Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 11:57 15 794 30

И пак не ги е срам

  • избори
И пак не ги е срам - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов получи вот на доверие, ДПС все така определя избора на президент, а независимият кандидат е все пак възможен. Така може да се обобщи хаотичният изборен ден, в чийто край научихме нещо много интересно.

Коментар на Татяна Ваксберг за Дойче веле

 

Българските турци и роми много са загубили, ако в неделя вечерта не са проследили пресконференциите на двамата кандидати за президентския пост. Това е бил техният шанс да чуят как за тях се говори с надежда от всеки възможен национален екран, да научат как от тях нещо зависи и да видят колко много място те заемат всъщност в българското общество.

Причината за това отношение са социологическите данни за резултатите от първия тур на президентските избори. Те показват, че 10-процентовата разлика между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин може да бъде наваксана само с мобилизирането на гласове, идващи от многобройни и монолитно гласуващи групи граждани.

Двойният конфуз

Това положение създаде двоен конфуз в следизборната вечер. Първият беше в това, че часове наред след като Ахмед Доган вече беше заявил, че ще подкрепи кандидата на социалистите, и двата водещи щаба продължаваха да се молят на глас за подкрепата на ДПС. А вторият конфуз беше в това, че представители и на двата щаба се чувстваха задължени да пояснят, че „не се срамуват“ от ничия подкрепа - „на роми или на турци, на леви или на десни“.

Това е най-убедителната визитна картичка на цялата българска политика, а не само на кандидатите в тези избори. От двайсет години насам етническият вот избира или проваля кандидати за различни постове и от двайсет години насам турците и ромите са групи, към които нито една от водещите партии няма реален политически ангажимент извън времето на изборите. Новината на 2011 идва с чувството „срам“, макар и употребено в отрицателна форма. На никого не би хрумнало да уточнява от какво точно не го е срам, ако въпросният срам действително отсъства.

Що се отнася до помощта, която ДПС може реално да предостави на Ивайло Калфин, тя не е чак толкова голяма, колкото изглежда на пръв поглед. По данни на Алфа Рисърч 57% от избирателите на ДПС, които са гласували на изборите през 2007 година, в неделя и без това вече са гласували за Калфин. Това означава, че дори и при максимална мобилизация и послушание на втория тур, ДПС би могло да осигури на Калфин по-малко от половината си гласове като допълнение към тези, които той вече има. Това надали би било достатъчно за преодоляване на изоставането му от Росен Плевнелиев.

„Достатъчните“ гласове биха могли да дойдат от кандидат, който късно през нощта в неделя отказа да подкрепи когото и да било на втория тур - Меглена Кунева. Както изчисли бившият вицепремиер Даниел Вълчев, ако изборите бяха не президентски, а парламентарни, тези половин милион гласа, дадени вчера за Меглена Кунева, биха гарантирали влизането на около 40 депутати в парламента. За двайсет години демокрация нито един независим кандидат не е могъл да регистрира подобен резултат.

Борисов знае най-добре

Според социологическите данни за Меглена Кунева са гласували предимно образовани хора и предимно жители на големи градове. Този профил отговаря на профила на избирателите на Плевнелиев, а не на тези на Калфин. Макар че и този извод е прибързан, понеже за Меглена Кунева определено са гласували тези, които не одобряват хегемонията, стила и съдържанието на ГЕРБ. А това означава, че сред нейните избиратели не би следвало да се очакват твърде много поддръжници на Плевнелиев.

