Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 13:01 3 247 2

Разбити са 9 трансгранични канала за хероин през България

  • софия-
  • гдбоп-
  • валентин трифонов-
  • наркотици-
  • канали-
  • хероин-
  • марихуана-
  • канабис-
  • дизайнерска дрога-
  • амфетамини

Вече 13-годишни вземат амфетамини и марихуана

От началото на 2011 г. до края на м. октомври включително са разкрити  и неутрализирани 9 трансгранични канала за трафик на хероин през територията на България за Западна Европа. Това заяви специално за Факти.бг заместник- директорът на ГДБОП-МВР комисар Валентин Трифонов.

В резултат на проведени полицейски операции на територията на страната от ГДБОП-МВР самостоятелно или съвместно с други служби в МВР, Агенция “Митници” или при паралелни полицейски разследвания съвместно с чужди партньорски служби към 31.10.2011 г., са задържани общо 351 лица по линия “Наркотици”, съобщи комисар Трифонов.

Броят на задържаните лица на територията на страната в повечето случаи е функция от големината на населеното място, близостта до граничен пункт или магистрално трасе, съсредоточаване на по-голям брой учебни центрове (университети) в населеното място, курортни комплекси и др. Статистиката сочи, че по-големият брой задържания на лица през 2011 г. са извършени в София град и област, Благоевград, Варна, Хасково, Сливен, Пазарджик, Кюстендил и др., сочи статистиката.

В отговор на въпрос дали освен в Благоевградско има и други региони популярни с отглеждането на канабис, комисар Трифонов заяви: „В България канабис се отглежда основно за вътрешния наркопазар. Спецификата при марихуаната е свързана със затворения цикъл на производство - от получаването й до реализацията й, процесът се извършва само в страната. Анализите потвърждават, че географските граници на отглеждане на канабис на територията на  страната се разширяват. Основен район  за отглеждането му остава Петричко-Санданския регион, което се благоприятства от подходящите климатични условия. През последните 1-2 години се налага тенденция към отглеждане на канабис в закрити помещения, специално пригодени за целта. В повечето случаи се касае за малки, домашни “оранжерии”, оборудвани с климатици и ултравиолетови лампи, система за овлажняване на въздуха, измервателни уреди на влагата в почвата, таймери за лампите, трансформатори, различни химикали и торове, стимулиращи растежа и др. При по-големия брой разкрити закрити помещения за отглеждане на канабис е установено, че се използват холандски семена за посев, с цел получаване на  продукция с по-високо качество, респективно по-високо съдържание на активното вещество - тетрахидроканабинол.

За дизайнерските наркотици у нас

Българският наркопазар като цяло следва тенденциите на европейския наркопазар. През последните 1-2 години се разпространяват т. нар. “дизайнерски” наркотици, които са алтернатива и близки по състав на синтетичните наркотици. Проблемът в световен мащаб е, че  докато за възникналите нови вещества тече процедура да се включат в забранителните списъци, на тяхно място се появяват нови такива, които още не са забранени.  През м.февруари 2011 г. в България са извършени законодателни промени и в Приложенията (списъците) към Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсори, са включени нови 25 вещества. В тази посока предстоят още промени в действащото законодателство, с цел своевременното поставяне под забрана на нови психоактивни вещества, коментира заместник-началникът на ГДБОП. 

Възрастова граница на ползващите наркотици

Наблюдава се намаляване на възрастовата граница на употребяващите марихуана и амфетамин, която започва от 13-14 години, твърди комисар Трифонов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свилен

    0 0 Отговор
    борко ето и децата ползват дрога вследствие на управлението ти
  • 2 СМЯХ

    0 0 Отговор
    Конкуренцията на бойко са ударили ...
    всички улици са надраскани от наркомани и на всеки ъгъл се продава дрога !