Last news in Fakti

27 Ноември, 2016 11:14 2 048 0

Тръмп, Русия, Сирия и един бунт у нас

  • тръмп-
  • русия-
  • сирия-
  • бунт

От Факти.бг ви представяме част от анализите по актуалните за седмицата теми

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво означава победата на Тръмп за Източна Европа, сближават ли позициите си за Сирия световните сили, безредиците в Харманли, беззащитието на обикновените българи и отсъствието на държава, на фона на една политическа "Дядо вади ряпа" у нас - от Факти.бг ви представяме част от анализите по актуалните за седмицата теми.

Безредиците в Харманли в социалните медии

"Бунтът" в Харманли си е чист провал на Агенцията за бежанците. И това е меко казано. Това коментира в профила си във Фейсбук Мирослав Севлиевски. Тези, които хвърлят камъни срещу български полицаи, на чиято униформена ръка има Българският лъв, трябва да бъдат смазани! Да смажеш агресивен, нагъл, крещящ по дъщерите ни изпълнен с омраза натрапник, не е расизъм, а Държава! Ако не е така, то Държавата проявява расизъм към изконните си Харманлии, Български граждани и още нещо..." Това написа Иван Ласкин във фейсбук.

Време е за чл. 61 от Търновската конституция

Месеци след като са заглъхнали оръжията на руско-турската освободителна война и родината ни е разкъсана от Берлинския диктат на Княжество България и Източна Румелия в старата ни столица Велико Търново се приема конституция. Нейният член 61 гласи: Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества. Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.

Карбовски ви предупреди: Знам какво ще стане

Mиналата година Мартин Карбовски написа текста "Знам какво ще стане". И то стана. Днес сме свидетели на бунта на мигрантите в Харманли, безредиците, беззащитието на обикновените българи, отсъствието на държава и тоталната невъзможност да се изправим срещу "историческото безумие, което ни се е паднало като жребий на епохата".

Добър вечер, България! Вие присъствате ли?

На адвокатите в България им се отваря работа. Както е тръгнало министрите в оставка няма смисъл да ходят на „Дондуков“1, а да си провеждат заседанията в Националното следствие. Там, където обясняват как вземат неприсъствени решения. Както се казва, да вземат решенията си под зоркото око на прокуратурата. Така няма как да се обясняват за неприсъствие или за вземане на решения в състояние на отсъствие.

Политическата "Дядо вади ряпа"

В прочутата детска приказка „Дядо вади ряпа“ всеки се хващаше за предния в колоната и всички дружно дърпаха и опъваха, за да изпълнят заветната цел. В родната политическа реалност всеки се е хванал и стиска по-силния край него или някоя изскочила възможност в гонитба на собствените си цели. Най-вече оцеляването. ГЕРБ са се хванали за извелия ги от властта Борисов и не щат дори да се издума да участват в кабинет, ако той не му е премиер.

Партийният интерес не е общественият интерес

Омбудсманът Манолова си свърши работата. Заедно с представители на инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016" — Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, както и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов, тя внесе Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс в Народното събрание.

Новият бюджет ни вади от джоба 5141 лв.

Предложеният от правителството на Бойко Борисов бюджет за 2017 г. ни бърка в джоба с 5141 лв. Всеки българин ще дължи по 3341 лв. Това показват анализите на експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Търси се един честен депутат да предложи намаляване на субсидията на 1 лев

Народното събрание тихомълком запази високите субсидии за политическите партии. Депутатите приеха проекта за бюджет за 2017 на първо четене и одобриха същия размер на субсидията – 11 лева на получен действителен глас годишно. Това заяви председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ адвокат Дани Каназирева.

Какво означава победата на Тръмп за Източна Европа

Правилото на икономическия либерализъм в Запада води до смъртта на политическия либерализъм. Все по-голям брой ключови страни не провеждат избори, а референдуми, базирани върху либерална демокрация , референдуми, от гласовете на онези, които губят именно от либералната демокрация. Избирането на Доналд Тръмп за президент в Съединените щати е наказание за институциите, пренебрегнали исканията на протестите от 2011 г. „Окупирай Уол Стрийт“.

САЩ и Русия сближават позиции за Сирия

Век по-късно Париж си връща славата на столица, където водещите сили в света договарят бъдещето на нациите. Синът на новоизбрания президент Доналд Тръмп – Доналд Тръмп – Младши е разговарял през миналия месец в Париж с Ранда Касис, сирийски политик, която твърдо подкрепя намесата на Русия в родината й.

Търси се президент на Републиката

23 април и 7 май 2017 г. звучат като твърде далечни дати в международния политически календар, в който напоследък дори краткосрочните прогнози изглеждат невъзможни. Но те отдавна фигурират в графата „много важни” за Стария континент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА