Last news in Fakti

20 Декември, 2016 08:00 12 903 20

Турците - в плен на страха

  • турция-
  • ердоган
Турците - в плен на страха - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция е на път да се превърне в купчина развалини - кръвопролития при терористичните нападения в големите градове, кръвопролития в окопната война срещу кюрдите в Източна Турция. Към всичко това трябва да прибавим бушуващата в съседна Сирия война, опита за преврат от това лято и последвалите го събития.

Казано накратко: Турция се намира в перманентно извънредно положение, а заради новините за все нови и нови атентати жителите на страната са изнервени до краен предел - въпреки непрестанните уверения на правителството, че ще сложи край на терора.

Планина от проблеми

При това турците се страхуват не само заради смъртоносния терор, но и заради фактическата отмяна на демокрацията. След неуспешния опит за преврат хиляди турци бяха арестувани или загубиха работата си. И далеч не само привържениците на Гюлен са на мушката на управляващата партия - всеки, който по една или друга причина ѝ изглежда опасен, бързо може да се превърне в мишена.

Със своята тактика срещу прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) правителството още повече разединява страната. Мнозина от хората, които сега лежат в затвора, доскоро търсеха решение на кюрдския конфликт заедно с управляващата партия. Още по-обезпокоително е състоянието на турската преса - вече почти няма свободни, критични към правителството медии.

А с оглед на почти четирите милиона бежанци, които понастоящем се намират в Турция, положението става още по-сложно. Избягалите сирийци са обезверени до краен предел, защото не съзират никакви перспективи за себе си в Турция.

След боевете в Алепо се очаква нова бежанска вълна, която ще изостри още повече социалните напрежения. А фактът, че сделката за бежанците с ЕС постоянно се поставя под въпрос, усложнява ситуацията още повече.

На фона на планината от проблеми турският президент продължава да преследва неотклонно заветната си цел: промяна на конституцията, в резултат от което Турция да бъде превърната в президентска република. Но терористичните атентати от последните дни показват съвсем недвусмислено, че има много по-важни задачи: правителството спешно трябва да намери решение срещу терористичната заплаха.

"Национална мобилизация срещу терора"

В речта си, която държа в сряда пред градоначалниците, президентът Ердоган призова към национална мобилизация срещу терора. Турците трябвало да са единни. И техните врагове трябвало да знаят, че Турция ще отвърне на ударите.

Съвсем между другото Ердоган призова градоначалниците да следят за подозрителни дейности в техните общини. Защото никой друг не знаел по-добре от тях какво става в турските домакинства. Само че този апел стои в пълно противоречие с призива за единство на нацията. Не само защото означава атака срещу личната сфера на турците, а и защото усилва още повече страха им от доноси. Така ли се умиротворява и сплотява едно и бездруго травматизирано общество?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всъщност

    14 11 Отговор
    ... Кой каза ,че опита за преврат с-у гаджала е неуспешен ?!? Напротив ! Напротив - целта е постигната - КАТЕГОРИЧНО - Ердоган е пътник без билет !!!
  • 2 Чавдар

    8 27 Отговор
    Ердоган бързо се учи от Путин , краставите магарета бързо се намират.
  • 3 Хасан

    14 5 Отговор
    След вчерашния терористичен акт в Германия и Германия се превръща в страна на страха.. След Франция и Германия ще има извънредно положение
  • 4 Хасан

    6 7 Отговор
    ДИДИ, ти беше права за коледните базари.. Тая година няма да пазарувам по базарите, ще си седя в къщи
  • 5 misli posle govori

    2 3 Отговор
    Андрей Ляпчев преди много години беше казал- "Со кротце, со благо".
    Като не могат да си владят болезненият национален шовинизъм, както и при сърбите, така става.Ами, този режим на Ердоган подгони покрай сухото и мокрото.Всичко се плаща от обикновения човек, а не от истинските виновници.
    Убитият руски посланик е образно казано повторение на добре познат сюжет от други минали времена от Средновековието и това е да бъдеш актьор в ролята на "вестоносецът".

    Коментиран от #12

  • 6 Гост

    8 3 Отговор
    Ето от къде сме наследили доносите и предателствата от Турция. Това което прави турският ръководител, много ми прилича на едни 45 години от нашата история.