Всъщност най-бързият анализ на всичко, което се случи по време на първия тур, беше направен от премиера. „Ние получихме вот на доверие“, каза той по време на пресконференцията на ГЕРБ. Нищо не е по-вярно от това заключение - въпреки половината негласували българи и въпреки сериозната подкрепа за други кандидати, може да се каже, че хората потвърдиха: те харесват ГЕРБ. Тук е мястото да посочим колко не ни е срам от това.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    0 1 Отговор
    За съжаление Мeглена Кунева беше единствената, който се държа мъдро и имаше смелоста, да се опълчи на големите политически партии - мастодонти, за да даде увереност на знаещите, можещите и интелигентните, че не всичко в тази държава е загубено. С безумно ниския си бюджет от 300 000 лв. за предизборна кампания, набран от лични дарения трудно би се справила със смазващата PR и рекламна кампания на ГЕРБ и БСП... Не съжалявам, че сме гласували за нея - това ни дава правото да продължим да изискваме, да задаваме въпроси, да настояваме за отговори! Жалко за всички "политически мъже", които се скриха зад удобната забрава на времето и не се противопоставиха на откровените манипулации, лъжи и клевети по адрес на Кунева - защо всички стари муцуни от БСП и от СДС мълчат, като бити гейове зе истината около АЕЦ"Козлодуй" и затварянето на четирите реактора? Защо всички мълчат за парите от ЕС, които "усвоиха" /разбирай откраднаха/ за рехабилитация на блоковете с предварително... още поставеното условие за затварянето им още през 1993 година, потвърдено и през 1998 година?! Къде са ви топките и защо не ви стиска, да си кажете? Дано скоро има промяна на мрачната ситуация в България, защото е много зле, отчайващо зле да ни управляват недоучили и неопитни милиционери и новоизлюпени партийни функционери и подлоги на Б.Б.!

  • 2 реалист

    1 3 Отговор
    Българино,не осъзнаваш ли накъде ни води ГЕРБ,не осъзнаваш ли как един мафиот иска цялата власт и ако наистина не осъзнаваш тежко ни горко!!
  • 3 gost

    1 0 Отговор
    Най вероятно си от някоя организация на ПСП – партия която няма място в управлението на страната никога повече и под каквато и да е форма.
  • 4 petia

    2 0 Отговор
    стига с тия комунистически игри ,че на хората им писна - комунизма си отива , спете спокойно деца
  • 5 Огъст

    1 0 Отговор
    Браво Петя!
  • 6 Маца

    1 3 Отговор
    на снимката бъдещия президент изглежда като като държанка на някоя мутра! Демек само руса коса и гърди липсват!
  • 7 Здравомислещ

    4 1 Отговор
    Някой пак е спал на мокри вестници.Не харесвам гербавите , но в пъти повече не мога да гледам мазните комуноиди и анадолските тарикати , които придават чугунено -ориенталски привкус на объркания "политически живот" у нас.Просто тия вторите трябва да бъдат натикани в дупки и да нямат достъп до никаква по-голяма власт от тази на плашилата в селските бостани.Затова на втория тур да ги пратим в миналото където им е мястото.
  • 8 balgarin

    0 2 Отговор
    NIKOI NE MOGE DA VI DADE TOLKOVA KOLKOTO AZ MOGA DA VI OBE6TAIA........
  • 9 слава парушева

    3 0 Отговор
    Избирайте по малкото зло!!!
  • 10 ВИП АМГ

    3 0 Отговор
    v nedelia triabva da napravim vsichko po silite si za da niamame komunisticheska pionka za prezident.
  • 11 2jak

    0 1 Отговор
    Алеко го е написал преди много време "БАЙ ГАНЬО ПРАВИ ИЗБОРИ"
    1:1 с днешната действителност
  • 12 прост

    1 2 Отговор
    не мислете за кого ще гласувате, а какво лично за вас ще ви донесе избора! ако е нищо - стойте си у вас, ако е повече от нищо - вижте какво пправят гърците - точат целия съюз и дори нас, които сме по-бедно от тях.....

    Коментиран от #15

  • 13 hubaveca

    0 2 Отговор
    ei bravo ne na komunizma ama va koe mu lice gerbovoto li? stahotno togava gospoda i gospogi ne komunisti daite na pojarnikar4eto vsi4ko i primierski post i prezidentski i ob6tinski e daite mu togava i genite si v ku6ti , 4e da znaete sus sigurnost ,4e toi ni opravq vsi4ko i vsi4ki v durjavata.strategi4eski mislite samo taka puk 6te se opravim da znaete.
  • 14 stoxi

    0 1 Отговор
    ima li oste nqkoi da glasuvat .
  • 15 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "прост":

    @12 ti naistina si ..... no sam siguren che ostanalata chast e dostatachno inteligentna i shte glasuva
  • 16 pacoran

    0 0 Отговор
    Abe gerb ne sa cvete za mirisane ama komunistite 20 godini kradiaha aide stiga tolkova da gi pra6tame po domovete vikam vsi4ki da glasuvat za PLEVNELIEV i tva e!!!
  • 17 VANIO

