Last news in Fakti

21 Ноември, 2016 08:00 2 783 3

Трайков - сам сред свои

  • трайков-
  • сам сред свои
Трайков - сам сред свои - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трайчо Трайков се оказа най-надценяваният от всички кандидати на отминалите избори. Не като лични и професионални качества, каквито безспорно притежава, а като шансове за успех. Почитателите му го натовариха със свръхочаквания, доста озадачаващи за неутралния зрител. На пръв поглед всичко му бе наред – образование, управленски опит, правилна евроатлантическа ориентация с прилежащия набор от десни ценности и постулати, които да лансира. Но в дадената ситуация той бе обречен от самото начало.

Първо бе издигнат от политическа сила, раздирана от скандали и противоречия, с пълна невъзможност да привлече на своя страна повече от шепа хора извън традиционните гласоподаватели на СДС, ДСБ и по младото ДБГ. Останалите парчета от коалицията дори не си струва да ги изброяваме с оглед на оскъдния им принос, за сметка обаче на обилните им медийни изяви. Разбира се, тук блестеше военният министър Ненчев със страховития сайт на БЗНС, където бе обявен за новия Никола Петков. Или пък Корман Исмаилов, който щади околните, произнасяйки фрази, които не товарят съзнанието – просто не ги чуваш. И за това се иска талант.

Но да се върнем на Трайков. Реално лидерите на партиите от Реформаторския блок бяха и министри в кабинета на Борисов – Кунева, Лукарски, Ненчев, а здравният Москов – знаково лице на ДСБ. Изброените министри на практика бойкотираха своя кандидат с нулевото си участие в кампанията му, изразило се единствено в жалките разправии около номинацията. После се скриха. И решиха да оставят кампанията на Трайков на Радан Кънев – немирното хлапе на българската десница. Хем малко да се отърват от постоянните му нападки, хем да не дразнят премиера, който бе на косъм да ги изгони в навечерието на изборите. Пък и Радан и без това беше свободен – нямаше друга работа, нали не носеше отговорност като министър. Дай да му дадем някаква задача, белким ни остави на мира. Пък и нали той най-много настояваше за Трайчо.

И Радан проведе кампанията на Трайков по свой образ и подобие – тя бе противоречива, понякога дразнещо претенциозна. Държавната мафия била виновна за мизерията на прекрасния ни народ – това се казваше в най-въртеният предизборен клип на Трайков. Нищо че Реформаторския блок заемаше солидна част от министерските кресла в същата тази държава. В един момент кандидатът се държеше като опозиция на тези, които са го издигнали. Изживяваше се като хайдутин, излязъл сам в Балкана, да се бие за правда и свобода. Нещо като жадуващият за нормална държава Георги Кадиев, който поне правилно прецени шансовете си за тези избори и се хвърли с успех на частичните в Младост.

Това, че Трайков бе участвал в първия кабинет на Борисов също не донесе никакви позитиви на кандидатурата му. Щом Бойко го е изгонил, не ми го хвалете, клатеха глави едни. Или пък „махни го, този е човек на Бойко, нали му беше министър“, отсичаха други. Така момчето с вид на първенец от олимпиада по математика остана без никаква периферна подкрепа извън твърдото ядро на десния гласоподавател. Логично след първия тур доби изражението на вече забравения изоставен абитуриент, който през пролетта трогна сърцата на хиляди българи с тъжното си пътуване към бала. А Трайков така и не стигна до него.

Поражението му, определено от Кунева със задоволство, като резултат, затвърждаващ позициите на реформаторите, бе последвано от гонка с екипа на „Господари на ефира“. Артист като Борисов прие скункса с широка усмивка и дори нямаше търпение да го получи. А Трайков не се показа като особено широкоскроен – нищо че любимият му режисьор е циник като Тарантино. Той от самото начало бе обречен, каквото и да си фантазираха почитателите му. Едно са качествата, посланията и управленския опит, друго е крайният комплексен вид на рекламния продукт, който оценяват избирателите. Както и позицията му в „цялата схема“. Та нали иначе на балотажа трябваше да са Ивайло Калфин и Сашо Томов – те имат толкова богат управленски опит, че могат да освобождават и други народи…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 1 Отговор
    Както обикновено!:) Милен е прав!
  • 2 Прост народ слаба държава

    6 2 Отговор
    Всеки, който поне малко разбира от политика знае, че Трайчо сложи най точната политическа диагноза на Държавата. Псевдо демокрация режисирана от олигарси. Такава демокрация има в Русия и Турция. Нещо повече той начерта пътя по който трябва да се мине за излизане от положението. Евроатлантическа ориентация, бърза и задълбочена реформа в съдебната система, ясно разделение на съдебна изпълнителна и законодателна власт, равенство пред закона на всички нива, истински реформи в администрацията. Приоритетни области образование. Защитниците на статуквото направиха всичко възможно да избутат на заден план човека който би ги застрашил най много, ако спечели изборите. Не разбирам само едно, как може
    78% от избирателите да подкрепят референдума, а г-н Трайков само 5%, като целта на референдума и на Трайков е промяна на статуквото.

    Коментиран от #3

  • 3 раптър

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Прост народ слаба държава":

    Не разбирам само едно-78% от избирателите да подкрепят референдума, а г-н Трайков само 5%, като целта на референдума и на Трайков е промяна на статуквото.
    Ами ясно е защо е така, Трайчуването донесе още финансови тегоби на българите във вид на по-скъп ток , от присъединяване на ВЕИ-тата , и благинки за Костовистите ,присъединени към Веи-тата. Трайчо работи стрещу статъквото , ама за още по-тесен и ОПРЕДЕЛЕН олигархичен кръг , а народа като чуе КОСТОВ - и се хваща за кобура! Дай боже!!!