    Коментиран от #7

  • 7 незнайко

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Вие сте чел, живял или слушал, за нашата 45 годишна история? Колко атентата е имало тотава? Учеше ли безплатно, ходеше ли на лекар и зъболекар безплатно? Не трябва да смесвате нещата.
  • 8 Хасан

    9 11 Отговор
    Ердоган сигурно се опитва да излезе от западната орбита и иска да влезе в руска орбита и затова са тия атентати.. Тоя убиец е член на религиозната секта на Гюлен.. Учил е в негови училища.. Как-то и пилота който свали руския самолет..просто се опитват да развалят отношенията между Русия ИТурция

    Коментиран от #11

  • 9 1111

    12 1 Отговор
    Ние в България също живеем в страх!До кога ще гледаме в двора на комшията?

    Коментиран от #10

  • 10 Botev

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    Когато бях в Северна Африка и обясних на един местен учител, че в България образованието и медицинската помощ са безплатни, той втренчено ме изгледа чудейки се дали си вярвам или казвам това, просто за да защитя националната чест. И последва въпросът:"Нима в България учителите и лекарите не получават заплати?"
    От тогава като чуя думата БЕЗПЛАТНО се изприщвам... в отговор на анонимния, който припомня, че някога тук нещо е било безплатно...Да размисли малко каква е била цената за това безплатно...Дали сега не пълзим на опашката на Европа заради онова безплатно....Ех, интелект, интелект, способност да се мисли и оценява ... колко трудно се среща днес подобно нещо...

    Коментиран от #13

  • 11 Хайко

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Има нещо вярно, НО защо не заклеймиха веднага свалянето на самолета? Това стана чак след почти година...
  • 12 mediator37

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "misli posle govori":

    Пълната фраза на Ляпчев е "Со кротце, со благо и со малце кютек по г.зо!", обаче от благоприличие втората част се пропуска.
  • 13 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Botev":

    Botev, като си толкова умен сравни платеното медицинско обслужване в САЩ и безплатното в Канада. Да видим на кое се натискат хората и от кое бягат...
  • 14 ЕС ССР гори бушони!

    2 2 Отговор
    Ко праим? Кой шъ нъ рани без Е ресьор а? Че нъл до ся ядоуми на вересия, кьор софта? Елита на запад ще отлита а Ганю ще покрива фалита. Да имаш акъла на Бай Ганя ама дето му иди от посли. Убава работа бате ама Българска!
  • 15 hmhmhm

    8 3 Отговор
    Турция е на път да се превърне в купчина развалини: А Дано
  • 16 Много хубаво става!

    4 2 Отговор
    Нит ти да си жив! Нит аз да съм умрял! Кой ли не избрахме да "оправи положението"? Коста Цонев, Митко Бомббата, Жан Виденовски, циганина Иванчо Костов, Бойко Побойко и всяко друго диване и какво ли още не? Е и кво все едно и също дередже ако ли не и по зле. Нужно е теория за строеж на държавата от нов тип, но кой ще я сътвори ? Слави? Вичков? Джордж Ганчев? Първанов? Всичките са пълно с газ като магарета с пръдня!
  • 17 Кочо Кочев КОЧА

    7 1 Отговор
    Безплатен обяд няма никъде по света. Ако ти не плащаш, то незначи че някой друг не е платил!!!
  • 18 АГАТА

    6 6 Отговор
    Турция не воюва само с едни терористични групировки, а с цели 10 държави които от 50 години продължават да ядат ла?на
    С последните атентати стана ясно че политиката на Ердоган е много правилно. Защото турците го подкрепват и Турция се развива доста добре.
    Направиха собствен танк,хеликоптер,самолет,подводница,оръжия,
    кола който с 20 литра минава 1000км.
    Точно затова външните сили се страхуват и пробват всичко. Но накрая ще го...
  • 19 Хасан

    1 7 Отговор
    Това се казва независима държава..Да може да се отстоявяш своите интереси.. И срещу Русия и срещу САЩ,и срещу Европа.. Браво
  • 20 681 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    ТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ В СТРАХ ТУРСКИТЕ ФЕСОВЕ !