Last news in Fakti

26 Октомври, 2011 11:51 7 435 5

Доц. Гешева: Държавата да плаща лечението на наркоманите

  • софия-
  • доц. маргарита гешева-
  • лечение-
  • наркомани-
  • нзок-
  • наркотици

Наркоманите у нас между 12 и 60-годишни. Амфетамини и екстази са на мода.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Между 12 и 60 годишни са наркозависимите, с които доц. Маргарита Гешева, ръководещ Токсикологоята в „Пирогов”, се е сблъсквала в нейната практика по детокс програмата. Според нея в България се употребява най-вече хероин, но в момента „цъфтят” екстази, амфетамини и друга дрога на хапчета. Лечението на наркозависимите трябва да минава през НЗОК, т.е. за него трябва да бъдат осигурени пари от държавата. В някои частни клиники има безумно скъпи цени на метадоновото лечение, заяви в интервю за Факти.бг доц. Гешева.


Трябва ли лечението на наркоманите да бъде вкарано в системата за здравеопазването?
Да. Така или иначе трябва да се помага, така или иначе тези хора трябва да се върнат към нормален начин на живот и това струва пари. Обикновено семействата на зависимите са много обеднели, защото те са като изтръскан чувал. Не трябва финансовата причина да бъде повод един човек да затъва и да затъва, и накрая да загине. Няма безплатно лечение. Проф. Камен Канев, който е началник на клиника Токсикология във ВМА и аз, като началник клиника на Токсикологията в Пирогов, сме отправили писмо до НЗОК. Оттам ни отговориха, че поемат ангажимента за лечението на пациентите, но когато хората сами нарушават здравето си не се поема финансов ангажимент. Това означава, че НЗОК абдикира, и не просто абдикира, а никога не е навлязла в тази сфера на лечение. Но в европейските страни не е така. В много европейски страни лечението на зависимостите се поема от държавата – от здравните каси и от публични средства по какъвто и да е начин.

Имаме ли достатъчно подготвени специалисти и могат ли частните клиники да лекуват наркомани ?
Частните клиники, които лекуват наркомани, прилагат метадон. Метадонът има някакъв двоен стандарт, така че има и по евтин, и по-скъп. Има много частни клиники, в които има извращения и  безумни цени на метадоновото лечение. А иначе най-напред детоксикацията на един зависим се извършва в токсикологични клиники, които имат и сериозна реанимация на територията на болницата. Такива са Пирогов и ВМА. Детокс- програма би могла да бъде правена и в друго клинично заведение, но разбира се трябва и терен, и реанимация, и персонал. Всъщност ние вече утъпкваме пътеката за детокс-програмата. Още повече, че медици от Пирогов и проф. Канев участваме в национални програми в работни групи за лечение на зависими, с цел да се помогне в глобален аспект, този проблем да бъде подпомогнат и да се види от къде могат да се гласуват пари.


България разполага ли със съвременните методи на лечение, защото при нас бумът на наркотиците бе след 1990 година?
Ние осъвременихме нещата, например на територията на клиниката работим с психиатър. Във Франция и Швейцария, има обучение за провеждане на детокс -програми . Разбира се, че сме в крачка с времето само, че има няколко начина, по които може да се въздейства. Единият е наркотици с други наркотични средства – хероин с морфин , ние никога не сме били поддръжници на този начин. Ние имаме друга система, тя е съобразена със световните стандарти. Не подценявайте изобщо токсиколозите и психиатрите, които се занимават с детокс програмата.


Кога трябва да отиде наркоманът да се лекува в комуната и има ли добри комуни в България?
Комуната е един следващ етап на лечение . Терапевтичната общност, на практика, е един друг етап на лечение след провеждане на детокс-програмата. Има и терапевтични общности, които директно могат да приемат пациентите без провеждане на детокс-програма, но там нещата се превръщат в проблем и те могат да бъдат минирани още от самото начало. Лечението на зависимостите е екипен труд, то се лекува от токсиколог, психиатър, рехабилитатор и етапно. Това е една болест, която е хронична и рецидивираща.
Има една комуна Феникс, в България, която не работи лошо, там има и психолози, но имам впечатление и от комуни, които са испански и италиански, и които са под шапката на Евангелската църква с различно присъствие, в които няма абсолютно никакво лице, което да бъде с медицинско образование и те имат сериозни успехи. В краен случай те се обръщат към лекари, дори имам един такъв ангажимент към една от испанските комуни Рето, така че, когато закъсат, стига да са им осигурени пациентите, никой няма да им откаже помощ. Пирогов осигурява помощ дори и на неосигурени лица, ние няма да ги оставим да загинат.
 

Коя е най-ниската възраст на наркоман, с който сте се сблъсквали  и  коя е най-високата? Кой е предпочитаният наркотик в България?
На 12 и 60 години съм виждала зависими към опиати, т.е. към хероин. Наркоманите в България се увеличават в общ аспект на употреба на всякакъв вид дрога. Има незначително намаление при употребяващите хероин. Сега се употребяват амфетамини, екстази, възбудната дрога, те „цъфтят” в момента.


Колко наркозависими минават годишно през Пирогов?
Различно. Когато има нарушена доставка на хероин те го заместват с  фентанил, с други субстанции и тогава по-често идват при нас.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Panaceq

    0 3 Отговор
    M..ната им на европейските страни как е , ние не сме съгласни да плащаме за щуротиите на безмозъчните. По тая логика ще трябва да плащаме прегледите на проститутките, лечението на алкохолиците и темподобни издънки. Заради такива като вас - алчни хиени страда реномето на цялото лекарско съсловие.
  • 2 atanasis456789

    0 3 Отговор
    ako tez zavisimite ne se vzemat u race da mriat kato bolni ot tiax faida nema ili pak da gi angajirat v denonoschna rabota kakto zatvornicite bez da imat vreme da misliat za narkotici
  • 3 гладен

    0 3 Отговор
    да се бесят безплатно
  • 4 Antoni Hristov

    3 0 Отговор
    Dano sinovete i da6terite vi da ne stanat zavisimi i togava 6te peete druga pesen.Mnogo qsno 4e trqbva da ima bezplatni detoksikacii v pirogov mislq 4e e 160 lv. na den ot kade narkoman 6te ima tolkova pari tova e obir.A plus tova metadona se otpuska bezplatno v Bulgariq no se pla6tat mnogo pari ot zavisimite v 4astni programi i mn. doktori stanaha lmiioneri koeto e gadno da pe4eli6 ot stradanieto na drug.To 6te vi se varne na vsi4ki i na vas negativisti spamagii.Kadeto sigurno edin danak ste platili.
  • 5 Мина

    3 0 Отговор
    Доц. Гешева, Благодаря! Благодаря за Вашето усърдие и това на проф. Канев за да се събуди НЗОК!!! Нашите деца - повечето интелегентни и незнаещи нищо за дрогата през 90-те години едва оцеляват до днес тъй, като държавата ни нехае!!! Моля Ви, откъде да получим повече информация за Вашите методи на лечение на наркозависими? Моят син нееднократно се е изчиствал , бил е в Рето, във ВМА, в програма със Субститол и има неистово желание да премине лечение с детокс и да се отърве веднъж завинаги от зависимостта!