш генерален секретар на организацията. Според ДПС случилото се вреди на имиджа на страната, а президентът Плевелиев заяви, че издигането на нов кандидат не е прецедент в световната практика, но трябва да се обединим и мобилизираме около новата кандидатура. На финала изглежда, че всички политически сили получиха залче хляб, от което да си намачкат малко мърляво топче тесто за собствена употреба. Някой знае ли какво се случва в „Локомотив“-Горна Оряховица – и там имаха проблеми с класирането и ултиматум към треньора за излизане на по-предни позиции. Изгониха ли треньора Червенков, какво става?!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 първо полувреме

    0 0 Отговор
    Споко, мача едва сега започва, има още много да се доиграва но каквото и да стане накрая пак сме прецакани(и от свои и от чужди)Затуй, пасивните да си приготвят тубичка вазелин(а защо не и 2-3 за по-сигурно)а малкото активни да фащат сопата и да помогнат малко на Динко да "разчупи атмосферата".

    Коментиран от #2

  • 2 Иван Петричев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "първо полувреме":

    Съгласен.