    1 1 Отговор
    Horata sa poludeli zashto iskate GERB??????
  • 18 naroden

    0 0 Отговор
    emi tiq koito se borqt za prezidenskite izbori nalisa bili i te 4erveni bad boikoe bil ohrana na todor jivkov toi vodi sashtata politika ka jivkov taka4e bad boiko shte e na pred sega gerb prezident utre parlamentarni izbori tovae kvoto i da mislim trqbva dago priemem
  • 19 naroden

    0 0 Отговор
    emi tiq koito se borqt za prezidenskite izbori nalisa bili i te 4erveni bad boikoe bil ohrana na todor jivkov toi vodi sashtata politika ka jivkov taka4e bad boiko shte e na pred sega gerb prezident utre parlamentarni izbori tovae kvoto i da mislim trqbva dago priemem
  • 20 Galin

    0 0 Отговор
    гледам днеска ходят директно до къщите на циганите да им дават пари .... за да гласуват за ДПС ...... !!!! а ДПС да дадат гласовете си на БСП ... те са рака за рака тала че стога толкова сме позволявали на тия да ни Маниполират .... а да се вземем в ръце и да гласуваме по добре ГЕРБ отколкото тия!!! поне РЕЖЕ ЛЕНТИЧКИ ЧОВЕКА СРАВНЕНИЕ С ПРЕДИШНИТО ПРАВИТЕЛСТВО ДЕТО НИ УПРАВЛЯВА 20 Години и сътвори МНОГО БЕЗУМИЯ ЗА КОИТО СЕГА СИ ПЛАЩАМЕ !!!! НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ !!!!
  • 21 попов

    0 0 Отговор
    много добра снимка!!! Поздравления селския бабаит сочи щастливия лумпен БРАВО
  • 22 дфгнгфм

    0 0 Отговор
    реалист
    (гост)
    12:09 24:10:11
    Българино,не осъзнаваш ли накъде ни води ГЕРБ,не осъзнаваш ли как един мафиот иска цялата власт и ако наистина не осъзнаваш тежко ни горко!!

    реалист да ти кажа по-добре българин мафиот от колкото коалиция между комунист и диарбекирец
  • 23 robeen hood

    0 0 Отговор
    МУТРАТА С ГОЛЯМАТА ГЛАВА И ПАДНАЛАТА НАДОЛУ МАНДИБУЛА - БОКО, УСМИХНАТИЯ МАКЕДОНСКИ МАЗНИК , КРАДЕЦА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, ТИЯ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ??????????? БЪЛГАРИНО, УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ СЪБУДЕСТЕ СЕ БЕ, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КАКВО СТАВА ?
  • 24 соник

    0 0 Отговор
    Колеги какво е това заглавие, това не е заглавие на новина а един вид казвате сайта за кого е и против кого е вие сте новинарски сайт и не трябва да сте на ничия страна...
  • 25 Катя Христова

    0 0 Отговор
    Да, вярно е че за г-жа Кунева гласуваха образовани, умни и свободни хора, за жалост не достатъчно в Бг.
    Росен Пневнелиев беше добър министър, но в ролята на президент си мисля че е подходящ.
    Калфин изобщо няма да коментирам!
  • 26 Катя Христова

    0 0 Отговор
    Не е подходящ
  • 27 по малкото зло

    0 0 Отговор
    БСП стават все по смешни...за тях ще гласуват само необразованите, циганите и турците....а и пенсиите...........и вие искате някой нормален да си даде гласа за тях..ГОЛЯМ СМЯХ...
  • 28 Станислав

    0 0 Отговор
    Герб е първата партия от новото начало на България, псевдо демократична, но по-добра от миналата власт. За жалост все още хората не знаят какво е демокрация и затова г-жа Кунева получи малко но образовани гласове. Само добро чака България след смяната на Герб и охрана...
  • 29 Иван

    0 0 Отговор
    Присъствал съм на подготовката и провеждането на няколко избора през последните 10год.но такова купуване на гласове не бях виждал .Всички партии и сдружения и съветници и въобще всеки който беше кандидат за някакъв пост даваше пари,без значение на коя партия е кандидат,просто купуването на гласове беше задължително на тези избори.Сумите бяха от по100,200 че и до 300лв.на глас.А това че нямаше достатъчно секции и хората чакаха с часове си беше нарочно направено за да не стигне времето и много хора да се откажат имаше пред някои секции по 200-300човека които стояха до 20.00 и пак не успяха да гласуват.То и на предишни избори е имало далавери но такива номера и лъжи като на тия...
  • 30 veselindraganov

