Last news in Fakti

31 Октомври, 2016 15:40 2 253 1

Владимир Путин и френските десни

  • владимир путин-
  • франция-
  • русия-
  • десни-
  • избори-
  • франсоа оланд-
  • никола саркози-
  • ален жюпе

Жюпе е за отмяна на санкциите към Москва, но настоява за диалог

Владимир Путин и френските десни - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако френските крайнодесни от партията на Марин льо Пен без уговорки обичат руския президент, то в лагера на десните „републиканци“ нещата не са така еднозначни, коментира RFI. В момент, когато бившият президент и премиер Никола Саркози и Франсоа Фийон не пропускат случай да се застъпят за подкрепа на Владимир Путин, един от най-вероятните претенденти за поста президент през 2017 г. Ален Жюпе, се изказва за лидера в Кремъл не без скепсис.

Владимир Путин трябваше да пристигне в Париж на 19 октомври по случай откриването на руски културно-духовен център. Но визитата така и не се състоя. На 11 октомври прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че кремълският лидер „е взел решение да отмени посещението си в Френската република“. Възникналата полемика във Франция след отмяната на посещението показа, че въпросът за отношенията с Русия ще играе роля в предизборната борба, коментира RFI. Традиционно най-активни сред привържениците на Кремъл са популистите. Лидерът на „Националния фронт“ Марин льо Пен, лидерът на крайнолевите Жак-Люк Меланшон, а така също и представители на маргиналните партии и движения, застъпващи се за излизане от НАТО и ЕС, отказ от еврото и засилване на позициите на Франция на международната арена.

Според RFI първо място в рейтинга на „путинофилите“ заема бившият премиер Франсоа Фийон. Той първи се възмути от думите на президента Франсоа Оланд за възможна отмяна на срещата с Путин. Стари отношения свързват Путин и Фийон. През 2013 г. руският президент го покани на своята вила в Подмосковието, а през същата година Фийон участва във форума „Валдай“. Не е за учудване, че в предизборната борба привърженици на Фийон станаха Тиери Мариани (главният лобист на руските интереси във Франция) и Никола Дюик, който два пъти, през 2015 и 2016 г., посети Крим в състава на парламентарна делегация.

Най-известният привърженик на руския президент от десния фланг според RFI си остава Никола Саркози. Ако в началото на своя президентски мандат през 2007 г. той си позволяваше критични забележки по адрес на руския си колега, то днес заявленията за необходимостта от спазване на човешките права в Русия останаха в миналото. Саркози е за отмяна на антируските санкции и в различни вариации повтаря, че „Крим сам е избрал Русия“.

Според последните проучвания на общественото мнение фаворит си остава бившият министър на външните работи и бивш премиер Ален Жюпе. „Русия е велика страна, но в даден момент не трябва да се боим да кажем на Путин „стоп“. Ние не анексиране съседи“, заяви Жюпе през април 2015 г. и подчерта, че той не е „русофоб“.

Жюпе е за отмяна на санкциите към Москва, но настоява за диалог. „Аз съм силно шокиран от това, което става в Алепо. Режимът на Башар Асад заедно с руските съюзници извършва военни престъпления. Ако Путин бе дошъл във Франция и се бяхме срещнали, щях да му го кажа“, каза Жюпе през октомври т.г.

Главният скептик по отношение на Кремъл сред френските десни е депутатът Ерве Маритон. „Поразява ме преклонението пред Путин сред „републиканците“, каза Маритон за изданието JDD. Той съжалява за антиамериканския и антиевропейския курс на част от неговите съпартийци. Той е известен с това, че активно подкрепяше Михаил Хородковски, докато олигарха беше в затвора и се срещна с неговата майка в Москва през 2008 г. Маритон е един от малкото френски парламентаристи, които свободно говорят руски език, припомня RFI.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 1 Отговор
    Пак познатите глупости: анексирал Путин нещо, което всъщност въобще не е анексирано, а съсвем легитимно Крим си е избрал че иска да се присъедини към руската федерация; и каквото и да направи той и Асад в Сирия, все са виновни, а куцо, кьораво и сакато по света са възмутени! Ми, брадатковците сигурно с мед да ги намажем, а? Особенно ако са в Ирак и Афганистан.