4 Януари, 2017 13:51 2 439 9

Трябва да се разшири прага за неизбежна самоотбрана

  • ангел джамбазки-
  • оръжие-
  • самоотбрана

Според Ангел Джамбазки трябва да се облекчи модела за издаване на разрешително за оръжие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Категоричен съм, че е задължително и българското Народно събрание да обсъди и приеме отдавна предложения от нас законопроект, който предвижда промени в няколко закона. Единият е законът за МВР, другият е Наказателния кодекс, в който ние разглеждаме разширяването на пределите на неизбежната отбрана. Така гражданите ще имат възможност да се самоотбраняват законно и легално в повече случаи, когато бъдат нападнати от две и повече лица или когато бъдат нападнати в границите на всеки техен недвижим имот, а не само на жилището. Много от престъпленията, довели до смъртни случаи на самотни възрастни хора, са свързани с нападения от характер на битова престъпност.

Оказа се, че законодателството е най-рестриктивно в Германия и България. В тези страни е най-трудно да придобиеш законно оръжие за самоотбрана. Категорично за мен този правен ред трябва да бъде облекчен.“ Това заяви пред Факти.бг българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Той коментира възможността Чехия да позволи използването на огнестрелно оръжие от граждани срещу терористи и вариантите за въвеждането на това в България.

В Чехия обмислят закон, с който да позволят на притежателите на законно оръжие, да го използват срещу терористи по време на терористичен акт. Смятате ли, че подобно решение трябва да бъде взето и в България?

Категорично. Обсъждам го с уговорката, че не съм чел конкретното предложение. Такива разговори се водят и в законодателния орган на Полша и изобщо в централноевропейските държави, които държат на своите граждани и на тяхната сигурност. Категоричен съм, че е задължително и българското Народно събрание да обсъди и приеме отдавна предложения от нас законопроект, който предвижда промени в няколко закона. Единият е закона за МВР, другият е Наказателния кодекс, в който ние разглеждаме разширяването на пределите на неизбежната отбрана. Така гражданите ще имат възможност да се самоотбраняват законно и легално в повече случаи, когато бъдат нападнати от две и повече лица или когато бъдат нападнати в границите на всеки техен недвижим имот, а не само на жилището. Много от престъпленията, довели до смъртни случаи на самотни възрастни хора, са свързани с нападения от характер на битова престъпност в земеделски имоти, ниви, градини и т.н. Говорим за време, когато се събира реколтата, като черешите в Кюстендил, гроздето в Южна България и стопанските имоти в Северна България. Категорично всеки гражданин, имащ законно оръжие, трябва да може да го използва при неизбежна самоотбрана. За това трябва да бъде помислено за промени в тези нормативни актове. Също и така за приемане на цялостен нов закон в сферата на сигурността, а именно законът за националната гвардия или законът за народното опълчение. Такъв закон е внесен в Народното събрание. Предложен, осмислен и мотивиран е. При създаването на този законопроект ние сме го консултирали с хора, които разбират от това. Те са били планировчици в системата на МВР и Министерството на отбраната. Те разбират от мобилизация и подготовка. Категорично такова звено трябва да бъде създадено и да се използва и в случаите на природни бедствия и аварии и за заличаването на последствията от такива катастрофи. Говорим и за непредвидени случаи на нужда, като например преминаването на държавната ни граница от големи групи лица. Такива, които са въоръжени и опасни и застрашават сигурността на българските граждани и териториалната цялост на страната. Трябва разширяване на пределите на неизбежната отбрана. Трябва да има възможност българските граждани, които имат законно притежавано оръжие да го използват в случаи на неизбежна отбрана. Трябва да бъде приет закон за националната гвардия, който да позволи на хора, преминали през системата на МВР и Министерство на отбраната и поради естеството на своята служба са се пенсионирали по-рано, но все още са в разцвета на своите сили и имат тактическа и правна подготовка, да могат да участват в защитата на сигурността на българските граждани и териториалната цялост на България.

Смятате ли, че трябва да либерализираме издаването на разрешително за оръжие по примера на САЩ? Може ли така да се реши проблема с битовата престъпност?

