Last news in Fakti

31 Март, 2017 07:44 23 994 35

Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка на Русия

  • аляска-
  • сделка-
  • русия-
  • продажба

На днешния ден преди 150 години руският цар продава Аляска на САЩ за смешната сума от 7,2 милиона долара. Какво се крие зад тази сделка "кон за кокошка"?

Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка на Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По онова време сделката е много оспорвана в американското общество. Големият въпрос е защо им е притрябвала на САЩ Аляска, наричана иронично "големият хладилник". Странното е, че тогава нито един американски вестник не критикува сделката, казва историчката Джоан Ентънсън: "Нито едно печатно издание не излиза със заглавия като "Закупихме си ледник" или пък "Сдобихме се със задния двор на Русия". За сделката се казва само, че е изключително изгодна. И точка", обяснява Джоан Ентънсън.

Триковете на руския посланик

Широката подкрепа за тази "покупка" се дължи отчасти и на дебелото портмоне на тогавашния руски посланик във Вашингтон Едуард Стекл. Той води не само преговорите от името на руския цар, но и подкупва журналисти със стотици хиляди долари, за да не пишат гневни коментари по тази щекотлива тема. Но има ли доказателства за това? Джоан Ентънсън:

"Имаме документи, които доказват, че руският посланик Едуард Стекл е подкупил вестникарски издатели, които вследствие на това публикували положителни статии за сделката. Твърди се, че по този начин били спечелени и конгресмени, без обаче да са открити доказателства за това", казва Ентънсън.

Руският посланик в САЩ използвал всички възможни трикове и връзки, с които разполагал. Русия не само искала, но и била принудена да продава. Царят имал спешна нужда от пари след поражението си в Кримската война, водена срещу Османската империя и нейните съюзници Англия и Франция. Пътят до Аляска бил труден, а и ценните животински кожи, които привличали руските търговци, намалявали все повече. Освен това Русия се страхувала, че завладявайки широки територии в Канада, Англия ще прояви апетит и към Аляска. Ето защо САЩ били нарочени за купувач.

На 30 март 1867 г. Русия продава на САЩ своята колония на американския континент. Чекът, издаден от американското финансово министерство, е за сумата от 7,2 млн. долара (около 120 милиона долара по днешните мащаби). До сделката се стига много бързо, а само 6 месеца след подписването на договора започва и официалното предаване на огромната територия на площ от над 1,5 млн. квадратни километра.

САЩ са новата колониална сила, която поема Аляска с всичките ѝ подземни богатства и местни индиански жители: "В договора за продажбата местните жители са описани като нецивилизовани племена. Все пак се признавало, че става дума за хора, които претендират за спазване на правата им", разказва историчката Джоан Ентънсън.

Върнете ни идентичността!

Борбата за права продължава и до днес. Голяма част от местното население на Аляска обвинява американската политика в опит да заличи идентичността му. Итан Катико, който е сътрудник на един от центровете за съхранение на индианската културна идентичност, казва:

"Като цяло американското управление нанася много по-големи щети, отколкото руското. Навремето руснаците са помагали за запазването на местните езици, давайки им писменост. Имали сме печатарски машини, училища. Хората са можели да четат и пишат на своите си езици и, естествено, на руски", обяснява Катико и добавя: "Идвайки тук в Аляска, американският пълномощник отсякъл: "Руският език не е част от цивилизацията, а още по-малко пък вашите езици. Отсега нататък тук ще се изучава само английски."

Въпреки тези брожения, населението на Аляска отбелязва всяка година покупката като "Деня на Уилям Стюард" - държавният секретар, под чието давление Сенатът одобрява договора за покупката на огромната територия от Русия. Или може би истинските подбуди за това са били все пак продиктувани от тогавашния руски посланик в САЩ? Но нали историците казват, че доказателства няма...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мсимов

    38 10 Отговор
    те продават и източен сибир за без пари.огромни територии се арендоват от китай и заселват с китайци.последната сделка беше за 115 000 хектара за 5 долара годишна рента на хектар на китайска компания за 99 години.
  • 2 начо

    39 48 Отговор
    докато викат ,кримнаш,китайците казват ,сибир наш. такъв си го набучиха с крим че цялата им държава отива в разпад

    Коментиран от #24

  • 3 москал

    45 30 Отговор
    чукча от източен сибир-мразя ги, ама много ги мразя тия американци. защо бе чукча? ,защото взеха аляска,а нас ни оставиха
  • 4 Руслан

    78 24 Отговор
    Най-лошата сделка направи Горбачов преди 25 години...

