Last news in Fakti

27 Декември, 2016 08:15 3 903 6

Предотвратяване на ескалация между НАТО и Русия

  • ескалация-
  • нато-
  • project syndicate-
  • русия-
  • рамка-
  • сигурност-
  • напрежение

Трябва да бъде създадена нова рамка на сътрудничество

Предотвратяване на ескалация между НАТО и Русия - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Джон Маккол за Project Syndicate. Той е бивш британски военен и член на Европейската лидерска мрежа.

След като изрази скептицизъм за съюза НАТО по време на своята президентска кампания, новоизбраният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп започва да рисува външна политика, която може да има мащабни последици за сигурността в Европа. Потенциалното отдръпване на Вашингтон от алианса идва на фона на влошените отношения между НАТО и Русия, които достигнаха точка на замръзване. НАТО и Русия разшириха значително военните си маневри и Европа се нуждае от нови идеи как да се справи с евентуални бъдещи конфликти.

Новото мислене е важно, имайки предвид и риска от инциденти, които биха довели до ескалиране на напрежението. Зони, в които може да се стигне до подобни сблъсъци, са Балтийско и Черно море, а подобен сценарий може да включва опасни маневри на бойни самолети и кораби. Възможността от ескалация на напрежението стана реална през ноември 2015 година, когато Турция свали руски бомбардировач близо до границата със Сирия.

Скорошен доклад на Европейската лидерска мрежа (ELN) показва, че въпреки двустранните регулации за предотвратяване на инциденти между НАТО и Русия, то рисковете са налице. Съществуващите договорености имат пропуски, защото не са хармонизирани и не взимат под внимание модерни технологии, включително и дроновете.

По-лошото е, че настоящата рамка изключва страни „на първа линия“ като България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния, както и страни, които не са членки на алианса като Финландия и Швеция. Това е сериозен пропуск, който увеличава уязвимостта на слабо регулираното геополитическо пространство от объркване и неправилно тълкуване. Има неяснота и дали страните трябва да отговорят на споразумението за предотвратяване на инциденти по вода, подписано между САЩ и СССР през 1972 година.

В подобна променлива и изпълнена с предизвикателства международна среда, е наложително да бъде създадена рамка, която да служи на военните – както и цивилните самолети и кораби – и да увеличи прозрачността и предвидимостта. В доклада си ELN предлага няколко стъпки, които значително ще намалят рисковете от инциденти и ескалацията – поне в краткосрочен план. Всички членки на НАТО и Русия трябва да обмислят предложенията на мозъчния тръст, който фокусира дейността си върху въпросите за отбраната.

Предотвратяването на военни инциденти в реално време ще изисква протоколи за комуникация и поведение за въоръжените сили на страните. Когато съществуващите механизми не са приложими, страните под оперативното командване на НАТО трябва да приемат нови протоколи, които да намалят рисковете. Междувременно, двустранното споразумение трябва да бъде модернизирано, за да отговори на новите военни реалности и технологии.

Натовските страни трябва да приемат регулации и протоколи в нова рамка и да ги прилагат, когато са в близост до руски самолет или плавателен съд. Например – всички страни трябва да изяснят подробностите относно скоростта и дистанцията, както и светлинната сигнализация.

И по-важното: новата рамка за сигурност ще окаже положително влияние на военните и цивилни комуникационни канали и ще повиши сигурността в международни води и въздушно пространство. Това може да бъде постигнато под егидата на Международната организация за гражданска авиация.

От ключово значение е регулациите да бъдат приети не само между НАТО и Русия, но и между военните и граждански диспечери на страните. И докато някои се опасяват от споделянето на информация, то данните ще защитят живота на цивилните и ще избегнат неволни военни конфронтации.

Последният компонент на новата рамка трябва да бъде разработен под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Лидерите на НАТО и Русия трябва да обмислят по време на своите срещи нови рамки, които да намалят рисковете и да увеличат прозрачността. Опасните военни инциденти трябва да бъдат избегнати – преди да стане прекалено късно.

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гов НАТО!

    9 6 Отговор
    СЛАВА РОССИИ! НАТО като куче с опашка между задните крака.
  • 2 Диди

    7 7 Отговор
    Слава на България.Слава на Европа.Живеем в мир.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4

    6 2 Отговор
    Горби как е а.? Харесва ли ти демокрацията...А Разуръжаването как еА?
    Рейгън успя не защото му вярваха А защото Некадърници като тебе дето и за градинари не стват.... Но това е казала историята....
  • 5 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    Да те пусна мирно да пресечеш една циганска махала посред нощ, да те видя тогава как мирно ще се подмокриш отдолу.
  • 6 Хайди холан

    2 4 Отговор
    Вечно проблеми с тая империя на злото . Щом огладнее малко и поради липса на витамини и студ ,налита на бой. Много пъти съм казвал ,че този не е политик , а продук на КГБ . Та той не знае що е демокрация , израснал в дива среда и възпитание не чекист или Тип Берия . Е хайди намерете нормален диалог с такъв челаавек. С една дума те са евраазиаци . Цивилизация е нещо , не пониятна за тех ,щом изпиват всичко течно .Марш у азия!