Проучил съм детайлно законодателството в ЕС. По повод на едно предложение в Комисията за затягане на режима на личното оръжие, направихме работна група от прависти. С колеги от Филнадния, Дания и Полша проучихме детайлно законодателството на ЕС. Оказа се, че законодателството е най-рестриктивно в Германия и България. В тези страни е най-трудно да придобиеш законно оръжие за самоотбрана. Категорично за мен този правен ред трябва да бъде облекчен. Преценката да не остава за съответния ръководител на Районно полицейско управление, както е в момента, а задължително да се издава разрешително, когато са изпълнени определени условия. Например лицето да не е осъждано, да няма висящи производства, да е физически и психически здраво, да е преминало курсове за притежанието на това оръжие и т.н. Тези условия могат да бъдат изброени изчерпателно в нормативната база. Когато един български гражданин отговаря на тези условия, императивно да бъде постановено за началника на съответното Районно полицейско управление или служба КОС, да подпише разрешително за закупуване, притежаване и използване на лично или ловно огнестрелно оръжие. Тук може би е разумно притежаването на лични оръжия да бъде ограничено във вида на възможните за притежаване огнестрелни оръжия. Например късоцевно и дългоцевно нарезно или гладкоцевно оръжие, което да има някои ограничения. Например дългоцевното нарезно да не е автоматично, за да не се придобиват оръжия, които да са заплаха за обществото. Знаете, че в САЩ можете да придобиете и картечница. Да речем, че това не е разумно за нашите географски ширини. Но поне за късоцевно номер ч и дългоцевно оръжие с полуавтоматичен механизъм на действие, е напълно разумно и възможно да бъде освободен режима, така че да бъдат придобивани от психически и физически здрави хора без криминални прояви и полицейски разследвания в момента на подаване на заявлението.

'


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aha

    29 0 Отговор
    Човек трябва да има право да се самоотбранява в собствения си имот. Не може , да ти влезе някой у вас и ти да му се молиш . По нашите географски ширини се напада и краде , как да се защити нормалния човек . С брадви и тояги ли ?
  • 2 НИК

    20 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: БРАВО НА АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ!!!
    ШАПКА МУ СВАЛЯМ ЗА ТАЗИ МУ ТЕЗА И ЗАКОНОПРОЕКТ!!!
    ПРИ БРУТАЛНАТА И РАЗРАСТВАЩА СЕ ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ ,ТОВА Е СУПЕР НАЛОЖИТЕЛНО ДА СЕ НАПРАВИ!!!!!!!
    АБСОЛЮТНО СПОДЕЛЯМ И ВСИЧКО КАЗАНО ОТ КОМЕНТАТОР №1
    ПРИЗОВАВАМ Г-Н ДЖАМБАЗКИ ДА НЕ СПИРА ДА ГОВОРИ ПО ТЕМАТА И ДА ДЕЙСТВА РЕШИТЕЛНО В ТАЗИ НАСОКА!!!!!!!!!!!!!
  • 3 НИК

    19 0 Отговор
    АМЕРИКА СА ПРАВОВА ДЪРЖАВА И СЪДЕБНАТА ИМ СИСТЕМА РАБОТИ БРУТАЛНО ЕФЕКТИВНО, НО ОСНОВНИЯТ ИМ ПРИОРИТЕТ Е БИЛ И Е В МОМЕНТА, НАСЕЛЕНИЕТО ДА МОЖЕ ДА ЗАЩИТАВА ЖИВОТА И ИМУЩЕСТВОТО СИ С ОРЪЖИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    И ТОВА ИМ Е ОСНОВЕН ЗАКОН В КОНСТИТУЦИЯТА ИМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 НИК

    18 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В ЕДИН НОЖАРСКИ ФОРУМ , ЕДИН МЪДЪР ЧОВЕК БЕШЕ КАЗАЛ ,ЧЕ "ОТ КАКТО МЪЖЕТЕ СВАЛИХА МЕЧОВЕТЕ ОТ КРЪСТА СИ, СВЕТЪТ ИЗП....РАСТЯ"!!!!!!!!!
  • 5 pInochet

    16 0 Отговор
    Крайно време е
  • 6 Баш майстора

    4 0 Отговор
    Абееееееее ,прави сте ,ама не изцяло .КТБ , цигани ли я ограбиха ? Питам щот съм прост . А сметката за белене платена от държавата без договори , цигани ли бяха ? А ся теглете чертата, и ми кажете , до тука колко милиарда станаха ? И аз съм за самозащита , ама законно , като в америка. Частната собсвеност е неприкоствена.
  • 7 реалист

    3 2 Отговор
    П....расче от терористична организация за какво да говори освен за оръжие и терор
  • 8 Тошибиян

    4 1 Отговор
    Не може пасмина идиоти да ми определя инстинкта за самосъхранение и да казва че като ме обират да се скрия в другата стая
  • 9 Ядеитн

    0 4 Отговор
    Аз съм против на всеки да се дава разрешение за оръжие. Оръжие - само ако си под пагон, О.З. или охранител. Авджиите - само гладкоцевно. И ножовете да си стоят вкъщи - носиш ли нож в джоба си излязал с цел да убиваш или да правиш друга беля. Ножа, квото и да дрънкат не е за самозащита.