    Коментиран от #27

  • 5 Morgoth

    38 1 Отговор
    От днешна гледна точка изглежа като пълна простотия - малко след продажбата в Аляска е намерено златото, което се оказва в пъти повече от платените пари. Също така Аляска е добро място за дислоциране на ракети заплашващи САЩ и по времето на Студената война и сега.
    Но точно в момента на продажбата Русия го е закъсала, освен това ако точно тогава е било открито златото хич не е било ясно, че Русия ще има необходимата сила да запази владенията си.
  • 6 goni

    40 5 Отговор
    Как се управлява страна на три континента?!:) За това са я и продали. Винаги са ми били много интересни!:) Бива ги в много неща. Имат много добър кадрови потенциал, а не могат да дръпнат напред! Не е проблема в липсата на демокрация! Нещата при тях са много по-дълбоки! В Китай демокрация е мръсна дума, но съвсем скоро ще е Световен лидер!
  • 7 кроко

    39 39 Отговор
    Тази статия хич няма да се хареса на наште русофили. Това, че американците са хвърлили руснаците на върбата, на тях им стои като кост в гърлото, която няма как да извадят. Руснаците са продали Аляска фактически за 5 гроша, като са мислили, че там освен мечки и сняг няма нищо друго. После естествено те разбират, че са си вкарали страшен автогол, защото всъщност те са подарили на американците огромни богатства от нефт, газ, злато, цинк, мед, желязо, въглища, рибни ресурси, гори и т.н. Но, вече е късно чада мои, отиде тя, падна коня у ряката. Русофилите беснииииииии....
  • 8 Пеньо

    26 30 Отговор
    " Царят имал спешна нужда от пари след поражението си в Кримската война, водена срещу Османската империя и нейните съюзници Англия и Франция."

    Да, тогава все още Крим не е бил руски, а не както твърдят българските безродници!
  • 9 no name no face no number

    22 18 Отговор
    Що си мисля, че договора за Аляска беше кнцесионен, а не продажбен?

    Коментиран от #16, #34

  • 10 onq s konq

    33 21 Отговор
    Не разбирам кво чакат руснаците че не кажат Аляска винаги ИСТОРИЧЕСКИ си е била наша и да влязат?!Така,както в Украйна!А после и в целия Източен блок...Ама Путин се е размекнал нещо.

    Коментиран от #35

  • 11 кроко

    25 28 Отговор
    Защо тук ги няма Кроко-Чмоко, Каниба, Бай Хой и останалата русофилня, дет все ни втълпяват тук, колко велики са великоросите ?
  • 12 Крылья Советов

    34 16 Отговор
    Мнозина от вас не четат внимателно написаното. Русия току-що е водила тежка война - 1856 г. с много силни противници, т.е. европейските суперсили. Загубената война води до тежки стопански загуби и погубени животи. Трябва да бъдат възстановени. Това е едната от причините, наложили продажбата/концесията на Аляска за 100 години. Другата причина е в Англия, която става непосредствен съсед на Аляска след завладяването на Канада. Англия е спечелила Кримската война от 1856! Твърде е възможно да се опита да вземе и Аляска от изтощената Русия.

    Крим е руски към днешна дата от около 300 години. Крим не е отнет от Русия, само е наложена забрана да се създава руски Черноморски флот.

    Изобщо, ех, тези глупави руснаци! Намереното впоследствие злато не е било известно преди продажбата, а пари трябват. Смеете се на упражнената принуда спрямо една държава, която защитава законните си интереси.