    0 0 Отговор
    Дами и господа всезнайковци, заблудени гласоподаватели, електорални рицари и незнам си още какви- тук става дума за управлението на нашата държава и за защитата на нашите интереси, а не за телевизионен сериал, квартална кръчма или кнкурс на МЕНСА за интелигентност. Нещата се случват само чрез действие и то се нарича гласуване според наличната оферта, а не чрез трактати за външен вид на кандидата, цупене, вайкане и елитарна незаинтересованост. Като сме европейци, нека да бъдем малко по-конкретни, комбинативни и пресметливи! Какво имам предвид?
    Най-напред ще подбера авторката на статията, която иначе смятам за интелигентна и светната дама, но това заглавие дето го е лепнала- да и се чуди човек просто?! От какво да ги е срам бре госпожо Ваксберг? Като сме ги избрали, да вземат да си посипят главата с пепел и да сдадът поста предварително- надявам се нямата това предвид? И без това бандата БСП/ДПС/(ДС-БКП) дето ни яха на голо от 1956 г. насам е достатъчно нагла да твърди пред електоралното стадо, че само тя е в състояние да оправи държавата и населението, че ще рече човек че говорят пред марсианци и че тук никой не знае, че само до преди 2 години управляваха необезпокоявани, маневрирайки и маниполирайки с понятия като ЕКОГЛАСНОСТ, ДПС, СДС, НДСВ, докарвайки нещата до сегашното положение. Като че ли тук никой не си спомня кой и защо организира ноември 1989, за да може да използва необезпокояван натрупаните богатства и най-вече да оползотвори международните си връзки с държавни и мафиотски икономики, за да трансформира изтърканата вече но реална в онова време тотална политическа хегемония в тотална, безапелационна и вечна икономическа хегемония. Като че ли тук никой не си спомня последният им мандат с който доразграбиха по-голямата част от това, което е останало и си доорганизираха неразбиваеми капии на всяко едно властово и икономическо ниво.???!!! Нима всички вие искате да убедите някой, че за 2 години тези хора са променили своето верую и от висши соцченгета и партийни номенклатури са се превърнали във филантропи, защитници на изстрадалия народ и корифеи на новата икономика? Хайде моля осъзнайте се! За това искам да Ви кажа дами и господа, че при ситуацията, която за съжаление е неотменим факт трябва да сме пресметливи, трезви и да гледаме кое сред предложената на за изборите политическа оферта най-добре ще защити нашите интереси. За съжаление на 30 октомври имаме само 2 възможности на които да разчитаме, така че моля бъдете умни. На Калфин, Станишев , Данаилов и Доган ли разчитате- те само искат да се върнат там където са от 67 години и повярвайте ми, не за да променят каквото и да било в своята политика. За съжаление другата алтернатива- ГЕРБ не е много по-различна поради простата причина, че и Б.Б. е проект на ранната БСП(ДС/БКП) от времето на Царя. Хубавото обаче е, че днес този посткомунистически проект излезна от опеката на хардлайнерите и защитава интересите на напапали се вече бивши апаратчици/милиционери и настоящи основни строители на "капиталистическа" България, които искат ред, закони, подбрани чрез отстрел и вече костюмирани и ошлайфани мутри- това е добре като крайна цел защото устройва и нас до известна степен. Най-доброто на ГЕРБ е, черазбива бавно и полека (за съжаление и подборно) неразбиваемите капии на "синовете на народа". Вълшебният принц няма да дойде в неделя, там ни чака само Бойко Борисов, който, въпреки, че често обижда интелекта като такъв е определено по-добрия за нас от комбинацията Станишев, Доган, Калфин, Данаилов. Това егорчивата истина дами и господа. Така, че в неделя- умната, със стиснати зъби и войнишка крачка пред урните, а там сами си знаете интересите. Не може да ги оставиме в ръцете на цигани и турци, които са като нас но още по-лесно манипулируеми и съответно предпочитани от "политическата" ни класа. Видяхте, че още не сме дорасли да гласуваме като хората, въпреки че на тези избори имахме Меглена Кунева, която макар също да не е идеалния чист херувим, безспорно беше най-светлият лъч за Президентската институция. Моля не позволявайте предстоящата седмица да изтрие спомените ви от последните години и който егласувал за Кунева да гласува сега за Плевналиев, че е по-малкото зло а има и положителни черти.