    Коментиран от #14

  • 13 гларус кръстоносец

    48 1 Отговор
    Всеки продава, когато има нужда. Понеже виждам ,че коментарите пак се делят на фили и фоби искам да попитам всички коментиращи. Като имате в предвид че сухоземната повърхност на земята е почти константа , а населението се увеличава ,стигаме до извода че е глупаво да се продава земя. Как тогава ще коментирате собствеността на земята в България и всички създадени по европейски препоръки законови възможности земята на България да се продава, усвоява и наследява от чужди граждани . Не говоря за арендатори, а за собственици. Чии са поземлените фондове ,юридическите лица къде са регистрирани и т.н .Говоря за чл.3, 3а,3б, 3в от ЗСПЗЗ.Прочетете ги и тогава разсъждавайте дали има по голям глупак от Русия през 19век. Защото май ние в България се оказахме такива

    Коментиран от #21

  • 14 кроко

    13 21 Отговор

    До коментар #12 от "Крылья Советов":

    Я па тоя, каква концесия те гони теб ве троле, я дай малко подробности.
  • 15 Jack Bauer

    7 2 Отговор
    Някак странно ми звучи " ... заедно със земята руснаците продадоха индианците на американците ..." @L@
  • 16 ссс

    10 12 Отговор

    До коментар #9 от "no name no face no number":

    В руската публицистика има пазпостранено мнение, че Аляска не била продадена, а е била дадена под аренда за 99 години, но СССР по определени политически причини не см я поискал обратно. Но според мнението на голяма част от историците, тази версия няма почва под краката си, защото съгласно договора от 1867 година, Аляска еднозначно, окончателно и безвъзвратно преминава в пълна собственост на САЩ. Още по вече, договора за продажба с подписа на Александър втори и днес се пази в националния архив на Америка !
  • 17 МИЯ

    24 29 Отговор
    Тази статия е едно от сигурните доказателства, че Руснаците са доказани тапири. По-тъпи са само русофилите и ги ботворят
  • 18 Крылья Советов

    36 10 Отговор
    Хубаво е да ми натряскате минуси, че и "трол" да ме наричате - да вметна, че не ми пречи. Проблемът с продажбата на Аляска е разглеждан нееднократно и винаги се подчертава следния фактически състав:
    - наскоро завършила тежка и изтощителна война, в която Русия не губи територии, но излиза с поразено самочувствие и намалени възможности за действие в Черноморския регион и престиж;
    - основните врагове в тази война са били Англия, Франция и Османската империя, но Австрия заплашвала да се включи във войната на страната на Англия;
    - САЩ са били възприемани като близки сътрудници и приятели;
    - Англия е завзела териториите на Канада и започва нелегално да заселва Аляска, а току-що е завършила войната именно с Англия;
    - съвместната руско-американска компания за управлението на Аляска непрестанно изисква пари от руския бюджет;
    - с продажбата на Аляска не само се решава проблема с близостта на англичаните, но и се прекратяват ежегодните плащания към руско-американската компания;
    - парите от продажбата се явяват икономия от стопанисването на имот и ще подпомогнат руската икономика.

    Т.е. руснаците въобще не са глупаци! Те знаят, че страната им е разорена, че е трудно да се възстанови, че са заобиколени с врагове и няма кой да им отпусне милионни кредити. Всичко това съвкупно налага да се продаде Аляска! Без продажбата на Аляска Освободителната за нас война от 1878 нямаше да бъде възможна. Точно затова не ви разбирам, когато подхождате от гледна точка на "фили"
  • 19 тавариш

    14 9 Отговор
    Предлагам Путин да анексира Аляска......

    Коментиран от #20

  • 20 moskoveca

    8 14 Отговор

    До коментар #19 от "тавариш":

    За Аляска все още не заплатена пълната цена ......неустойката до момента надхвърля милиарди долари и е възможно Руснаците само да
    да поискат и да си я върнат .......

    Коментиран от #25

  • 21 бълхар

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "гларус кръстоносец":

    Ниене сме глупаци. Но както и случаят с Россия нашите политици, които ни лъгаха, че ще работят за нашето добруване, а ни крадоха, лъгахао, разпродаваха земя и ресурси това, коетон е е тяхно и нямат право дори да договарят от наше име и на държавата, са същите като този русски посланник, с английско име... ВРАГОВЕ. Затова, нес е чувствувам нито обиден инто поласкан, че съм българин - аз не мога да нося отговорността, на другите хора! Всеки сам може да отговаря за делата си, никойв место него! Не сме глупави, просто системвата я оставихме всички такава - даваме власт на разни вагабонти, те крадат, пречат, лъжжат и подаряват на чужденци. ето затова власт не трябва да даваме на хора и партии, защото не носят с живота си отговорност от делата си!
  • 22 Неутрален

    14 4 Отговор
    От сегашна гледна точка,това е така.Но ако се върнем в годината на продажба 1867 ,нещата са диаметрално противоположни!Русия трудно управлява огромната територия ,която притежава на два континента-Европа и Азия.Голяма територия в Северна Америка идва в повече на Русия.Трудна е за управление и най-важното,тогава не е било известно,че Аляска притежава големи залежи от злато и други природни изкопаеми.Считало се е,че Аляска представлява един огромен замръзнал сандък ,заради суровият си климат и по-скоро Русия е искала да се отърве от него,независимо от цената.Години по-късно,когато се развиват технологиите и се откриват залежите ,това се оценява за грешка.Да не говорим,че ако сега Русия притежаваше Аляска и бе построила военни бази там,САЩ щяха да бъдат много по-уязвими.Но,както се казва,всяко нещо с времето си!Човек едно мисли,друго излиза.
  • 23 Неутрален

    11 10 Отговор
    И да допълня!Статията е на Дойче веле,която всячески се стреми да плюе по Русия,от злоба и безсилие,така,че не обръщайте голямо внимание на този пасквил!
  • 24 Shmeker

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "начо":

    Обяснението е просто: Русия няма как да се раздели с Крим заради голямата военно-морска база там. Това е.
  • 25 ghost

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "moskoveca":

    Айде още един не си е пил хапчетата.
  • 26 OMG WTF

    11 8 Отговор
    От пияни ушанки друго не може и да се очаква...
  • 27 Kcaniba

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Руслан":

    Напълно съм съгласен!!
    Грит Брит губи " чайната война" от няква сбирщина рабовладелци в зараждащите се САЩ. Грит Брит, дето по него времи е най голямата Империя с най модерна и голяма флота!!!
    Защо губи войната и престижа!??
    Отговорете си!!
    Когато САЩ за втори път предлагат на руския Император да купят Аляска, се взема единственото правилно на този момент решение - по добре пари, от колкото нищо и затуба на международен престиж , по примера на Великобритания преди няколко десетилетия.
  • 28 Kcaniba

    8 3 Отговор
    Платена соросидна статия, опитваща след 200 години да ни убеди, че Аляска можело да се запази от Русия, когато още е нямало железници и парни двигатели, а разстоянието от десет хил км се преминавало с месеци и години!!!
  • 29 681 БЪЛГАРИЯ

    10 4 Отговор
    Царят продал Аляска а сега Джуджето (Путин ) подари на Китай Сибир !

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Алфа

    3 3 Отговор
    А истината каква е за продажбата на Аляска? ? Май руската царица играла комар и проиграла Аляска на безценица
  • 32 Ник

    1 4 Отговор
    Аляска не е продадена, а дадена под наем. Май беше за 100 години.
  • 33 Порно

    0 3 Отговор
    Каква е била тази спешна нужда от пподажба, като от Кримската война са минали 11 години ? Истината е , че американски заселници от началото на 19 век започват заселване на Аляска, към момента на продажбата са били повече от руснаците. Били са активно подкрепяни от правителството, американския флот постоянно е присъстал там. Алтернативата е била продажба или война.
  • 34 Преброяване на бесните язовци

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "no name no face no number":

    Защото си закърмена с комунистическа пропаганда руска подметка.
  • 35 СеСеСере

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Не може да каже така , щото ще гризне дървото.